Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Houd ons in de lucht om mee te strijden voor de vrijheid

EU Maakt zich zorgen om Social Scoring bij AI

Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De EU maakt zich zorgen om social scoring bij AI maar een verdeling van de maatschappij door invoering VaciNAZIbewijs is blijkbaar van minder belang.

¨Volgens de nieuwe voorstellen worden AI-toepassingen die regeringen in staat stellen om ‘social scoring’ te doen of kinderen uit te buiten, geacht een ‘onaanvaardbaar risico’ te vormen. Toepassingen die worden gebruikt bij werving, kritieke infrastructuur, kredietwaardigheid, migratie en wetshandhaving vallen in de categorie ‘hoog risico’ en zijn onderworpen aan strikte waarborgen.¨

EYVOR INSTITUT | Governance Strategies for a Sustainable Digital World

De Europese Commissie heeft regelgeving voorgesteld voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) door middel van een risico gebaseerd regelgevingskader dat oproept tot zware boetes, gedeeltelijke verbod op toezicht en waarborgen voor toepassingen met een hoog risico.

Bedrijven die regels overtreden die het gebruik van ‘onaanvaardbare’ AI verbieden of zich niet aan een aantal ‘ strikte verplichtingen ‘ houden, kunnen boetes krijgen van maar liefst 6% van hun wereldwijde omzet, of € 30 miljoen (wat het hoogste is) volgens de ontwerpregels aangekondigd door Brussel op woensdag.

“ AI is een middel, geen doel. Het bestaat al tientallen jaren, maar heeft nieuwe capaciteiten bereikt, gevoed door rekenkracht. Dit biedt een enorm potentieel op uiteenlopende gebieden als gezondheid, vervoer, energie, landbouw, toerisme of cyberveiligheid. Het brengt ook een aantal risico’s met zich mee ”, aldus de commissaris voor interne markt, Thierry Breton.

Breton zei dat de voorstellen gericht waren op het versterken van de positie van Europa als ” wereldwijd centrum van ervaring in AI van het laboratorium tot de markt “, en om ervoor te zorgen dat de AI in Europa ” onze waarden en regels respecteert “.

De commissie moet nu de details uitwerken met de EU-lidstaten en het Europees Parlement voordat de regels van kracht kunnen worden. Dat proces kan jaren duren.

 

In haar voorstel schetst de EU wat zij omschrijft als een ‘mensgerichte’ benadering die zowel gebruikmaakt van de belofte van de technologie, maar ook voorkomt dat deze inbreuk maakt op strikte privacywetten en deze “ betrouwbaar ” houdt “Technologieën worden gerangschikt op basis van het potentieel voor schadelijke gevolgen – van regelrechte verboden tot beperkte en minimale risico’s.

Volgens de nieuwe voorstellen worden AI-toepassingen die regeringen in staat stellen om ‘social scoring’ te doen of kinderen uit te buiten, geacht een ‘onaanvaardbaar risico’ te vormen. Toepassingen die worden gebruikt bij werving, kritieke infrastructuur, kredietwaardigheid, migratie en wetshandhaving vallen in de categorie ‘hoog risico’ en zijn onderworpen aan strikte waarborgen.

Chip in lichaam mens. Hoe, waarom & wat kun je ermee? | Peter Joosten

Alle biometrische identificatiesystemen op afstand worden ook als risicovol beschouwd, met uitzonderingen voor ” strikt noodzakelijke ” gevallen zoals het zoeken naar vermiste kinderen en het voorkomen van ” specifieke en onmiddellijke terroristische ” dreigingen.

Het gebruik van deze massa-surveillancetoepassingen zou moeten worden goedgekeurd door een rechtbank of een onafhankelijke toezichthoudende instantie en beperkt zijn tot specifieke tijden en ruimtes.

De categorie ‘beperkt risico’ vraagt ​​om specifieke transparantieverplichtingen. Gebruikers die met ‘chatbots’ communiceren, moeten bijvoorbeeld worden geïnformeerd, maar de overgrote meerderheid van AI-systemen, zoals spamfilters en AI’s voor videogames, vallen in de categorie ‘minimaal risico’ die niet onder de nieuwe regels valt.

Het voorstel roept ook op tot de oprichting van een European Artificial Intelligence Board om de implementatie van de regels en de ontwikkeling van AI-normen te vergemakkelijken.

Activistengroep European Digital Rights (EDRI) verwelkomde het voorstel, maar waarschuwde dat het niet ver genoeg gaat. Hoewel het “positief” is dat de Commissie erkent dat sommige vormen van gebruik van AI onaanvaardbaar zijn, verbiedt het wetsontwerp “niet de volledige omvang van” onaanvaardbaar gebruik “, met name alle vormen van biometrische massasurveillance,”  Sarah Chander, een AI-beleidsexpert bij EDRI, zei.

“ De regelgeving laat te veel ruimte voor zelfregulering door bedrijven die profiteren van AI. Mensen, niet bedrijven, moeten centraal staan ​​in deze verordening , ”voegde Chander eraan toe.

 

Uw kinderen worden voorbereid op een chip


Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
4 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
4
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x