Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Zij bepalen wel wat u wel en niet mag weten…..

Deze week werd een alarmerend persbericht verspreid. Het is zover. Op Europees niveau gaat er worden gefilterd welke informatie u wel en niet tot u mag nemen. Google, ooit een innovatief bedrijf van vrijdenkers en probleemoplossers, wordt nu de financierder en bewaker van het ministerie van waarheid.

 

BRUSSEL (ANP/RTR) – Alphabet-onderdeel Google zal 25 miljoen dollar bijdragen aan het onlangs opgerichte Europees Media- en Informatiefonds om nepnieuws te bestrijden. De stap van het bedrijf komt op het moment dat de kritiek aanzwelt dat techgiganten niet genoeg doen om online-desinformatie te ontkrachten.

De coronacrisis en de Amerikaanse verkiezingen van vorig jaar hebben geleid tot een enorme toename van desinformatie, waarbij er veel verwijten klinken in de richting van sociale media, die de problemen niet proactief genoeg zouden aanpakken. Regelgevende instanties hebben aangegeven dat ze mogelijk actie zullen ondernemen via strenge beperkingen.

Het Europees Media- en Informatiefonds, dat vorige week is opgericht, wil onderzoekers, factcheckers, non-profitorganisaties en andere instanties die het algemeen belang dienen, helpen in de strijd tegen nepnieuws.

“Tijdens het navigeren door de onzekerheid en uitdagingen van het afgelopen jaar is het belangrijker dan ooit gebleken voor mensen om toegang te krijgen tot accurate informatie, en feiten van fictie te scheiden,” aldus Google in een blogpost.

Het fonds heeft een looptijd van vijf jaar. Het European Digital Media Observatory, een project van de Europese Commissie dat vorig jaar is opgezet en waarvan onder meer factcheckers en academische onderzoekers deel uitmaken, zal de projecten evalueren en selecteren.

 

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
5 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
5
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x