CommonSenseTV Get real!

Steun het échte nieuws!

Onze Facebook, Twitter en Telegram

Zet je schrap voor de RES

Het is een onderbelicht punt, maar de RES komt eraan. 

Op provinciaal en gemeentelijk niveau zingt het al een tijdje rond, de nieuwe strategie voor landschap vervuiling. Dit uit naam van het milieu, voor schone maar vooral duurzame energie.

Zoals meneer Remkes en zijn gelijknamige commissie al zeiden “…dat het buitengewoon lastig is, op een fatsoenlijke manier, windmolens geplaatst te krijgen..”

 

Ben jij er al klaar voor om die windmolen op 200 meter in je achtertuin te hebben staan?

Of in plaats van koeien, schaapjes of gewassen, uit te kijken op een weiland of meertje vol met die zwart glimmende zonnepanelen. Ik noem duurzame energie, uitgestelde energie.

In Nederland kennen we provincies en gemeentes. Hiernaast hebben ze het opgedeeld in bijvoorbeeld diverse regio’s zoals de veiligheidsregio’s. Nu zijn de grenzen weer verlegt en opgedeeld in zo’n 30 RES regio’s, wat weer totaal andere gebieden samenvoegt of los koppelt.

De RES, of te wel de Regionale Energie Strategie, is opgelegd door het Rijk. De verplichte RES is uit het onverplichte klimaatakkoord gekomen.

Hiervoor hebben zij goed opgelet en geleerd wat Europa heeft gedaan met de opgave van de Natura2000 gebieden, gecombineerd met de toewijzing voor woningen voor statushouders.

Op precies de zelfde manier voeren zij deze nieuwe strategie door op basis van identiteitspolitiek, verdeel en heers!

Er wordt rustig verteld dat het geen extra geld zou moeten gaan kosten. Althans, voor de regio’s zelf dan, zij hoeven alleen ruimte gaan creëren, aangeven en invullen waar er plek is voor een zonneweide of de aanleg voor windturbines.

Daarbij gaan ze vertellen hoeveel kilowatt ze hiermee kunnen opwekken. Uiteindelijk is hun doelstelling om in 2030 35 Terra wattuur te willen opwekken. (bron)

Dat is het enige wat zei moeten gaan doen, vrij kosteloos dus. Als de regio niks of te weinig doet dan neemt de provincie het over.

Maar wij burgers krijgen de nieuwe en extra investeringen stil zwijgend op ons bordje, door nu al allerlei extra vage kosten op de energie rekening te zetten en te verhogen, naast je verbruik.

Zoals ik al zei, zijn windmolens en zonnepanelen uitgestelde energie. Misschien ken je uitgestelde koffie? Wanneer je na je koffiebar gaat kan je een extra “uitgestelde” koffie bestellen en betalen. Wanneer er later een minder bedeelde gaat informeren bij de koffiebar of er nog uitgestelde koffies zijn, kan hij er zo eentje krijgen, er was al voor betaald. In de negatieve versie is dat met duurzame energie opwekkers ook zo. Voordat er een zonnepaneel of windmolen is geproduceerd en geplaatst zijn er teveel grondstoffen en energie gebruikt. Tijdens de levensloop wekt deze duurzame bron ongeveer net zo veel kilowatt op als met produceren van de benodigde materialen, laat staan om het te recyclen voor de circulaire economie. Opnieuw opgewekte energie is dus uitgestelde energie.

Bronnen:

https://vng.nl/artikelen/regionale-energiestrategie-res

https://www.regionale-energiestrategie.nl

https://www.youtube.com/watch?v=7B9LuHcoQhk&feature=youtu.be

 

5 2 Stemmen
Artikelbeoordeling

Kom naar ons Telegram-kanaal

Volg ons op Twitter en Facebook

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x
Terug naar boven