Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

cstv doneer
Voor vrijheid door waarheid
Search
Filters
Zoek in de titels
Zoek in de inhoud van artikelen

Wc-papier op de bon?

Verspreid de vrijheid!

Vandaag wil ik het volgende onderwerp met jullie bespreken. Namelijk de eventuele tekorten waar we links en rechts steeds meer over horen. We hebben natuurlijk aan het begin van de “pandemie” (of wat daar voor door moet gaan) gezien dat de supermarkten ineens te maken kregen met lege schappen! Met name de wc papierrollen vlogen de schappen uit als warme broodjes over de toonbank. Persoonlijk had ik niet verwacht dat juist closetrollen als eerste massaal gehamsterd zouden worden maar er zal vast een goed verhaal achter schuilen. Wat ik persoonlijk destijds in mijn supermarkt nog meer wekenlang nagenoeg niet kon krijgen waren producten zoals bloem, afbakbroodjes en pijnstillers (die laatste is nog steeds een drama). Aanvankelijk schrok ik best van die massahysterie maar aangezien ik van oudsher altijd al zorg dat mijn bevoorrading deugd, hoefde ik me niet direct ernstige zorgen te gaan maken. In der tijd heb ik de situatie met argusogen aangekeken en heb wel bepaalde zaken zoals bloem en bakmeel et cetera wat “extra” ingeslagen toen het weer te krijgen was.

Maar dit was inmiddels achttien maanden geleden en ik heb sindsdien nog wel het een en het ander opgemerkt. Zo konden we zien dat er sprake was en is van prijsstijgingen allemaal omwille van de tekorten ontstaan door de lockdowns. Nou kan ik me hier wel wat bij voorstellen vooral als je bedenkt dat het hele logistieke transport netwerk mondiaal op zijn gat lag, fabrieken niet produceerde en er dus kortom geen leveringen mogelijk waren ten tijde van de lockdown waanzin. Ook begrijp ik dat het best een hele tijd kan duren om opgelopen achterstanden weer weg te weken maar toch kan ik me niet aan het gevoel onttrekken dat er momenteel ook heel veel prijsstijgingen worden doorgedrukt onder valse voorwendselen. Resulterend in meer winst voor de enigste bedrijven die sowieso een rooie rot cent konden en mochten verdienen daar deze ketens min of meer als enigste open mochten. Vanzelfsprekend heb ik het nu over de supermarktketens waar ik doorgaans toch al niet zo’n hoge pet van op heb maar met mijn bovengenoemde “verdenkingen” ga ik de supermarkt branche zeer zeker niet leuker vinden.

Naast levensmiddelen zijn er ook tekorten ontstaan aan allerlei grondstoffen zoals hout en met name ook staal. Zo moest er vorige maand hier thuis een nieuw fornuis komen want het oude had het naar decennia trouwe dienst begeven. Afijn de keus was gevallen op een fraai vormgegeven keramisch fornuis met belachelijk veel functies en vervaardigd van onder andere roestvrijstaal. De levering echter liet nogal op zich wachten. Waar je voorheen al bij kans dezelfde dag je nieuwe aankoop al in huis had staan, heeft dit fornuis maar liefst drie weken op zich laten wachten! Nou wil het geval dat ik een aardig fikkie kan stoken al zeg ik het zelf, waardoor ik dus mijn prakkie in die weken gewoon oldfashion buiten op een vuurtje of op de houtskool barbecue kon bereiden. Maar toch was ik op zijn minst verwonderd door de lange levertijd en toen de monteur eenmaal op kwam draven heb ik hem hierover ook bevraagd. De beste man verontschuldigde zich keurig en wist mij te vermelden dat ook hij net als ik schade ondervond door middel van de lange wachttijden en dat het probleem dus niet bij hem en zijn keten lag maar bij de leverancier. Ofwel zijn bedrijf had ook te maken met een soort van “lege schappen” omdat zijn leveranciers niet tijdig leverden en dat ook niet konden daar zei op hun beurt weer geen materialen aangeleverd kregen voor de fabricatie van hun te leveren producten. In het geval van het fornuis had de fabrikant tekorten aan staal wat dus uiteindelijk tot al dit oponthoud heeft geleid. Nou is dit een voorbeeld uit eigen hand maar onlangs las ik ook dat er grote tekorten zijn ontstaan in de categorie elektronische producten. Naar het schijnt konden er vanwege de lockdowns geen chips gemaakt worden met gevolg dat ook deze sector veel te lang op zijn gat lag. En wat te denken over medicatie? Hierboven heb ik al gemeld dat er vorig jaar al sprake was van een tekort in pijnstillers maar er is meer! Onlangs heb ik me in de apotheek laten vertellen dat dit tot mijn grote schrik ook geld voor vele andere soorten medicatie waaronder ook een aantal zeer essentiële medicamenten waar de patiënt liever niet buiten kan! Hier schrik ik enorm van want in zo’n geval kan een tekort echt serieuze gevolgen gaan hebben waarnaast ontstane “ongemakken” zoals het even een paar weekjes buiten kokkerellen naast verbleken!

Nog een zorgwekkende situatie is mijn inziens de dreiging van eventuele elektriciteit tekorten. Al geruime tijd hoor je van veel plekken op de wereld dat voor korte of langere duur de stroom uitvalt. En nou valt daar een heleboel voor te zeggen en de reden dat dit gebeurd trek ook ik ernstig in twijfel en over zogenaamde “klimaatlockdowns” ben ik al helemaal niet te spreken. Feit blijft echter wel dat het gebeurd! Sterker nog, het gebeurd vaker en naar mijn mening ook vooral langer. Dit vind ik angstig, niet zo zeer dat met het gebrek aan elektriciteit je tegenwoordig geen barst meer kan. Immers je computers, televisie, verlichting en ga zo maar door. Niets werkt meer. Ook geen vrieskist en of koelkast wat ronduit akelig is omdat je in geval van een te lange stroomuitval je complete inventaris kan wegsodemieteren. En last but not least worden op deze manier ook vrijwel alle vormen van communicatie afgesneden en is men aangewezen op postduiven of flessenpost waarvan bekend is dat het lang op zich kan laten wachten. Zeker als de duif verdwaald of de fles aan de verkeerde kust aanspoelt. Ik bedoel maar….

Maar even alle gekheid op een stok. Al deze ontwikkelingen en vooral wat we allemaal nog kunnen gaan verwachten zijn zorgelijk. Want buitenom alle ongemakken en zelfs levensbedreigende situaties die op zich al ontstaan heb je nog een groot bij effect van die schaarste. Namelijk afhankelijkheid! Schaarste is de droom van iedere dictator aangezien het een uitzonderlijk handig hulpstuk is voor nog meer tirannieke onderdrukking en ander vanuit overheidswege opgelegd wangedrag en of beleid. Dat de kwade genius(sen) achter de schermen hier op uit zijn zou mij niet eens meer verbazen de vraag luid dan ook niet waarom het gebeurd maar de vraag is: wat moeten we doen wanneer dit gebeurd? Deze vraag houd me serieus bezig en ik vraag me af waar men de grens moet trekken wat betreft het “preppen”. Een gevulde voorraadkast kan nooit kwaad evenals het hebben van voldoende kaarsen, batterijen en dergelijke. Ook zie ik het nut in van het opslaan van timmer-brandhout en eventueel een extra jerrycannetje met brandstof voor het een of het ander. Maar voor mij persoonlijk houd het daar wel mee op. Voor alsnog heb ik nog geen atoomschuilkelder uitgegraven, gasmaskers ingekocht en ik heb zelfs nog geen bugout bag samengesteld en klaargezet om mee te grissen wanneer de pleuris uitbreekt. Nou is het bouwen van een kelder wellicht wat overdreven maar als ik mijn zeer gewaardeerde favoriete Viking genaamd Bjorn Andreas Bull Hansen, beluister dan begin ik toch te twijfelen of op zijn minst het overwegen van extra voorzieningen niet de moeite waard zouden zijn. Zo meld Bjorn over diverse dreigende tekorten en hoe hij aanvankelijk wat sceptisch was maar toch wel wat onderzoek heeft gedaan naar feiten en cijfers over de kwestie. Hij geeft aan dat hij verbaasd is over het feit dat zo snel al zoveel producten schaars zijn en of worden. En hij stelt dat de situatie dusdanig serieus is dat hij zich geroepen voelt om een aantal adviezen te delen. Het zorgwekkendste wat Bjorn wist te melden dat ze het in zijn thuisland Noorwegen inmiddels al voor de eerste keer hebben gesproken over een energie rantsoen voor iedereen. Ofwel energie op de bon? Al met al genoeg om over na te denken en om bedacht op te zijn vandaar ook dat ik de link van bovengenoemde video graag met jullie deel en ik beveel iedereen aan om deze te bekijken en erover na te denken.

Uiteindelijk hoop ik natuurlijk dat alles wat ik tot nu toe heb genoemd niet zal gebeuren. En dat enorme schaarste ons bespaard zal blijven en daarmee dus ook dat complete chaos uit zal blijven. Desalniettemin verwacht ik wel op zijn minst problematiek in het voedsel en stroomvoorziening aspect. Eigenlijk alleen al daarom is creatief denken met daarbij eventuele maatregelen verzinnen geen overbodige bezigheid. Het openstaan voor suggesties is mijn inziens minstens zo noodzakelijk omdat men daarmee extra kennis vergaard. Vandaar ook dat ik benieuwd ben hoe andere mensen over dit onderwerp nadenken en wat ze er eventueel aan denken te gaan doen. Wat denken jullie?

 


Verspreid de vrijheid!

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
37 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
37
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x