Onderdrukkers betalen de rekening: Secretaris nazi-kamp beschuldigd van 10.000 moorden

Duitse officieren van justitie hebben een voormalige secretaris in een nazi-concentratiekamp beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op 10.000 mensen.

Stutthof was een concentratiekamp, waarvan de resten sinds de aanpassingen van de Poolse landgrenzen na de Tweede Wereldoorlog in Polen liggen. Het kamp werd gebouwd toen het gebied nog deel uitmaakte van de vrije stad Danzig. Het lag 34 kilometer buiten de stad Danzig, bij het dorp Stutthof. (bron) (bron)

De houten hoofdpoort leidt naar het voormalige nazi-Duitse concentratiekamp Stutthof in Sztutowo

 

De 95-jarige beschuldigde had gewerkt in het Stutthof-kamp nabij Danzig, nu Gdansk.

Aanklagers noemden de vrouw niet, maar de regionale omroep NDR identificeerde haar als Irmgard F, die in een bejaardenhuis in het noorden van Hamburg woont. (bron)

Irmgard F. Oud secretaris Stutthof

“De 95-jarige wordt ook geconfronteerd met een onbepaald aantal malen van medeplichtigheid aan poging tot moord tijdens haar dienst in het kamp tussen juni 1943 en april 1945.”, zei Peter Mueller-Rakow, woordvoerder van de aanklagers in de noordelijke stad Itzehoe afgelopen vrijdag.

“Ondanks haar hoge leeftijd zal de verdachte worden berecht voor de jeugdrechtbank omdat ze jonger was dan 21 op het moment van de vermeende misdaden.”, zei Mueller-Rakow.

De verdachte, die Mueller-Rakow niet zou identificeren in overeenstemming met de Duitse privacywetten, zou in goede gezondheid verkeren om terecht te staan. (bron)

De aanklagers: “De verdachte wordt ervan beschuldigd de verantwoordelijken in het kamp te hebben bijgestaan ​​bij het systematisch doden van Joodse gevangenen, Poolse partizanen en Sovjet-Russische krijgsgevangenen in haar functie als stenograaf en secretaris van de kampcommandant” tussen juni 1943 en april 1945

Ze bevestigde aan NDR dat ze als secretaris van SS-officier Paul Werner Hoppe in Stutthof had gewerkt, maar zei dat ze nooit voet in het kamp zelf had gezet en niet op de hoogte was van moorden die daar plaatsvonden.

Paul Werner Hoppe

 

Hoppe werd zelf berecht en veroordeeld wegens medeplichtigheid aan moord, en in 1957 veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Hij stierf in 1974.

De NDR citeerde een verklaring uit 1954 die Irmgard F. had afgelegd toen ze voorafgaand aan het proces als getuige werd gehoord, waarin ze de autoriteiten vertelde dat alle correspondentie van Hoppe met de hogere SS-administratie haar bureau voorbij was gegaan en dat de commandant haar dagelijks brieven had gedicteerd.  (bron)

Ze zei ook dat ze niet wist dat gevangenen werden vergast, maar vertelde de autoriteiten op dat moment dat ze wist dat Hoppe executies had bevolen, waarvan ze aannam dat ze als straf voor overtredingen waren, meldde NDR. (bron)

“Tijdens het proces zullen we ons concentreren op de verdachte die als secretaris in het kamp zat, en haar concrete verantwoordelijkheid voor het functioneren van het kamp”, zei Mueller-Rakow.

Vanaf midden 1944 vulden tienduizenden Joden uit getto’s in de Baltische staten en uit Auschwitz het kamp, ​​samen met duizenden Poolse burgers die werden meegesleurd in de brute nazi-onderdrukking van de opstand in Warschau. (bron)

Anderen die daar vastzaten, waren onder meer politieke gevangenen, beschuldigde criminelen, mensen die verdacht werden van homoseksuele activiteiten en Jehovah’s Getuigen.

Meer dan 60.000 mensen werden daar gedood door dodelijke injecties van benzine of fenol rechtstreeks in hun hart te krijgen, neergeschoten of uitgehongerd. Anderen werden in de winter zonder kleding naar buiten gedwongen totdat ze stierven door blootstelling, of werden ter dood gebracht in een gaskamer. Volgens de geschiedenisboeken weliswaar. We waren er niet bij. (bron)

Vorig jaar werd een voormalige SS-soldaat Bruno Dey op 93-jarige leeftijd veroordeeld voor meer dan 5.000 moorden wegens medeplichtigheid aan moord omdat hij als bewaker diende bij Stutthof en kreeg een voorwaardelijke straf van twee jaar.

Bruno Dey – Oud SS´er hier zichtbaar tijdens WWIII met een verplicht mondkapje

[poll id=”13″]

Lees ook hoe onze huidige onderdrukkers niet vrijuit zullen gaan:

Rechtbank Weimar: Coronamaatregelen brengen democratie aan het wankelen

5 2 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
7 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES
7
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x