Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Volledige wapenstilstand start in Oekraïne

De pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger hebben een volledige wapenstilstand bewerkstelligd. Deze wapenstilstand is maandag middernacht ingegaan en moet dienen als een nieuwe stap naar vrede. 

Al jaren is er in oost-Oekraïne een oorlog gaande die het land verdeeld. De provincies Donetsk en Loehansk hadden zich met Russische steun afgescheiden van Oekraïne. Hiermee begon zij een jarenlange strijd die sinds 2014 woedt en al 13.000 levens heeft gekost. Nu proberen de pro-Russische rebellen samen met het Oekraïense leger een nieuwe staakt-het-vuren om te proberen dit conflict op een vreedzame manier op te lossen.

Deze volledige wapenstilstand, die in is gegaan maandag middernacht, was een week eerder afgesproken door onderhandelaars van Oekraïne, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Het Oekraïense leger heeft een bevel doen uitgaan dat men verplicht om mee te werken aan dit “volledige en uitgebreide staakt-het-vuren”. Een aantal uren later beschuldigde het Oekraïense leger de separatisten ervan de wapenstilstand al te hebben verbroken (1).

“Helaas werden er schoten gelost vanaf de kant van de vijand om 0:20.” – Oekraïens generaal Volodymyr Kravchenko tijdens een persconferentie.

Volgens een statement van het Oekraïense leger vond dit plaats ten zuiden van rebellen-bolwerk Donetsk. Generaal Kravchenko heeft gezegd dat het Oekraïense leger het staakt-het-vuren zal voortzetten.

Ook heeft Kravchenko gezegd dat er schoten zijn geregistreerd rond 9 uur ‘s ochtends, ten zuidwesten van Donetsk. Deze schoten zouden geen gevaar hebben gevormd voor Oekraïense militairen.

Volgens een statement van de zelf-uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk waren er geen schoten gelost en “houden ze zich strikt aan de verplichtingen”.

Onder deze overeenkomst is het gebruik van elk wapen, inclusief handpistolen, niet toegestaan.

De weg naar vrede

Er zijn al vaker pogingen gedaan om het vechten in oost-Oekraïne te doen stoppen. Maar sinds dit conflict is begonnen in 2014 was er geen enkel staakt-het-vuren dat lang genoeg heeft geduurd om de weg naar vredesbesprekingen mogelijk te maken.

Afgelopen zondag belde de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Putin, om het staakt-het-vuren en de stappen naar het eindigen van de oorlog te bespreken (2).

Hierin werd het belang benadrukt om het Minsk II-akkoord te implementeren, dat in 2015 in Minks, Belarus (Wit-Rusland) werd getekend. Dat blijkt uit een officieel statement van het Kremlin.

Oekraïne vecht al tegen de separatisten in Donetsk en Loehansk sinds de Russische annexatie van het schiereiland De Krim, in maart 2014. Het westen beschuldigt Rusland ervan de separatisten te steunen met militairen en wapens, het Kremlin heeft dit altijd ontkent.

Sinds de vredesbesprekingen in december zijn er een aantal dingen gebeurd. Er zijn gevangenen geruild, een tijdelijk staakt-het-vuren bewerkstelligd en nu werken beide kanten toe naar een meer definitieve vorm van vrede.

Tijdens die besprekingen tussen Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne was het doel om de terugtrekking van zware wapens te bewerkstelligen. Net als het herstellen van Kyiv’s controle over haar grenzen en meer autonomie voor de regio’s. Ook was een belangrijk doel om regionale verkiezingen te houden.

Oekraïne wilt het liefst geen extra autonomie geven aan de twee regio’s. Maar is bereid dat op te geven voor de territoriale integriteit van Oekraïne.

Oekraïne en Rusland sluiten overeenkomst!

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
5 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
5
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x