U, jij, of ook ju?

U, jij, of ook ju?

Ik mag wel zeggen dat ik enkele jaren geleden net op tijd de juiste voetenspecialist heb gevonden. Mijn voormalige orthopedische schoenenmaker verdient een onbrevet van vermogen. Een vermogen zal hij zeker hebben, een brevet omtrent de juiste behandeling absoluut niet.
Op het moment dat de folders van de scootmobiel al in huis waren, kwam ik bij een echte voetdeskundige in Zwolle terecht, inmiddels kan ik weer kilometers lopen.

De orthopedisch specialist in kwestie is minstens 20 jaar jonger dan ik, maar vanwege zijn toegevoegde waarde betreffende mijn welzijnsgevoel, heb ik de neiging u tegen hem te zeggen. Maar waarom eigenlijk? Hij heeft kwaliteiten, maar heeft niet iedereen er één of meer? Is de leeftijd dan een reden om verschil te maken tussen wel of niet tutoyeren? Dan behoort hij mij met u aan te spreken, terwijl hij het als jongere met jij en je zal moeten doen. Dat zelfde geldt dan uiteraard ook als het Willem Alexander betreft. Hij kan er niets aan doen dat hij in een verkeerd nest is geboren. Ook hij is beduidend jonger en heeft zijn eigen kwaliteiten. Vraag hem naar ons waterpeil en hij zal antwoorden: “Pilsje?”

Dus ook de koning en zijn gemalin zouden gewoon met je, jij en jou(w) dienen te worden benaderd, terwijl ze mij met een lichte buiging met u zouden moeten titelen.

Grappig dat een wereldtaal dit ongemakkelijke verschil niet kent. You is you voor iedereen, van het ukkie in de sloppenwijk tot Elisabeth de zoveelste.

Maar mochten sommige etiquette-freaks er toch op staan fatsoensnormen te handhaven, dat pleit ik er voor het arsenaal van twee uit te breiden naar drie.
Als ik me niet gelijkgesteld mag voelen aan hautaine landgenoten, dan ook wens ik niet gelijkgesteld te worden met misdadigers, bedriegers en leugenaars. Voor dat slag zou een derde aanduiding verzonnen moeten worden. Ju zou kunnen als afleiding van Judas.

Kortom: naast u en je/jij ook ju in de Dikke Van Dale.

Wie komen dan in aanmerking om ju tegen te zeggen? Brainstorm even mee: Holleeder? Ja! Huisjesmelker prins Bernhard? Ja, toch wel. Zich zelf verrijkende directies van zorgverzekeraars, van banken, van farmabedrijven, van multinationals in het algemeen? Wellicht met uitzondering van een enkeling zonder aarzeling: ja dus.

Maar dan ook carrièrepolitici onder aanvoering van Rutte, De Jonge, Kaag en Seegers. Zij hebben de economie geruïneerd. Een economie die door extra belastingen van de burgerij weer opgekrikt moet worden. En samen met Ab Osterhaus, Jaap van Dissel, Marjon Koopmans en nog een leger onheilsprofeten van de hysterie-pandemie verantwoordelijk voor het lijden van gezonde mensen, die nog niet het valse predicaat corona opgespeld hebben gekregen. Corona, een vervelende griep, waaraan 99,8% niet overlijd. En van die 0,2% corona-doden had het merendeel onderliggende kwalen, of waren al voorbij de 80 levensjaren.

Als ik uit beleefdheid tegen mij onbekende mensen op leeftijd u zou moeten zeggen, wens ik ook een leger charlatans met ju aan te spreken, om domweg duidelijk te maken dat in dat segment gasten zitten, die ik niet als gelijkwaardig wens te beschouwen.

Rients Hofstra

 

 

4.7 16 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
6 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
nl Dutch
X
6
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x