CommonSenseTV Get real!

Steun het échte nieuws!

Onze Facebook, Twitter en Telegram

Trump, Erdoğan en de EU.

Trump, Erdoğan en de EU.

U heeft het afgelopen week vast meegekregen. De Turkse aanval in Noord-Syrië, die vooral gericht is op de Koerden en de PKK (Koerdische Arbeidspartij). Niet geheel onverwacht, na het terugtrekken van Amerikaanse militairen die al jaren in het gebied rond patrouilleren. Donald Trump heeft deze beslissing zonder enige twijfel gemaakt, na zijn woorden en argumentatie, wat voor veel ophef zorgde. Vooral vanaf de zijlijn kreeg de Amerikaanse president veel kritiek via Facebook, Instagram en Twitter.

’Het heeft geen zin om onze mensen op te offeren voor een oorlog die nooit eindigt.’’
‘’Ze hebben ons niet geholpen in de Tweede Wereldoorlog, ze hebben ons niet geholpen in Normandië, en ze vechten voor hun eigen land.’’
‘’Turkije is lid van de NAVO, anderen moeten zich hier buiten houden. Laat de Koerden zelf vechten. Ik zeg: raak Turkije financieel en met sancties als ze zich niet aan afspraken houden.’’
‘’We hebben het totale IS kalifaat verslagen. We hebben het geweldig gedaan. Nu valt Turkije de Koerden aan, wat ze al 200 jaar doen…’’

Donald Trump kijkt vanaf een afstand, maar wel met een scherp oog op de situatie, zo laat hij weten op Twitter. Toch lijkt het alsof de Amerikaanse president zich er niet teveel op wil focussen. Een dag na deze beslissing en uitspraken sloot Trump alweer een gedeeltelijke handelsdeal met China en bracht een bezoek aan Minneapolis en Louisiana.

Donald Trump, die duidelijk meer bezig is met de Verenigde Staten dan met de rest van de wereld, maakt volgens eigen zeggen niet meer dan een verstandige keuze. Je eigen land op nummer één, en wanneer de Amerikanen in Noord-Syrië waren bemoeiden ze zich er teveel mee volgens andere delen van de wereld, maar toen ze zich terugtrokken spraken verschillende media van een onaanvaardbare handeling. Is dit niet raar? Eerst bemoeit Amerika zich er teveel mee, en wanneer ze zich dan vervolgens terugtrekken doen ze het weer niet goed.

Echter heeft de Europese Unie dit deels zelf naar zich toegehaald. De EU weigerde enige steun te verlenen aan het Amerikaanse leger, en de EU sluit ondertussen deals met Erdoğan die ze niet nakomen. Turkije vangt momenteel 3,6 miljoen vluchtelingen op. Geen enkel ander land heeft zoveel vluchtelingen momenteel in huis. Het grote punt waar de Turkse president over klaagt is het geldbedrag dat de EU zal overmaken. Het zal gaan over 6 miljard euro, die bedoelt zal zijn voor het opvangen van vluchtelingen. Volgens Turkije is er momenteel slechts 2,2 miljard euro uitgekeerd.

Het punt waar wij ons zorgen om maken is de macht van Erdoğan, die met een simpele druk op de knop 3,6 miljoen vluchtelingen kan laten doorstromen naar Europa. Turkije zelf heeft al meer  dan 10 miljard dollar uit zichzelf geïnvesteerd in het vluchtelingenprobleem, en is niet van plan om er nog meer in te steken. De gevolgen van de grootste vluchtelingenstroom in Europa ooit, zal desastreus uitpakken, en de burgers van de EU kunnen alleen maar hopen dat hun politici de verstandige keuzes maken.

  • Jonathan

Praat mee over dit artikel op ons forum

 

Donald Trump
0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x