Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

cstv doneer
Voor vrijheid door waarheid
Search
Filters
Zoek in de titels
Zoek in de inhoud van artikelen

SPD voor het eerst sinds 2002 groter dan CDU/CSU.

Verspreid de vrijheid!

De Duitse verkiezingen komen er al snel aan, op zondag 26 september zullen de Duitsers naar de stembus gaan om een nieuwe Bondsdag te kiezen, en indirect ook de opvolger van Bondskanselier Angela Merkel.

De verkiezingen staan grotendeels in het teken van het kiezen van de opvolger van Angela Merkel als Bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland. Er zijn drie grote kandidaten voor Kanselier:

Armin Laschet (CDU/CSU), leider van de Christendemocratische Unie (CDU), en kandidaat voor kanselier voor de CDU/CSU-alliantie. Laschet is de zittende minister-president van de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Hij raakte enkele weken geleden in opspraak nadat hij lachend achter de Duitse Bondspresident stond terwijl de president het had over de slachtoffers van de overstromingen in staten zoals Rheinland-Pfalz en Nordrhein-Westfalen, waar Laschet de leider van is. Laschet is in januari gekozen tot leider van de CDU, de partij van Bondskanselier Angela Merkel, en belandde in een machtsstrijd met de Beierse minister-president en CSU-leider Markus Söder. Een machtsstrijd die eindigde met een stemming binnen het landelijke partijbestuur, die Laschet 31 tegen 9 heeft gewonnen.

Olaf Scholz (SPD), Vicekanselier van Duitsland onder Angela Merkel, zittend Minister van Financiën, lid van de sociaaldemocratische partij SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands). Binnen zijn partij wordt hij gezien als deel van de ‘conservatieve vleugel’ maar daarbuiten kan hij beter worden gezien als een socialist. Scholz wil een minimumloon van 12 euro per uur, de staat moet meer land toe-eigenen gericht op het ‘algemeen belang’ en de SPD stelt dat ze na de ‘coronacrisis’ meer dan een koerscorrectie nodig hebben, maar fundamentele veranderingen.

Annalena Baerbock (Grüne), Co-leider van de Bündnis 90/Die Grünen. Baerbock is een klimaatactiviste en lid van de Bondsdag sinds 2013. Ze werd gekozen tot kandidaat voor kanselier binnen haar partij op 12 juni 2021 met 98,5 procent van de stemmen. Baerbock is sinds mei al drie keer in opspraak geraakt voor het te laat melden van 25.500 euro als ‘bijkomend inkomen’ over de loop van drie jaar in haar functie als leider van de Grünen, in juni kwam naar buiten dat ze haar rol in het Duitse Marshall Fonds en de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) had overdreven, en ook in juni kwam haar recente publicatie onder vuur voor plagiaat.

De peilingen

Volgens de Politbarometer staat Olaf Scholz (SPD) bovenaan in de peilingen voor wie de Duitse stemmers het liefst als Kanselier hebben na 26 september, daarin heeft Scholz een grote voorsprong opgebouwd op Armin Laschet en Annalena Baerbock.

 /

Duitsland lijkt dus klaar voor een socialistische Kanselier na 16 jaar Angela Merkel. Stemmers lijken nu echt klaar te zijn met de CDU/CSU, op zijn minst als Bondskanselier. Dat verklaart ten dele waarom Armin Laschet zo laag staat. Hij heeft verschillende fouten gemaakt tijdens de campagne, zoals het eerder genoemde lachen tijdens een emotionele persconferentie van de Duitse Bondspresident over de overstromingen die 196 mensen het leven kostte:

video

In de laatste dagen is zittend Kanselier Angela Merkel begonnen met het opvoeren van de verkiezingsstrijd, door het publieke profiel van de CDU/CSU pogen te verbeteren door haar acties in het handelen van de overstromingsschade van juli, meer publiek actief te zijn voor haar partij.

De peilingen voor de Bondsdag zelf laten zien dat de CDU/CSU en de SPD nek-aan-nek gaan voor de meeste stemmen in september.

De meest recente peiling van INSA/YouGov heeft de SPD op 24 procent staan en CDU/CSU tweede met 21 procent. De Grünen staan derde met 17 procent, hiermee staan de SPD voor het eerst sinds 2002 terug bovenaan. De partij van Merkel staat voor het eerst sinds 2002 als tweede in de peilingen.

De steun voor de AfD (Alternative für Deutschland) is de afgelopen 4 jaar stabiel gebleven rond de 11-12 procent. In de verkiezingen van 2017 wonnen ze 12,6 procent van de stemmen en 94 zetels. Dit ook nadat ze hadden verrast in de Beierse Statenverkiezingen van 2018, waar ze als nieuwkomer 10 procent van de stemmen hadden gewonnen, en de gemeenteraadsverkiezingen in 2020 waar ze 5 procent van de stemmen hadden gewonnen, een plus van 4,7 procent vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.

Uitslag lokale verkiezingen Beieren: AfD en FW winnaars

CommonSenseTV volgt de Duitse Verkiezingen op de voet en zal u informeren zodra nieuwe informatie naar buiten komt.


Verspreid de vrijheid!

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
9 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
9
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x
Hide picture