Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

cstv doneer
Voor vrijheid door waarheid
Search
Filters
Zoek in de titels
Zoek in de inhoud van artikelen

Spanningen tussen Armenië en Azerbeidzjan lopen op

Verspreid de vrijheid!

Opnieuw kwamen de twee landen in de Kaukasus in de clinch met elkaar. Hoe dit opnieuw begon is maar de vraag, aangezien beide landen naar elkaar toe wijzen.

Armenië en Azerbeidzjan vliegen elkaar al jarenlang in de haren. Dit komt vooral door de oorlog in Nagorno-Karabach, een regio in Azerbeidzjan. De regio streeft naar gehele onafhankelijkheid of aansluiting bij Armenië. In 1988 ontstond er een escalatie tussen Nagorno-Karabach en Azerbeidzjan. Sinds 1993 is Armenië ook bij het conflict betrokken aangezien zij wapens leveren aan de regio. Kort samengevat is Nagorno-Karabach in feite een onafhankelijke republiek, maar is volgens het recht onderdeel van Azerbeidzjan. Opvallend is dat Azerbeidzjan helemaal geen zeggenschap over de regio heeft door de Armeense bemoeienis.

Het laatste conflict ontstond bij de grens. Armenië beweerd dat een militaire truck uit Azerbeidzjan de grens over kwam, aan de andere kant wordt beweerd dat een tank zomaar begon te schieten. Eindstand: zestien doden, waaronder vier Armeniërs en twaalf Azerbeidzjanen. Later stierf ook een vijfde Armeense soldaat door hevige verwondingen.

Het conflict blijft echter niet alleen bij de grens. In de hoofdstad Bakoe zijn naar schatting tienduizend mensen de straat op gegaan en riepen de regering op om een oorlog met Armenië te starten.

Ook Turkije en Rusland zijn lichtelijk betrokken bij het conflict. Turkije heeft al aangegeven dat zij Azerbeidzjan zullen steunen aangezien een groot gedeelte van het volk moslim is. Ook spreken ze Azerbeidzjaans, een taal die nauw verwant is aan het Turks. Rusland kiest (vooralsnog) geen partij.

Bij beide landen zitten de gevoelens zo diep gewoekerd dat het zeer aannemelijk is dat er in korte tijd weer een conflict zal ontstaan. De ruzie schijnt overigens niet te gaan om financiële aspecten maar om cultuur, identiteit en geschiedenis.

Bronnen:

https://www.aljazeera.com/news/2020/07/azerbaijani-foreign-minister-sacked-tension-armenia-200717182238852.html

https://www.tellerreport.com/news/2020-07-18-armenia-azerbaijan-feud-escalates-(again)—solution-almost-impossible-.HyieWn7egv.html

 


Verspreid de vrijheid!

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x