Een nadere blik op “Schaakmat”
Charles Morris • February 22, 2021
Als je iets weet van het schaakspel, dan weet je dat het er allemaal op neerkomt dat de koning aan beide kanten niet meer kan bewegen. Zodra de koning in de val zit, verklaart de winnende partij “schaakmat” en is het spel afgelopen.
Er is een schilderij dat ooit in het Louvre in Parijs hing, geschilderd door Friedrich Moritz August Retzsch. Tegenwoordig staat het schilderij in de volksmond bekend als ‘Schaakmat’. Het is nu in particuliere handen en werd in 1999 op een Christie’s-veiling verkocht.
Het schilderij stelt twee schakers voor. Een daarvan is Satan, die arrogant zelfverzekerd lijkt. De andere speler is een man die er verlaten uitziet. Als Satan wint, wint hij de ziel van de man. Je kunt meer van de griezelige details hieronder bekijken.
DE ONTDEKKING VAN DE SCHAAKGROOTMASTER
Volgens de legende, en waarschijnlijk feit, gaat het verhaal als volgt. Een schaakgrootmeester kwam dit intrigerende schilderij tegen in het Louvre, naast andere beroemde kunst zoals de Mona Lisa.
De grootmeester staarde lang naar het schaakbord in het schilderij en merkte ten slotte iets verrassends op. De typische interpretatie van het schilderij (dat de duivel de man ‘schaakmat’ had) was onjuist.
Hoewel de duivel de voor de hand liggende overwinnaar leek, won hij in feite niet. De man, die dacht dat hij aan het verliezen was, was eigenlijk aan het winnen.
Volgens de rangschikking van de stukken die op het schaakbord achterbleven, had zijn koning nog één zet. Deze noodlottige zet zou hem de winnaar van het spel maken.
De grootmeester belde de curator en stelde vast dat de titel “Schaakmat” niet bij de scène paste, omdat de verloren ogende speler eigenlijk de mogelijkheid had om zijn tegenstander te verslaan, hoewel hij dat nog niet besefte. Zijn koning had nog één zet.
DE GEESTELIJKE IMPLICATIES
Denk nu samen met mij na over de spirituele implicaties van dit schilderij over wat de grootmeester ontdekte.
Herhaaldelijk in de Schrift verzekert God zijn volk dat er altijd een manier is om te ontsnappen aan situaties die op dat moment hopeloos lijken.
Toen het volk van Juda vanwege hun zondigheid naar Babylon werd gedeporteerd, openbaarde God dat er een toekomstige dag van vrijlating zou komen.
Net zoals God de Israëlieten in de woestijn van water voorzag, zo zou hij ook voor hen zorgen op hun lange tocht naar huis.
Een kleine jongen in Johannes 6 had maar twee vissen en een paar broden om duizenden mensen te voeden. Het leek schaakmat, maar onze koning had nog een zet over! Ze verzamelden 12 manden met overgebleven voedsel nadat de maaltijd was geserveerd.
In het Oude Testament werd Daniël in een hol van hongerige leeuwen gegooid. Het leek schaakmat, maar onze koning had nog een zet over en Daniel bleef veilig.
In Johannes 8 leek het schaakmat voor een vrouw die op het punt stond te worden gedood door boze mannen met stenen. Maar Jezus zei tegen de vrouw dat ze moest gaan en niet meer moest zondigen.
Op Goede Vrijdag dacht de misdadiger naast Jezus aan het kruis dat dit het einde was, maar toch bekeerde hij zich.
Zo vaak in het leven beschouwen we de wereld als een puinhoop. Met oorlog, geweld, een dodelijke pandemie, werkloosheid, worstelende huwelijken, depressie, isolement en meer … kunnen we gemakkelijk gedesillusioneerd raken. Mensen beginnen zich verloren te voelen. We zoeken de weg maar komen vaak op het verkeerde pad terecht. Het lijkt schaakmat, maar we hoeven niet bang te zijn: het spel is nog niet afgelopen.
Onze Schepper God heeft nog één zet over! Ons leven en onze toekomst zijn in Zijn handen. De Heer is de enige Koning die nooit verslagen kan worden.