Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Houd ons in de lucht om mee te strijden voor de vrijheid

Restaurantsluitingen vanwege COVID19 waren “vrijwillig”

Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Afgelopen 15 maart was vrijwel iedereen in de veronderstelling, vanwege het optreden van onze regering, dat alle horecagelegenheden per direct moesten worden gesloten.

In alle chaos, waar het kabinet Rutte3 ons in heeft gestort willen we toch duidelijkheid scheppen en kwamen tot de volgende stuitende conclusies.

De Horeca heeft vrijwillig zijn deuren gesloten! Dit blijkt uit terug beluisterde interviews en de officiële documenten in handen van CommonSenseTV.

De aanwijzingen die het Kabinet heeft gegeven waren suggestief en vrijwillig, er was helemaal geen wettelijke verplichting!

Even een frisse reminder van de persconferentie.

Op 15 maart was de persconferentie van ministers Slob en Bruins, hierin vertelde zij: “aanvullend komen we met nieuwe maatregelen”.

-Alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland sluiten vanaf 18:00 uur vandaag de deuren en blijven dus tot en met 6 april gesloten
-Ook sport en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf 18:00 uur vandaag, en blijven tot 6 april dicht.”

Bron: https://youtu.be/j94ULn90xg8

De opgelegde en “verplichte” sluitingen van deze bedrijven waren achteraf dus “vrijwillig”.

Blijkbaar was geen enkele juridische grond tot het verplichten sluiten van de restaurants! Dat is een knap staaltje misleidend praten om uiteindelijk noodverordeningen te kunnen opleggen.

Wij vroegen aan de betrokken ministeries, veiligheidsregio’s, burgemeesters en de Koninklijke horeca Nederland om reacties hoe dit nu heeft kunnen gebeuren en dit zijn de antwoorden.

De reactie van de voorzitter van de veiligheidsregio Kennemerlands luid als volgt:

“Op 15 maart heeft de minister aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s opdracht gegeven om vanaf 15 maart 18.00 uur eet- en drinkgelegenheden te sluiten in de regio. Echter, op die korte termijn kon de voorzitter geen noodverordening maken, er bestond daarmee dus juridisch gezien geen plicht voor bedrijven om die zondag al te sluiten. Er is in die periode echter ook overleg geweest tussen de betrokken ministers en KNH over de sluiting van de horeca. Bij dit overleg waren de voorzitters van de veiligheidsregio’s c.q. de burgemeesters van gemeenten niet betrokken. KNH heeft daarop haar achterban hierover geïnformeerd en geadviseerd om te sluiten vooruitlopend op de te verwachten noodverordening” “De noodverordening van de VRK is uiteindelijk op dinsdag 17 maart van kracht gegaan. Het rijk is verantwoordelijk voor de aanwijzing, de voorzitter van de veiligheidsregio moet daarop de noodverordening baseren. De veiligheidsregio’s hebben met elkaar en met de minister afstemming over een  modelverordening.”

 

Hierop kregen wij deze reactie van de directeur Publieke Gezondheid van de veiligheidsregio:

“De overwegingen van bedrijven om toch dicht te gaan moeten in de eerste plaats bij de bedrijven zelf worden gezocht. Verondersteld mag worden dat ze gesloten zijn vanuit een eigen afweging over gezondheidsrisico’s bij klanten en personeel. Daarnaast hebben ze wellicht gehoor willen geven aan een oproep vanuit hun brancheorganisaties, die hierover overleg hebben gevoerd in Den Haag. Over de inhoud van dit overleg tussen het Kabinet en de brancheorganisaties in bij de VRK geen informatie bekend.”

 

 

 

Bij het navragen bij diverse restaurants, waren er geen enkele berichten vooraf binnen gekomen dat er een sluiting zat aan te komen.

Dat riep nog meer vragen op.  Bij het informeren bij de woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) blijkt dat deze brancheorganisatie geheel niet betrokken is geweest. Dit word bevestigd in de reactie zoals hier staat.

“Op 15 maart maakte het kabinet bekend dat eet- en drinkgelegenheden die zelfde avond om 18:00 nog hun deuren moesten sluiten. In eerste instantie tot 6 april, maar dit werd later verlengd tot 1 juni. Voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kwam dit besluit tot een grote verrassing. Ondanks dat we wisten dat het coronavirus impactvol zou zijn, kwam dit plotselinge besluit toch onverwacht. Hierbij willen we vooropstellen dat wij als branchevereniging hier niet van op de hoogte waren en dat hier ook zeker geen gesprekken over zijn gevoerd voorafgaand aan de sluiting. De sluiting van eet-en-drinkgelegenheden was een besluit vanuit het kabinet en de veiligheidsregio’s, waar per direct op geacteerd moest worden. Uiteraard leidde dit besluit tot veel vragen. Hiermee zijn wij gelijk aan de slag gegaan om vervolgens de impact en consequenties van de sluiting met onze leden te kunnen delen. Onze leden ontvangen regelmatig een interne update vanuit ons en daarnaast delen we de meest recente informatie ook via onze kanalen.”

Waarom vertelt de toenmalige en weggestuurde (of weggegaan. Gewetensbezwaren?) minister Bruno Bruins samen met zittend minister Fred Grapperhaus, die alle voorzitters in de veiligheidsregio’s informeerde, dat de branchevereniging (KHN) wel vooraf betrokken was?

Het heeft er alle schijn van dat het met de verantwoordelijkheid te maken heeft. Omdat nu de restaurants zelf “vrijwillig” dicht zijn gegaan en hiermee de noodzaak onderstreept is uit gezondheidsoverwegingen. Hier opvolgend kon het kabinet en de juristen de noodverordeningen opstellen en wettelijk  beargumenteren door dit zo juridisch te besluiten. Uit het oogpunt van het kabinet vonden restaurants het immers zelf ook een groot risico. Restaurants wisten niet beter dat de ministers en de veiligheidsregio dit afdwongen en verplicht hadden gesteld en voelden zich genoodzaakt deuren te sluiten.

 

Doneer aan CSTV

We hebben minister Fred Grapperhaus gevraagd te reageren op onze bevindingen. Helaas hebben wij na meerderen keren nadrukkelijk en herhaaldelijk gevraagd te reageren, geen enkele reactie terug ontvangen.

Jasper S

Bronnen:

Interview met voorzitter veiligheidsregio:

https://.soundcloud.com/user-150243512/burgemeester-schuurmans-over-coronavirus

 

Persconferentie Bruno en Slob 15 maart 2020

EMAIL:

 

ZIE OOK!

Horeca-ondernemer: Ik WEIGER deze bullshit regels uit te voeren!

 


Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x