Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Prins Philip is op 99-jarige leeftijd overleden.

Prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth II, is op 99-jarige leeftijd overleden, heeft Buckingham Palace aangekondigd.

Het paleis zei: “Het is met diepe droefheid dat Hare Majesteit de Koningin de dood van haar geliefde echtgenoot, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Philip, Hertog van Edinburgh, heeft aangekondigd.

‘Zijne Koninklijke Hoogheid is vanmorgen vredig overleden in Windsor Castle.’

Boris Johnson zei dat hij “het leven van talloze jonge mensen heeft geïnspireerd”.

De premier voegde er in Downing Street aan toe: “Hij hielp de koninklijke familie en de monarchie te sturen zodat het een instelling blijft die onbetwistbaar essentieel is voor het evenwicht en het geluk van ons nationale leven.”

De heer Johnson zei dat hij het nieuws van de dood van de hertog “met grote droefheid” had ontvangen.

‘Prins Philip heeft de genegenheid van generaties verdiend hier in het Verenigd Koninkrijk, in het Gemenebest en over de hele wereld’, zei hij.

Als eerbetoon aan de rol van de hertog als de langstzittende gemalin in de geschiedenis, herinnerde de heer Johnson zich ook prins Philip als een van de laatst overgebleven mensen die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten.

“Uit dat conflict ontleende hij een dienstethiek die hij tijdens de ongekende veranderingen van het naoorlogse tijdperk toepaste”, zei Johnson.

“Net als de deskundige koetsier die hij was, hielp hij de koninklijke familie en de monarchie te sturen, zodat het een instelling blijft die onbetwistbaar van vitaal belang is voor het evenwicht en het geluk van ons nationale leven.”

‘Diep gevoel van toewijding’

De eerste minister van Schotland, Nicola Sturgeon, zei dat ze “bedroefd” was door de dood van de hertog.

Ze twitterde: “Ik stuur mijn persoonlijke en diepste condoleances – en die van Scotgov en de mensen van Schotland – naar Hare Majesteit de Koningin en haar familie.”

Labour-leider Sir Keir Starmer zei dat het VK een “buitengewone ambtenaar” had verloren, eraan toevoegend dat hij vooral herinnerd zou worden vanwege zijn “buitengewone toewijding en toewijding aan de koningin”.

Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, zei: “Hij stelde consequent de belangen van anderen boven die van hemzelf en gaf daarmee een uitstekend voorbeeld van christelijke dienstbetoon.”

De aartsbisschop voegde eraan toe: “Terwijl we herstellen en herbouwen na het vreselijke proces van de coronavirus-pandemie, zullen we vastberadenheid en een diep gevoel van toewijding nodig hebben om anderen te dienen.”

De prins trouwde in 1947 met prinses Elizabeth, vijf jaar voordat ze koningin werd, en was de langstzittende koninklijke gemalin in de Britse geschiedenis.

Hij onderging een procedure voor een reeds bestaande hartaandoening in een ander ziekenhuis in Londen – St Bartholomew’s.

Medewerkers brengen een bericht naar het hek van Buckingham Palace nadat was aangekondigd dat Prins Philip was overleden
Medewerkers brengen een bericht naar het hek van Buckingham Palace nadat was aangekondigd dat Prins Philip was overleden
De aankondiging van het overlijden in Buckingham Palace
De aankondiging werd op de poorten van het paleis geplaatst

Prins Philip en de koningin kregen vier kinderen, acht kleinkinderen en tien achterkleinkinderen.

Hun eerste zoon, de Prins van Wales, Prins Charles, werd geboren in 1948, gevolgd door zijn zus, de Prinses Royal, Prinses Anne, in 1950, de Hertog van York, Prins Andrew, in 1960 en de Graaf van Wessex, Prins Edward. , in 1964.

Prins Philip werd op 10 juni 1921 geboren op het Griekse eiland Corfu.

Zijn vader was Prins Andrew van Griekenland en Denemarken, een jongere zoon van koning George I van de Hellenen.

Zijn moeder, prinses Alice, was een dochter van prins Louis van Battenberg en een achterkleindochter van koningin Victoria.

Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksverjaardag op 20 november 2007 bezoeken de koningin en prins Philip Broadlands opnieuw, waar ze 60 jaar geleden, in november 1947, hun huwelijksnacht doorbrachten.
De hertog van Edinburgh stond meer dan zes decennia aan de zijde van de koningin en werd in 2009 de langstzittende gemalin in de Britse geschiedenis

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
16 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
16
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x