NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol

President Macron verliest NOG 7 parlementsleden

De Franse President Emmanuel Macron heeft nu te maken met NOG een leiderschapscrisis, deze week hebben 7 leden van Macron’s partij ‘La République En Marche’ zich afgesplitst in het parlement.

Maar acht dagen nadat 17 En Marche leden zijn afgesplitst om een eigen partij op te richten (bron), zijn nu nog 7 meer leden overgegaan naar de nieuwe partij.

President Macron is hiermee zijn meerderheid in het Franse parlement kwijt. Macron’s partij heeft nu 281 zetels, terwijl er 289 nodig is voor een meerderheid.

Toen Macron het populairst was in 2017 kreeg zijn partij een overweldigende meerderheid van 314 zetels.

Na de glorieuze overwinningen bij de Presidentiële en Nationale Vergadering-verkiezingen in 2017, begon het snelle verval:
De beloofde economische voorspoed bleef uit, werkloosheid bleef hoog, dalende populariteit en de opkomst van de Gele Hesjes begonnen grote barsten te vormen in Macron’s Presidentschap.

In een verklaring stond Agir Ensemble erop dat de partij “een stem wilde geven aan liberale, humanistische, sociale en Europese politieke gevoeligheid”.

De verklaring luidde: “De oprichting van de groep Agir Ensemble komt tot stand en belichaamt en geeft een stem aan liberale, humanistische, sociale en Europese politieke gevoeligheid die zich volledig moet kunnen uiten binnen de huidige meerderheid.”

Het hoofd van de nieuwe factie, Olivier Becht, hield vol dat de nieuwe formatie niet in oppositie was en “de actie van de president” zou blijven steunen.

De 44-jarige vergeleek de groep met een “derde pijler van de meerderheid” naast La République En Marche en de Democratic Movement (MoDem). Macron, wordt steeds afhankelijker van coalitiepartner MoDem waardoor zijn eigen plannen verwateren.

De heer Becht zei: “We willen het optreden van de president steunen en een pijler van de meerderheid zijn.”

Verandert dit iets?

Ondanks de interne crisis behoudt Macron de macht om zijn beleid via het parlement te volgen dankzij de steun van 46 parlementsleden van de geallieerde groep MoDem, geleid door Pau Mayor Francois Bayrou.

Een overheidsbron heeft het belang van de laatste veranderingen afgezwakt, door te zeggen dat de Act Together-factie “absoluut loyaal aan de meerderheid en een aanvullende pijler” zou zijn.

Een andere bron zei echter dat premier Edouard Philippe de zet had bekritiseerd tijdens een online bijeenkomst met de parlementsleden van La République En Marche.

Op 19 mei, toen 17 leden de partij van Macron verlieten, vormden ze een nieuwe politieke groep genaamd “Ecology, Democracy, Solidarity” (EDS).

De groep wilde een groener beleid voeren om het politieke systeem te “moderniseren” en de sociale ongelijkheden te verminderen.

Uit de laatste opiniepeiling van Odoxo die dinsdag werd gepubliceerd, bleek dat de populariteit van Macron de afgelopen maand met zeven punten tot 35 procent was gedaald.

Marine Le Pen heeft al geprobeerd aan te sturen op nieuwe verkiezingen!

Bronnen:

https://www.fr24news.com/a/2020/05/macron-on-the-brink-the-french-presidents-humiliation-as-seven-other-deputies-abandon-his-party-world-new.html
https://www.express.co.uk/news/world/1287159/Emmanuel-Macron-France-news-coronavirus-macron-popularity-odaxa-poll

 

https://en.wikipedia.org/wiki/2017_French_legislative_election – Uitslag Nationale Vergadering verkiezingen 2017

LEES OOK:

Macron verliest parlementaire meerderheid

Interessant? Like en deel dit geluid! Reageer en hou het netjes en respectvol.

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle comments

Laatste nieuws

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol
0
Laat jouw mening horen maar houdt het netjes!x
()
x