NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol

Poolse president wint herverkiezing

Polen hield vandaag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De eerste ronde gaf geen doorslaggevend resultaat.

De conservatieve Poolse president Andrzej Duda (PiS) leek een hele lange tijd de gegarandeerde winnaar te zijn, totdat COVID om de hoek kwam kijken. Toen kwam er een kansrijke tegenkandidaat,
de liberale burgemeester van Warschau Rafał Trzaskowski.

Uitslag gebaseerd op 99,99% van de getelde stemmen.

EXITPOLL (update 0:00):

President Duda: 50,4% (50,8%)

Trzaskowski:       49,6% (49,2%)


Ook al wordt het gat tussen president Duda en Trzaskowski wel degelijk groter, het zit nog steeds binnen de foutmarge en het kan dus nog steeds zo zijn dat Trzaskowski de nieuwe Poolse president wordt.

Bij de exitpoll worden de stemmen van Polen in het buitenland niet meegeteld, deze overzeese stemmen kunnen nog wel eens cruciaal gaan worden voor de uitkomst van de verkiezingen.

Voorspelling is dat de officiële einduitslag pas laat op de maandagmiddag of zelfs dinsdagochtend bekend worden gemaakt.

Op vrijdag, de laatste dag van de campagne, zei president Duda dat hij Polen zou blijven versterken.

“voortbouwend op onze onschendbare traditie die heilig is voor ons allemaal en waarin we generaties lang zijn opgevoed.”

Trzaskowski had een veel progressievere agenda, en hij wilt dat Polen een actievere rol gaat spelen in de Europese Unie. De liberaal steeg snel in de peilingen nadat hij had aangekondigd dat hij ging voor het presidentschap. Hij was deel het liberale Civiele Platform, opgezet door oud-premier en oud-EU-president Donald Tusk.

In 2018 won hij de verkiezing voor burgemeester van de Poolse hoofdstad Warschau, met de belofte “Warschau voor iedereen”. Dit keer had hij tegen kiezers gezegd dat ze nooit meer een andere kans zouden krijgen om de richting van Polen te veranderen.

“Alles ligt in jouw handen”, zei hij vrijdag. “De overwinning ligt echt binnen handbereik. het is ‘nu of nooit’, omdat deze Recht en Rechtvaardigheid (PiS)-wegwals alles zal proberen te omzeilen en de volgende verkiezingen erg moeilijk kunnen zijn.”

De Polen zouden hebben gestemd rondom traditionele lijnen. Met traditioneel conservatieve staten stemmend voor president Andrzej Duda en de meer linkse en meer liberale staten stemmend voor Trzaskowski.

Het is een duidelijke oost-west splitsing. Andrzej Duda en vorige conservatieve kandidaten waren altijd al sterk in oostelijke regio’s, ook tijdens de parlementsverkiezingen was de conservatieve PiS het sterkst in de oostelijke regio’s zoals Bialystok en zelfs steden als Krakow.

Deze splitsing van oost en west bestaat sinds de presidentsverkiezingen van 2005, waar Donald Tusk, die uiteindelijk in 2007 minister-president werd, het opname tegen Lech Kaczyński, de overleden tweelingbroer van de huidige premier Jarosław Kaczyński. Uiteindelijk won Kaczyński de verkiezingen maar het liet een grote verdeeldheid achter.

Het grotere belang

Deze verkiezingen worden door de Europese Unie ook op de voet gevolgd, dit gaat de relatie tussen de EU en Polen verder bepalen. De conservatieve Duda onderhoudt een moeizame relatie met de Europese Unie. De Poolse regering en president Duda zijn beiden Eurokritisch. Ze zijn niet per definitie tegen de EU, maar wel in de huidige vorm.

De liberale burgemeester van Warschau Trzaskowski is een Eurofiel, hij is het heel erg eens met het Europese project. Als Trzaskowski wint is het voorspelbaar dat hij de relaties tussen Brussel en Warschau probeert te verbeteren.

Wij komen bij u terug met updates…

 

Zie hier het artikel van Leslie over deze verkiezingen:

Conservatieve Andrzej Duda herkozen als president Polen

Beoordeel dit artikel alstublieft. Het helpt mee om door de censuur heen te komen.

4.8 4 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments

We hebben uw hulp hard nodig

Ondersteun je immuunsysteem!

Laatste nieuws

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol
1
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x