Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Polen, Litouwen zetten hek neer op Belarussische grens, verdubbeld troepen.

De Poolse minister van Defensie heeft aangekondigd dat Polen een hek zal gaan plaatsen op de grens tussen Polen en Belarus (voorheen Wit-Rusland), om de instroom van migranten te stoppen. Polen zegt dat Belarus meer migranten naar EU-landen stuurt als wraak voor sancties die zijn opgelegd.

Polen, Litouwen en Letland hebben sterke stijgingen gerapporteerd in het aantal migranten van Irak en Afghanistan die hun grenzen proberen over te komen. Volgens de Europese Unie zou Belarussische President Alexander Lukashenko een “hybride oorlog” voeren met migranten om druk te zetten op de EU-landen.

De Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak heeft aangekondigd dat er een nieuw hek wordt geplaatst op de grens met Belarus. Dit hek zal volgens Blaszczak 2,5 meter hoog worden. Ook zal de militaire aanwezigheid op de grens worden verhoogd.

“Het is nodig om het aantal soldaten te verhogen. We zullen snel het aantal soldaten verdubbelen naar 2.000.” – Poolse Minister van Defensie Mariusz Blaszczak

Litouwen volgt

Litouwen gaat ook een hek plaatsen op de 508 kilometer lange Litouws-Belarussische grens. Ook al duurt het tot september volgend jaar voordat dit hek voltooid is.

“The fysieke blokkade is vitaal voor ons om deze hybride aanval af te wenden. Het Belarussische regime voert deze aanval uit tegen Litouwen en de EU.” – Litouwse minister-president Ingrida Simonyte

Het Litouwse hek zal drie meter hoog worden met prikkeldraad erop. Volgens de Litouwse regering zal het hek minstens 152 miljoen euro gaan kosten. Dat is een laag bedrag, zeker omdat het gaat om de veiligheid van hun land en indirect om de veiligheid en integriteit van landen als Duitsland en Nederland.

Volgens cijfers van de Litouwse regering zijn er in totaal 4.141 illegale immigranten binnengekomen, waarvan 4.130 (99,7 procent) over de Belarussisch-Litouwse grens zijn binnengekomen.

Volgens deze cijfers zeggen 2,800 (68 procent) van de illegale immigranten uit Irak te komen, en 83 (2 procent) uit Afghanistan.

In juli alleen al waren er 2.366 illegale immigranten in hechtenis genomen, een sterke stijging vergeleken met 473 in juni. En zeker vergeleken met het totaal aantal illegalen vorig jaar, dat toen 81 was.

De Litouwse autoriteiten geloven dat de meeste mensen die het land probeerden binnen te komen, naar Minsk, de hoofdstad van Belarus, reisden op een van de vier wekelijkse vluchten vanuit Irak die tot 500 passagiers vervoeren op Boeing 747’s. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis bezocht deze maand Baghdad voor besprekingen met Iraakse functionarissen.

Litouwen zegt dat de toestroom een vergeldingsdaad is van de Belarussische president Alexander Lukashenko. Sinds de herverkiezing van de autoritaire leider voor een zesde termijn in een stemming in augustus 2020 die door het Westen als gemanipuleerd werd bestempeld, heeft hij de protesten van de oppositie in zijn land hard aangepakt. Zijn belangrijkste tegenstander, Sviatlana Tsikhanouskaya, vluchtte onder druk naar Litouwen.

Het Litouwse leger zal deze week aan de grens aankomen om de detentiecentra en de grens te bewaken.

In de grensregio lopen de spanningen op, zowel onder omwonenden als onder gedetineerde migranten. Deze week braken gewelddadige protesten uit in het Litouwse district Salcininkai, toen de lokale bevolking wegen blokkeerde en banden verbrandde, terwijl ze zich verzetten tegen plannen van de regering om nieuwe detentiecentra voor immigratie in de buurt te vestigen. De politie gebruikte traangas om menigten uiteen te drijven en arresteerde acht demonstranten. Twee agenten raakten gewond.

Ondertussen brak er maandag een rel uit op een verlaten school die een nieuw bestaan kreeg als detentiecentrum, waar zo’n 150 migranten al enkele weken worden vastgehouden. De migranten weigerden te eten en enkele tientallen klommen op het dak en begonnen het gebouw te vernielen, aldus de politie. Het protest eindigde zonder serieuze verwondingen, aldus de politie.

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
1
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x