De video´s werken allemaal, maar de thumbnail wordt niet weergegeven van sommige video´s. Weer iets om uit te zoeken en op te lossen.
Herdenking 6 mei: Een Democratie doodgeschoten
Op 4 mei herdenken we de doden van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we de bevrijding die ons inmiddels allang weer is afgenomen. Dit begon op 6 mei 2002 toen de democratie in Nederland een schijndemocratie bleek te zijn, de maskers van de gevestigde elite af gingen en Pim Fortuyn op gruwelijke wijze, met volledige medewerking van de overheid, werd doodgeschoten.
Pim Fortuyn
Eindelijk iemand die durfde te verwoorden wat veel mensen dachten. Pim Fortuyn had charisma, kon zich uiterst kwetsbaar opstellen, was eerlijk en stond op voor Nederland omdat hij aan zag komen dat het de verkeerde kant op ging met dit ooit zo mooie land.
Pim Fortuyn kwam niet helemaal vanuit het niets. Vanaf 1978 schreef hij al boeken. In 1999 schreef hij het boek: “De derde revolutie! Hoe de informatietechnologie alles op zijn kop zet” waaruit bleek dat Pim Fortuyn zijn tijd ver vooruit was.
Marcel van Dam
In 1997 werd hij bekend door het beruchte debat met de uiterst gemene Marcel van Dam die hem een “buitengewoon minderwaardig mens” noemde.
Fortuyn was hier zichtbaar door geraakt en is er nog regelmatig op teruggekomen. “Een minderwaardig mens. Hij noemt mij een minderwaardig mens. Een Untermensch”
Marcel van Dam heeft hier nooit zijn verontschuldigingen voor aangeboden.
Pim Fortuyn wil de politiek in
Op 20 augustus 2001 maakte Fortuyn bekend dat hij de politiek in wilde. Hij deed dat in ÉénVandaag,
In het begin werd Pim Fortuyn door de arrogantie van de gevestigde orde, die niet aanvoelden wat er in de samenleving speelde, niet erg serieus genomen. Maar dat veranderde al snel.
Op 25 november 2001 werd Pim gekozen alslijsttrekker van Leefbaar Nederland.
Overwinning Pim Fortuyn als lijsttrekker van Leefbaar Nederland
Fortuyn bleek lokaal in Rotterdam maar ook landelijk een enorme aanhang te hebben.
De bevestiging kwam tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart 2002 waar Pim Fortuyn meedeed in Rotterdam. Toen nog voor Leefbaar Rotterdam.
Hij was inmiddels als lijsttrekker afgetreden van Leefbaar Nederland maar nog wel lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam.
Hij haalde maar liefst 35%(!) van de stemmen binnen waarmee de partij vanuit het niets met 17 zetels veruit de grootste partij van Rotterdam werd.
Het was duidelijk dat ook Pim Fortuyn niet had gerekend op zo´n grote overwinning. Vooral van de VVD pakte hij veel zetels af maar vrijwel alle partijen verloren zetels aan Pim Fortuyn.
In het Stadhuis Rotterdam was het een chaos die avond met heel veel zure gezichten van de gevestigde orde:
Historisch Debat
Maar het meest historische debat ooit op de Nederlandse televisie kam na deze overwinning.
De lijsttrekkers van alle grote partijen waren uitgenodigd voor een debat in Amersfoort, geleid door Paul Witteman. Dit debat vond plaats rond middernacht.
Zijn grootste rivaal Ad Melkert, de lijsttrekker van de PvdA die die avond besefte dat zijn carrière over was.
Toen iedereen al klaar zat, was Ad Melkert nog onderweg. We kunnen wel raden dat hij met frisse tegenzin naar dit debat in Amersfoort kwam en dat werd tijdens het debat maar al te duidelijk.
Lijsttrekker van de VVD Hans Dijkstal werd zenuwachtig en stond op het punt op te stappen. Geen van de lijsttrekkers dacht dat er op dit tijdstip nog veel mensen zin hadden om naar dit debat te kijken.
Maar in werkelijkheid zat heel Nederland aan de buis gekluisterd om dit schouwspel te aanschouwen.
Van een echt debat was geen sprake. Het was de nacht van Pim Fortuyn, zoals Balkenende terecht opmerkte. Overigens was hij (Balkenende) de enige die respect toonde voor de uitslag en de kiezers.
Het werd een one-man show van Pim Fortuyn die de zichtbare ergernis van Ad Melkert nog even iets opschroefde.
Aftreden lijsttrekker Pim Fortuyn
Pim beschreef zichzelf regelmatig presenteerde: “Ik doe wat ik zeg en ik zeg wat ik doe. Ik ben niet links, ik ben niet rechts. Ik ben een realist met een hart.”
Eerst nog in het meervoud sprekend toen hij nog lijsttrekker van Leefbaar was, later doelend op zichzelf nadat hij op 10 februari werd afgezet als lijsttrekker van Leefbaar Nederland.
Vier dagen later, op 14 februari, richtte Pim zijn eigen partij op. Lijst Pim Fortuyn (LPF).
De avond dat het partijbestuur en Pim Fortuyn nog éénmaal probeerden om samen verder te gaan, leverde historische beelden op. Het is niet zeker of Pim Fortuyn zich bewust was van de camera.
Pim Fortuyn was een man die je niet kon leiden en hij was absoluut niet in staat dingen te zeggen waar hij het niet mee eens was. Dit veroorzaakte de uiteindelijke breuk tussen Pim en Leefbaar Nederland.
Kijk naar de historische beelden:
Als mij straks wat gebeurt…
Tussen alle spanningen door verscheen Pim Fortuyn in de show van Robert Jensen.
Dit zorgde voor wat afleiding van zijn hectische leven en we zagen een andere kant van Pim waarin hij geen blad voor de mond nam en zich niet schaamde voor zijn homoseksualiteit en zijn avonturen in de dark rooms.
Tijdens deze show sprak hij de profetische woorden:
“Als mij straks wat gebeurt dan zijn ZIJ medeverantwoordelijk. En dan kunnen ze niet hun handen er vanaf trekken in de zin van: Ja, ik heb die aanslag niet gepleegd. Je hebt het klimaat mee gecreëerd. En dat moet stoppen”
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=sPCnK7V9fqQ[/embedyt]
Maar zoals we tot op de dag van vandaag zien heeft de gevestigde orde niets geleerd. Het is alleen maar erger geworden en uw en mijn mening staan zwaar onder druk. Critici op de overheid, op corona of op andere gevestigde instituten worden niet geduld.
Ga lekker naar huis koken
Een grappig moment was het moment tussen Wouke van Scherrenburg en Pim Fortuyn die een soort haat/liefde verhouding hadden.
Wouke noemde Pim een “slechte verliezer” nadat hij door Paul Rosenmöller wederom een racist werd genoemd. Daarbij was zijn moeder enkele dagen voor het debat overleden.
Pim reageerde met de woorden: “Weet u wat u bent, u bent een etter, mevrouw.
Na nog een poging van Wouke zei Pim de historische woorden: “Ach, mevrouwtje, ga lekker naar huis koken, veel beter.”
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=PmEdkhnvMro[/embedyt]
Demonisering van Pim Fortuyn
De demonisering van Pim Fortuyn kende geen grenzen en naarmate de landelijke verkiezingen dichterbij kwamen, hoe harder het er aan toeging.
Wanneer de argumenten op zijn dan wordt er op de man gespeeld en Pim heeft het zwaar te verduren gehad. Deze demonisering heeft er uiteindelijk toe geleid dat hij werd vermoord. Een veel gebruikt gezegde is: “De kogel kwam van links.”
De demonisering is te vergelijken met de hetze die nog steeds aan de gang is tegen Donald Trump alleen kreeg Pim Fortuyn niet zoveel tijd.
Hier een korte compilatie van de tenenkrommende demonisering van Pim Fortuyn.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=zpt_zj49rYI[/embedyt]
Deze walgelijke vergelijkingen en uitspraken resulteerde in steeds meer intimidatie van links die zich hiertoe gelegitimeerd voelden door de gevestigde orde.
Het beruchte taartincident
Vier dagen voor zijn dood werd Pim Fortuyn geïnterviewd door destijds de beroemdste verslaggever van de BBC, John Simpson.
Pim Fortuyn trok zich daar weinig van aan en in zijn steenkolen Engels maakte hij duidelijk dat dit gesprek ten einde kwam vanwege vergelijkingen met Jean-Marie LePen terwijl de hondjes van Pim kwispelend rondom de twee mannen heen renden.


Pim Fortuyn enkele uren voor zijn dood
Dit zijn de laatste beelden van Pim Fortuyn.
Na deze bijeenkomst ging Pim naar het mediapark in Hilversum voor een radio interview.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=XkQi7nRK-S0[/embedyt]
Toen hij het gebouw verliet werd hij neergeschoten door, de inmiddels weer op vrije voeten met een uitkering, Volkert van der Graaf.
De mens Pim Fortuyn
Pim Fortuyn was regelmatig te gast bij de alles behalve politiek correcte Theo van Gogh.
Dit is één van de uitzendingen waarin Pim te gast is. Beiden zijn uiteindelijk vermoord vanwege hun gedachtegoed
Tijdens een uitgebreide reportage van Ivo Niehe sprak Pim Fortuyn openlijk over zijn politieke ideeën maar ook over zijn persoonlijke situatie, zijn homoseksualiteit, eenzaamheid, liefde, zijn moeder en hoe zijn leven is veranderd nadat hij eenmaal de politiek inging.
Deze reportage werd pas in 2007 uitgezonden.
Voor wie geen genoeg kan krijgen is hier nog een bijzonder gesprek tussen moslima Nazmiye Orals en Pim Fortuyn. Een dag voor zijn dood.
Bron: Geschiedenis van Nederland
Pim Fortuyn. De lieveling van het volk, gehaat door de elite. Het ging allemaal zo snel maar in korte tijd wist hij heel Nederland op zijn kop te zetten.
Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 mei 2002 stond Fortuyn nog op de stemlijst. Daarop werden 1.358.942 stemmen uitgebracht. De LPF behaalde 26 zetels. Niet eerder had een partij bij de eerste deelname aan verkiezingen zoveel zetels in de Tweede Kamer behaald.
Maar zonder Pim Fortuyn liep het uit op een drama. Ruzie onderling en onervarenheid zorgden ervoor dat de partij in 2006 geen enkele zetel meer behaalde.
Pim Fortuyn was succesvol de mond gesnoerd. En men ging weer over tot de orde van de dag.
Pim Fortuyn is 54 jaar oud geworden.
Boeken van Pim Fortuyn:
Klik op het boek voor meer informatie: