Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Opvallende patronen in wereldwijde politiek: Woordgebruik identiek

Steeds vaker gebruiken politiek leiders slagzinnen om hun politieke ideeën bij de kiezer te brengen.

Echter gebruiken politici van verschillende gevestigde partijen in verschillende westerse landen opvallend vaak dezelfde slogans.

Gisteren lanceerde VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het nieuwe partijprogramma van de regeringspartij voorzien van de slogan: ‘de wederopbouw’. De partij zet dus vol in op de zogeheten ‘wederopbouw’ van de middenklasse die hard is geraakt door de coronamaatregelen.

Benadrukt wordt ook dat er een ‘sterke overheid’ nodig is, een opvallend statement voor een partij die zich aan de rechterzijde van het politieke spectrum wil profileren – rechts is immers voor een passievere en kleinere overheid.

‘’Een bloeiend bedrijfsleven onder het toeziend oog van een sterke overheid als marktmeester zorgt er zo voor dat we een nieuwe periode van wederopbouw van de middenklasse inluiden.’’

VVD partijprogramma, november 2020

 

Aan de andere zijde van de Atlantische Oceaan – in de Verenigde Staten – zijn de verkiezingen dan weer net voorbij. In de Verenigde staten is het gebruikelijk om het land door te reizen om de kiezer in rally’s te enthousiasmeren. Achter een spreekgestoelte stond Joe Biden dan ook regelmatig – voor een handjevol publiek – zijn standpunten te verkondigen.

Een spreekgestoelte met daarop prijkend de slogan: ‘Build Back Better’.

Presidentskandidaat Joe Biden:‘’Build Back Better’’, juli 2020

Maar ook dichter bij huis duikt de slogan op. Eind september spreekt premier Boris Johnson de woorden: ‘’Vandaag wil ik uiteenzetten hoe deze regering een levenslange vaardigheidsgarantie biedt om mensen te helpen met scholen en omscholen in elke fase van hun leven. En ze schakelen ons niet alleen in om door deze crisis te komen, maar om beter terug te komen en beter terug te bouwen.’’

Dus, Build Back Better. Dit alles spreekt Johnson uit voor een groot achtergrondscherm met daarop de tekst: ‘Build Back Better.’

Premier Verenigd Koninkrijk Boris Johnson: ‘Build Back Better’, september 2020

 

Zowel de potentiële presidentskandidaat van de Verenigde Staten als de premier van het Verenigd Koninkrijk gebruiken de slogan ‘Build Back Better’, en sinds vandaag sluit de Nederlandse regeringspartij VVD zich daarbij aan. Een patroon dat duidt op centralisatie waarbij nationale partijen zich aansluiten bij een globaal ingezette koers, een koers besloten uit het zicht van de kiezer.

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
6 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
6
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x