Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Houd ons in de lucht om mee te strijden voor de vrijheid

Operatie Market Garden

Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Greater love hath bo man than this, that a man lay down his life for his friends.
John 15:13

Vandaag heb ik de Pegasus vlag weer naar binnen gehaald. Daarmee is een einde gekomen aan het jaarlijkse herdenken van de grootste luchtlanding operatie uit de gehele geschiedenis. De maand september staat voor veel mensen waaronder ikzelf in het teken van het herdenken van operation Market Garden ook wel bekend als “de slag om Arnhem”. Deze vond plaats van 17-09-1944 tot en met 26-09-1944 en was een groots opgezet offensief van de geallieerden. De operatie had als doel om de bruggen over de Maas, Waal en Rijn in te nemen en te behouden en zo de sterk verdedigde Siegfriedlinie te omzeilen en een snelle opmars naar Duitsland te forceren. Als dit allemaal voorspoedig verliep zou de oorlog voor kerst afgelopen moeten zijn aldus veldmaarschalk Montgomery het brein achter de gewaagde operatie.

Het plan was tweedelig opgezet. Zo had je het ene deel (market) wat stond voor de massale luchtlandingen waarbij duizenden parachutisten betrokken waren. En het andere gedeelte genaamd garden wat stond voor het grondoffensief van Horrocks.
De bedoeling was dat de drie divisies met onder andere Amerikaanse, Engelse en Poolse parachutisten achter de Duitse linies gedropt werden om vervolgens de belangrijkste bruggen en wegen tussen Eindhoven en het strategisch gelegen Arnhem te bezetten en de Duitse troepen in het westen van Nederland af te snijden van de rest van het Duitse leger. Hierdoor zou de route tussen de frontlinie en het ruhrgebied (hart van Duitse oorlogsindustrie) geopend worden voor de opmars over de grond van het Britse 30e legerkorps. Wanneer de weg over de Rijn vrij was voor de grondtroepen zou het doorstoten naar Berlijn de genadeklap voor Duitsland zijn geweest en zo de oorlog versneld te beslechten voor kerstmis 1944. De gehele operatie zou binnen een week voltooid moeten zijn.
Uiteindelijk heeft de zeer ambitieuze gecombineerde aanval door de lucht en over land in totaal 10 dagen geduurd en ging de geschiedenis in als een mislukking. Het falen van de operatie had vele oorzaken. Om een paar voorbeelden te noemen was er natuurlijk het aspect negatieve weersomstandigheden, een gebrekkige voorbereiding, slechte communicatie en natuurlijk de zwaar onderschatte Duitse weerstand. Dit laatste was misschien wel de grootste tegenslag die waarschijnlijk voorkomen had kunnen worden wanneer er sprake was geweest van een sterke leiding die tijdens de organisatie de vergaarde kennis van bijvoorbeeld het Nederlandse verzet meer in acht had genomen en zeer zeker niet had genegeerd. Deze problemen en vele andere obstakels resulteerde uiteindelijk in het niet kunnen behouden van de cruciale Rijn brug bij Arnhem. Deze bleek een brug te ver….

Ondanks de grootschalige inzet van duizenden luchtlandingstroepen en grondtroepen is die fel begeerde vrijheid niet tijdens deze operatie heroverd maar wel heel duur betaald. Alleen al van the British 1st Airborne Division die aanvankelijk bestond uit 10.600 jongens, zijn er 6414 krijgsgevangen genomen en 1485 helemaal niet meer thuisgekomen. Het uiteindelijke bedrag van vrijheid is bepaald door de vele moedige vrijheidsstrijders die de ultieme prijs hebben betaald. Door de dappere helden die in canvas bootjes de Waal overstaken, door de standvastige John Frost met zijn bataljon, door de uit eigen land gevluchte Poolse parachutistenbrigade onder leiding van Generaal-majoor Sosabowki. De prijs die bepaald en betaald is door onder andere de Canadezen, de Nederlandse ondergrondse met haar verzetsleden, de vele piloten van de RAF en de U.S. Airforce die de parachutisten dropten, de prinses Irene brigade, de Welsh, Irish en Scottish brigades. De 1ste Belgische infanterie brigade, de uitzonderlijk moedige piloten die willens en wetens hun einde tegemoet vlogen met als enigste doel voor ogen “de bevoorrading van hun kameraden”. En nog al die anderen die ik nu achterwegen laat.

De prijs van vrijheid is verschrikkelijk duur betaald en ieder jaar september als de airborne mars weer van start gaat en het karmijn rood en azuurblauw van de pegasus weer trots en fier wappert worden we eraan herinnerd. Ieder jaar weer herdenken we dat er duizenden jonge mannen zich klaar maakte voor de strijd van hun leven. Ze waren bereid hun leven te geven voor elkaar, hun manier van leven maar bovenal de vrijheid. Ongeacht wat hun ook voor ellende te wachten stond, vastberaden sprongen ze hun ultieme strijd tegemoet en is vandaag de Ginkelse heide een stille getuige van al wat zich hier ooit voltrok. We herdenken allen die niet meer huiswaarts keerden.

De bevochten vrijheid die zoveel heeft gekost is een waardevol erfgoed die nu in rap tempo verkwanseld word. Toen ik vandaag de vlag binnenhaalde, overviel een gevoel van schaamte en verdriet me, en niet zonder reden. Namelijk de verkwanseling die nu plaatsvind is ook iets waar we ons voor kunnen schamen. En al zijn we hier zelf misschien niet (volledig) verantwoordelijk voor, we moeten hier wel bij stilstaan en beseffen dat er omwille van dit alles een taak op ons rust. Het is mijn inziens onze morele plicht, onze verantwoordelijkheid om het erfgoed te bewaken, te verdedigen en te behouden. Het behoud begint bij het simpele “opdat we niet vergeten”.

Lest we forget.


Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
19 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
19
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x