Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Houd ons in de lucht om mee te strijden voor de vrijheid

Op naar WuHAMburger

Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Terwijl de Corona, de vaccins, de lockdowns en mondkapjes onze dagelijkse nieuws aanvoer blijven domineren, mogen we niet vergeten dat de ¨klimaatstrijders¨ hun agenda niet hebben gesloten.

Nee, U moet zich zorgen blijven maken over een virus dat wel of niet ontsnapt is uit een laboratorium in Wuhan.

Maar wist U dat Cowboy Billy Gates tijdens de ¨crisis¨ Amerika´s grootste landbouwgrondbezitter is geworden? Waarschijnlijk is dit voor menig CommonSense lezer geen geheim, maar onze Billy heeft samen met Branson jazeker, Richard Branson die andere miljardair flink geïnvesteerd in LAB MEAT.

Laboratorium vlees dus.

Nu zie ik persoonlijk de toekomst niet bepaald rooskleurig in, en misschien krijg ik daardoor te snel de verkeerde uitkomst op mijn rekensommen. Maar zoals ik het zie, ligt ons leven op het gebied van moderne high tech/apps en software, gezondheid (of liever gezegd overleven bij een virus)  al in zijn handen, daarbij binnenkort ons voedsel, biobrandstof, en misschien wel het KLIMAAT.

Of kort gezegd Total Control (totale controle). We laten onszelf afhankelijk maken van Billy Boy.

Als wij geen manier bedenken om dit te stoppen, denk ik dat we binnenkort, mochten we dit overleven aan tafel geserveerd gaan worden met meelwormen en een broodje WU-HAM.

Bill Gates en Richard Branson investeren in vlees uit labo

De Amerikaanse startup Memphis Meats heeft 17 miljoen dollar (14 miljoen euro) aan investeringen weten binnen te halen. Memphis Meats richt zich op de productie van vlees uit het laboratorium.

Minder druk op milieu

Bij die investeerders zijn er enkele grote namen te vinden. Bill Gates en Richard Branson zijn er daar twee van, maar ook Cargill Inc, een van de grootste landbouwbedrijven ter wereld, ziet wel iets in de plannen van Memphis Meats. In totaal heeft de startup nu al 22 miljoen dollar (18 miljoen euro) weten binnen te rijven.

 

Memphis Meats richt zich op de productie van vlees, zonder dat daar dieren aan te pas komen. Die technologie lijkt nu nog toekomstmuziek voor veel consumenten, maar kan in de toekomst wel eens bijzonder belangrijk worden. Zo is de druk op het milieu bij dit soort vlees een pak kleiner dan bij de manieren waarop het nu over het algemeen wordt geproduceerd. Momenteel is de vleesindustrie immers goed voor maar liefst meer dan de helft van de gasuitstoot en het is verantwoordelijk voor een derde van het totale waterverbruik wereldwijd.

 

Memphis Meats is er al in geslaagd om kip, rundsvlees en eend te produceren op basis van enkele cellen. Met de extra investeringen wil het zijn aanbod nu verder uitbreiden en wil het vooral de kosten drukken en de productie versnellen. Momenteel gaat het allemaal nog te traag en kost het vooral te veel geld om het vlees tot in de supermarkt te krijgen.

Kweekvlees: vermoedelijk in 2021 op jouw bord

Wetenschappers zijn tegenwoordig in staat om vlees te kweken in een lab. Ze doen dat met stamcellen van dieren. De cellen zijn in staat om in andere celtypes te veranderen.

Het is dus geen plantaardige vleesvervanger, maar écht vlees. Voor de stamcellen moeten er geen dieren geslacht worden.

Hoe wordt het gemaakt?

Het Nederlandse laboratorium dat het proces ontwikkeld heeft, vertrekt van stamcellen uit het spierweefsel van een levende koe.

 • Die cellen vormen zich om tot echt spierweefsel.
 • Eén zo’n cel kan in het lab 50 keer delen alvorens ze sterft.
 • Op die manier kan je met één stamcel in theorie 10.000 kg vlees produceren.
 • Op industriële schaal wil men het vlees kweken in grote bioreactoren.
 • Eén kweekvat van 25.000 liter is voldoende om tienduizend mensen een jaar lang van vlees te voorzien.

Maar niet vegetarisch

Als er voor de productie van kweekvlees enkel die stamcellen nodig zouden zijn, zou je het een vegetarisch alternatief kunnen noemen.

Helaas is er voorlopig nog één belangrijk struikelblok: om cellen buiten een organisme te laten overleven én te laten vermenigvuldigen, moet je ze voedsel geven.

Ze worden nu gekweekt in een speciale vloeistof: foetaal kalfsserum.

Foetaal kalfsserum is een bijproduct van de slacht: het wordt gewonnen uit ongeboren kalveren die ontdekt worden tijdens het slachten van zwangere koeien.

In ons land is dat zeldzaam, maar in landen zoals Brazilië en Nieuw-Zeeland wordt op een andere manier aan veeteelt gedaan en duiken er geregeld kalfsfoetussen op in het slachthuis.

Het is ergens niet logisch dat kweekvlees afhankelijk blijft van dat kalfsserum, want in principe zullen er geen ‘overschotkalfjes’ meer zijn als kweekvlees de norm wordt. Daarom zoeken wetenschappers nu naar een alternatief.

2021

Bijna waren er vorig jaar nog gekweekte chorizo-worstjes op de markt gekomen. Maar de samenstelling van kalfsserum is niet constant is en er rijzen vragen over de mogelijke aanwezigheid van virussen in het product.

Daarom is de veiligheid van kweekvlees voorlopig onvoldoende gegarandeerd. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft de worstjes achter slot en grendel opgeborgen.

Sinds 1 januari 2018 is er een nieuwe ‘Novel Foods’ wet van kracht. Alle nieuwe voedingsmiddelen mogen pas op de markt als ze getest zijn door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA).

Alle Europese lidstaten moeten instemmen met de toelating ervan op de Europese markt en dat duurt al snel een jaar of 2. Ondertussen staan Amerikaanse en Japanse start-ups ook klaar om hun kweekvlees op de markt te introduceren.

Men verwacht dat je het kweekvlees in 2021 voor het eerst kan proeven.

En wat moet dat kosten?

De allereerste kweekvleeshamburger ooit werd gemaakt in Nederland in 2013. De ontwikkeling ervan kostte 250.000 euro.

Wanneer het productieproces op industriële schaal kan plaatsvinden, schat men de prijs op 9 euro per hamburger.

Dat is zo’n 60 euro per kilogram kweekvlees.

Dat is meer dan een gewone hamburger, maar men verwacht dat de prijs drastisch zal dalen als er een alternatief voorhanden is voor het dure kalfsserum.

Goed voor het milieu

De productie van kweekvlees is naar schatting 50 tot 90% minder milieubelastend dan de gewone vleesindustrie. Dat komt door:

 • verminderd watergebruik,
 • minder oppervlakte nodig om het te produceren,
 • en minder CO2-uitstoot.

Bovendien is het produceren van kweekvlees een manier om de stijgende wereldbevolking te kunnen voeden met voldoende hoogwaardige eiwitten. Men schat namelijk dat de vleesconsumptie in de komende 30 jaar met 70% zou kunnen toenemen door de economische groei in voormalige ontwikkelingslanden.

 

Nu betreft de titel van Danny´s art. ¨God is op aarde: Zijn naam is Bill Gates en alles wat vanwege de ¨klimaatverandering¨ gaande is maak ik altijd de vergelijking met culturen in het verleden zoals de Mayas, de Indus, de Anazasi, Cahokia etc.

Culturen die getracht hebben doormiddel van OFFERS aan de Goden de klimaatverandering (droogte, ijstijden, etc.) tegen te gaan.

Zoals wij onze auto´s, manier van verwarming, electriciteit, of zeg maar gewoon ¨ons normaal¨ opgebouwd leven en onze kinderen op moeten offeren om ¨klimaatsverandering¨ tegen te gaan.

En wat blijkt, die offers hebben niets verandert, en die culturen zijn dus verdwenen. Gek he?

Feitje; In deze culturen werden kinderen opgeofferd aan de ¨weergoden¨ voor het klimaat, en ik kan mezelf niet aan het idee onttrekken wanneer ik naar de klimaatactivisten kijk vandaag de dag, dat hier niet hetzelfde maar dan in een modern jasje gebeurt.

 

 


Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
8 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
8
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x