Oostenrijk stevent af op centrum-kabinet

Bij de verkiezingen van 29 september 2019 werd de Conservatieve Christendemocratische ÖVP (Oostenrijkse CDA) van Sebastian Kurz de grootste partij. Zij kregen ongeveer 40% van de stemmen. Maar nu gaan ze van hun standpunten af, althans, zo lijkt het. Ze onderhandelen met de linkse Groenen, dit lijkt erg op 2012 in Nederland. Waar de VVD met hun ideologische tegenstanders gingen werken (PvdA).

Maar in tegenstelling tot Rutte, voerde Kurz geen campagne tegen de Grüne, maar zei elke keer:”We zullen het zien”. De vorige rechtse regering viel toen een schandaal van de FPÖ (Oostenrijkse PVV) naar buiten kwam, dat een lid van de partijtop een gesprek had met een Russische Oligarch, die aanbood de FPÖ te helpen.

Door dit schandaal schopte Kurz de FPÖ uit de regering, maar overleefde zelf geen motie van wantrouwen door de SPÖ (SP) en FPÖ. Hierdoor werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven, die afgelopen september plaatsvonden. In deze verkiezingen werd ÖVP de grootste met 37.8% van de stemmen.

Er is nog wel kans dat Kurz alsnog met de FPÖ gaat samenwerken, wellicht wordt hij teruggefloten door de partijtop. Sebastian Kurz zal een centrum-rechts kabinet moeten vormen wilt hij de steun van de bevolking behouden.

Dit wordt vervolgd!

Bevalt dit je? Support CSTV op Patreon!
Deel dit!

3 gedachten over “Oostenrijk stevent af op centrum-kabinet

  • Man van Cultuur
    21 november 2019 om 18:11
    Permalink

    De FPÖ had aangegeven niet te willen regeren na hun verkiezingsnederlaag dus Kurz heeft dan alleen keus uit SPÖ en Grüne

Geef een reactie