Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Italiano IT Español ES

Oekraïne en Rusland sluiten overeenkomst!

Maandag was in Parijs een topoverleg tussen Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de Russische president Vladimir Putin, met als ‘bemiddelaars’: President Emmanuel Macron en Bondskanselier Angela Merkel.

De top ging over de oorlog in de Donbassregio, die al sinds 2014 woedt tussen Oekraïne en pro-Russische separatisten. Deze burgeroorlog ontstond op dezelfde manier als de annexatie van de Krim. Oekraïne ging in 2014 namelijk verder integreren in het Westen, toen het Oekraïne-verdrag werd opgesteld (waar het Nederlandse volk tegen heeft gestemd). Dit verdrag kwam er uiteindelijk doorheen, maar had al de kop gekost van een Oekraïens president. President Yanukovich stapte op toen hij weigerde dit verdrag te tekenen. Yanukovich vluchtte naar Rusland en werd vervangen door Oligarch Petro Poroshenko, die een pro-Westers beleid ging voeren.

Poroshenko probeerde in maart 2019 herkozen te worden, maar komiek Volodymyr Zelensky (Володимир Зеленський) stak daar een stokje voor. Die met 73% werd gekozen tot President van Oekraïne. Verkiezingsuitslag hieronder!

Zelensky en Putin zijn in Parijs bij elkaar gekomen om een oplossing te vinden voor het conflict in Oost-Oekraïne (Donetsk en Loehansk), deze regio gaat sinds 2014 gebukt onder een burgeroorlog. Het voorgaande Minsk-II verdrag heeft dit conflict niet kunnen stoppen. Zelensky en Putin waren bereid tot compromissen, maar niet over de eigenaar van de grond. Rusland wilt dat de Donbassregio een aparte status krijgt binnen Oekraïne, een beetje zoals het Verenigd Koninkrijk is ingedeeld, maar Zelensky wilt het onder complete controle van de Oekraïense overheid zetten.

Ze zijn er (natuurlijk) nog niet volledig uit na deze top, maar ze hebben wel een wapenstilstand afgesproken, die nog voor het einde van dit jaar moet ingaan. Ook hebben ze afgesproken over 4 maanden opnieuw in Parijs te ontmoeten om de toekomst van de regio te bespreken.

„Beide zijden beloven zich te houden aan een volledige en omvangrijke implementatie van het staakt-het-vuren, bestendigd door de naleving van alle noodzakelijke ondersteunende maatregelen, voor het einde van het jaar 2019″, aldus een gezamenlijk statement na het overleg.

De twee overeenkomsten:

  • Staakt-het-vuren in de Donbassregio;
  • Een uitgebreide gevangenenruil;

Het Minsk-akkoord blijft volgens Russische president Putin het enige akkoord, een alternatief is niet mogelijk.

Oekraïne en Rusland hebben vaker gevangenen geruild, maar het nieuwe akkoord gaat verder, met een voornemen om ‘alle voor alle’ gevangenen uit te wisselen. Zelensky legde de nadruk op die afspraak:

„Ik zou het heel fijn vinden als onze mensen op tijd thuis kunnen zijn om de feestdagen door te brengen met hun families”, zei Zelensky na afloop.

Oekraïne is bufferzone

Oekraïne, dat sinds 1991 onafhankelijk is, acteert als een bufferzone tussen de Europese Unie en Rusland, Dit doet zij vooral sinds 2004 en 2007, toen landen als Polen en Roemenië bij de EU kwamen. Oekraïne is in feite de enige oorzaak dat er nog geen militaire schermutselingen zijn geweest tussen de EU en Rusland, maar het kan een oorlog ook dichterbij brengen. Als Oekraïne verder in oorlog raakt met Rusland zal dit een militaire reactie van de NAVO of de EU veroorzaken.

Zo’n militaire provocatie ligt altijd op de loer. Zodra de tweede top is geweest zullen wij hierop terugkomen!

De verkiezingskaart
Het grijze gebied in het zuiden is de Krim en in het oosten is Donetsk en Loehansk.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Houd het netjes. Persoonlijke aanvallen, onderling schelden en grove schuttingtaal worden verwijderd. Het draagt niets bij aan de discussie en het verpest de sfeer..

Reageer

  Subscribe  
Abonneren op

CSTV Video´s

Meer dan 300 video´s op ons Youtubekanaal

Laatste nieuws

Gerelateerde berichten

Geniet thuis van heerlijk water met de Amfa4000.

Met de bekende Amfa4000 heeft u geen last meer van kalkaanslag in uw badkamer

Zo smaakt uw water lekkerder en gaan huishoudelijke apparaten langer mee en dat voor slechts een eenmalige investering van € 149,-. in plaats van €299

“De compacte waterontharder gaat om uw waterleiding en het magnetisch veld en voorkomt dat calcium en magnesium kristalliseren.”

We hebben het geprobeerd. Of het duurzamer is voor de apparaten is nog te vroeg om te zeggen. Kalkaanslag hadden we al weinig last van maar nu helemaal niet meer..

En het drinkwater smaakt inderdaad veel zuiverder. Common sense.

Via deze aanbieding €130 euro korting en u steunt CSTV
  • Tot wel 85% minder kalkaanslag
  • 1 Amfa4000 is geschikt voor het hele huis
  • Krachtig systeem 0.117 Tesla = 1170 Gauss
  • Geschikt voor elk type woning
  • Zelf binnen 5 minuten installeren
  • Gratis bezorgd
  • Geen service- en onderhoudskosten
  • Voor 23:59 uur besteld, is morgen in huis.