NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol

Nu al groot datalek bij Corona-App

Bij corona-app Covid19 Alert is een datalek aangetroffen.

De app is één van de zeven mogelijke corona-apps voor Nederland en is dit weekend gepresenteerd aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In de broncode van Covid19 Alert die gisteren online is gezet, zijn oude bestanden te vinden met daarin bijna 200 VOLLEDIGE NAMEN, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van gebruikers van een andere app, waar de corona-app aan is gelinkt.

Na melding heeft Covid19 Alert een deel van hun broncode offline gehaald. Ondanks dat is de gelekte data NOG STEEDS met enig zoekwerk terug te vinden.

In de broncode van Covid19 Alert stond een database van een andere app die afkomstig is uit een ander project van een medewerker van ontwikkelaar Immotef. In deze database zijn ook gegevens van Nederlandse gebruikers van die app te vinden.

“Dit is gewoon ontzettend AMATEURISTISCH!”,zegt een expert die anoniem wil blijven. Hij kijkt samen met andere techneuten naar de broncode van de corona-apps.

“Er is zoveel mis met deze app, ik begrijp niet dat dit door de selectie heen is gekomen!”

“Wij hebben de code zo snel mogelijk openbaar gemaakt.”, zegt een woordvoerder van Covid 19 Alert.

“In dat proces hebben we PER ONGELUK deze data online gezet.”

Het datalek wordt gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en het ministerie.

Ook zijn er vraagtekens te zetten bij het gebruik van de blockchain van de corona-app. Covid19 Alert maakt gebruik van de blockchain van Digibyte, een CRYPTOMUNT die net als Bitcoin waarde heeft. Als de interesse in zo’n cryptomunt toeneemt, dan stijgt vaak ook de waarde.

Op Twitter wordt ENTHOUSIAST gereageerd door crypto-investeerders, die denken dat als de overheid voor de Covid19 Alert-app kiest de waarde van hun Digibyte-munten flink stijgt.

“Ze vullen mijn portemonnee!”, meldt een Digibyte-investeerder.

En dat lijkt te kloppen: sinds de bekendmaking vrijdag dat de Covid19 Alert-app meedoet met het SELECTIEPROCES is de waarde van de digitale munt flink gestegen. Ook wordt er sinds die dag veel meer gehandeld in Digibyte.

De tweede ronde van het selectieproces staat op de planning.

Het ministerie kijkt samen met experts naar de presentaties van de zeven corona-apps. De bedrijven en ontwikkelaars hebben de afgelopen avond en nacht gewerkt aan verbeteringen aan hun app die moet “helpen bij het contactonderzoek van de GGD en de communicatie met artsen als je ziek bent.”

Het gaat om Accenture, Capgemini, Covid-19 Alert, DDT Consortium, Deus, ITO en SIA Partners. Het gros van de partijen maakt gebruik van bluetooth om contactmomenten tussen burgers te registeren.

Het idee is dat je een app op je telefoon installeert. Die registreert de telefoons van de mensen waar je in de buurt bent geweest, bijvoorbeeld op je werk, in de trein, supermarkt of op straat.

Als je dan in de app invult dat je ziek bent, krijgen de mensen bij wie je in de buurt bent geweest een waarschuwing.

De GROTE PARTIJEN willen gebruikmaken van bluetooth om al die contactmomenten te REGISTREREN. Hoe dat precies eruitziet, werd niet duidelijk tijdens de korte presentaties bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De partijen pretenderen allemaal privacy hoog in het vaandel te hebben.

Er wordt veel gepraat over ‘unieke nummers’ voor bluetooth-contactenmomenten die ‘anoniem’ zouden zijn en ‘versleuteld’ worden opgeslagen, maar de bedrijven geven GEEN technische informatie om deze claims te ondersteunen.

De enige partij die iets dieper ingaat op de privacy, is Deus. Zij stellen gebruik te maken van het DP3D-model, dat door privacyexperts als de meest privacyvriendelijke technologie wordt gezien om contactmomenten te registeren.

“Ik ben heel eerlijk: ik wil ook niet getrackt worden of door de overheid in de gaten worden gehouden.”, aldus Ron Vrijmoet van Deus tijdens zijn presentatie.

Opvallend genoeg zegt geen enkel bedrijf iets over de nieuwe bluetooth-technologie waar Apple en Google aan werken om ‘corona tegen te gaan’.

Van die technologie kunnen apps gebruikmaken, vooral omdat een tracking-app voor corona door de beperkingen van iOS momenteel nog niet goed werkt.

De twee techgiganten werken ook aan een onderdeel voor Android en iOS waarmee je ZONDER een app van de overheid contactmomenten kunt registeren. Op deze manier hopen ze dat zo veel mogelijk mensen gebruik gaan maken van de technologie. Ook over dit platform wordt NIET gesproken door de deelnemende partijen.

Dat wekt wantrouwen op bij experts, die eerder al forse kritiek uitten op de KEUZE voor deze zeven partijen. Deze experts waren betrokken bij de selectieprocedure van de gekozen partijen en stellen dat er tóch apps tussen zitten die eerder door meerdere groepen experts zijn AFGEKEURD.

De shortlist van zeven apps werd door de overheid gepresenteerd ALSOF de ONAFHANKELIJKE experts erachter staan.

“Wij sluiten ons aan bij de oproep van BITS OF FREEDOM en PLATFORM BESCHERMING BURGERRECHTEN alsmede de eerdere oproep van meer dan 140 WETENSCHAPPERS om TERUG te gaan naar de tekentafel.”, schrijven de experts.

Daarnaast stellen verschillende bedrijven dat ze zeer UITGEBREIDE en TECHNISCH onderbouwde voorstellen voor een corona-app hebben ingediend. Deze apps houden zich aan de meest privacyvriendelijke voorwaarden.

MAAR DEZE  VOORSTELLEN WERDEN AFGEWEZEN.

In Drenthe is reeds een corona-app in gebruik genomen: De app is ruim honderdduizend keer gedownload en 81 procent van de gebruikers vult netjes elke dag in hoe het met ze gaat…

https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5094901/corona-apps-zeven-partijen-android-ios-overheid.

Interessant? Like en deel dit geluid! Reageer en hou het netjes en respectvol.

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments

Laatste nieuws

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol
2
0
Laat jouw mening horen maar houdt het netjes!x
()
x