nl Nederlands

Spoedwet: Ingaan TEGEN de grondwet wordt TOEGESTAAN

Vorige week plaatsten wij deze Tweet vanwege een opvallend agendapunt waar we tegenaan liepen.

Geheime besloten vergadering over verandering GRONDWET

https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2020A01556

Of deze vergadering over het volgende ging, is niet duidelijk.

BERICHT NOS Maandag 27 april 

Spoedwet voor noodmaatregelen in de maak

Het kabinet werkt aan een spoedwet om de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus een steviger juridische basis te geven. Binnen enkele weken moet deze wet de noodverordeningen vervangen waarin de maatregelen nu zijn vastgelegd. Dat melden bronnen in Den Haag aan NRC.

De nieuwe wet moet een einde maken aan de, volgens juristen, ‘onhoudbare’, ‘ondemocratische’ en ‘ongrondwettelijke’ noodverordeningen. De daarin vastgelegde maatregelen als het verbod op groepsvorming zonder anderhalve meter afstand te houden, raken de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van vereniging, godsdienst en onderwijs. En dat de politie te volle huizen binnengaat, schendt het recht op de persoonlijke levenssfeer.

Die rechten zijn vastgelegd in de Grondwet. Hiertegen ingaan is alleen toegestaan wanneer dit wettelijk vastgelegd is. Bij noodverordeningen is dit niet het geval. De nieuwe wet moet dat beter regelen, waardoor burgerrechten (tijdelijk) ingeperkt kunnen worden.

De wet moet ook zorgen voor betere democratische onderbouwing. Over verordeningen kan niet gedebatteerd en gestemd worden door politici. Dan kan met de spoedwet, die naar verwachting tot 30 september geldt, wel.

Hele artikel:
https://nos.nl/artikel/2331870-kabinet-werkt-aan-spoedwet-nu-noodmaatregelen-langer-gaan-duren.html

Citaat NRC:

“Ingaan tegen de Grondwet is alleen toegestaan als het wettelijk is vastgelegd – dat is bij de noodverordeningen niet het geval. De nieuwe wet moet dat beter regelen, waardoor burgerrechten (tijdelijk) ingeperkt kunnen worden. Dat kan betekenen dat burgers makkelijker gestraft kunnen worden als ze maatregelen niet opvolgen.”

Hele artikel:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/27/spoedwet-voor-noodmaatregelen-a3997955

‘Goedemiddag jongens, jullie zijn met z’n drieën he?’

De politie ziet dat de meeste mensen zich aan de regels houden rond de coronamaatregelen, toch gaat het niet altijd goed. Zoals vandaag in het Wilhelminapark in Utrecht. En dan moet Koningsdag nog beginnen.

https://nos.nl/video/2331841-goedemiddag-jongens-jullie-zijn-met-z-n-drieen-he.html

 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Abonneren op
guest
5 Reacties
meest gestemd
nieuwste oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Wim van Ingen
Wim van Ingen
1 maand geleden

Dit is amateuristisch geklungel. Het enige dat van toepassing kan zijn is een aanpassing of wijziging van de grondwet. De huidige wetten zowel als de grondwet voorzien niet in ordeningen voor de huidige situatie.
Grondwetswijzigingen vergen intensief overleg, nieuwe verkiezingen en een meerderheid van 75 % in de kamer.

Overigens dient de uitleg van de grondwet voorrang en toetsing bij Europees juridisch geklungel..
Lieden buiten Nederland dienen zich eigenlijk te onthouden van juridische uitspraken, waar Nederland gevolg aan zou moeten geven. Ze doen maar in Europa, maar niet hier.

Alex i
Alex i
1 maand geleden

From what I’ve seen, they were 1.5m apart from each other. So what’s the big deal. Doesn’t make sense! This whole charade doesn’t make sense since it’s an airborne virus. So, the 1.5m rule is useless anyway! In fact, this whole lockdown nonsense is useless!

Alex i
Alex i
Reply to  Danny
1 maand geleden

No problem. 😉

Pascal D.
Pascal D.
Zeer gewaardeerd lid
1 maand geleden

gedeeld

Laatste nieuws

Gerelateerde berichten

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x