Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

cstv doneer
Voor vrijheid door waarheid
Search
Filters
Zoek in de titels
Zoek in de inhoud van artikelen

UPDATE: Kaag stapt op na motie van afkeuring

Verspreid de vrijheid!

Donderdagavond kan D66-partijleider Sigrid Kaag samen met Ank Bijleveld (CDA) een motie van afkeuring verwachten. De Kamer, waaronder ook de ChristenUnie, zijn van mening dat Kaag te slap heeft gehandeld in het Afghanistan-proces.

De stemming is vanavond, maar Kamerlid Don Ceder heeft al aan de pers verteld dat de CU de motie van afkeuring zal steunen. Een middel wat zelden steun krijgt.

Echter is dit een prognose, er vindt namelijk een hoofdelijke stemming plaats. Dit betekent dat ieder Kamerlid voor zich spreekt. Mochten er Kamerleden ontbreken, dan kan dit de uitslag beïnvloeden.

Het ”nieuwe leiderschap” van Kaag valt vandaag in het niet en het zal een zwarte vlek zijn na de forse verkiezingswinst van D66. De monopolypositie waarin de partij zich bevond, lijkt nu van de baan te zijn. Op dit moment lijkt een formatie creëren een onmogelijke opgave voor de VVD, dat er overigens zelf voor kiest om partijen op voorhand uit te sluiten.

In principe kunnen Kaag en Bijleveld ook na de aangenomen moties aanblijven. De vertrouwensvraag ligt niet op tafel. Dat is wel zo bij een motie van wantrouwen, omdat een minister of staatssecretaris dan wordt opgeroepen te vertrekken. Echter zal deze zwarte vlek hun positie en vertrouwen niet versterken.

Waar nu vooral over word gesproken is het feit dat Kaag dit zelf eerder heeft geflikt bij Mark Rutte. Op 1 april 2021 diende Kaag een motie van afkeuring in tegen de minister-president. Dit werd door alle partijen gesteund, op de VVD na. Kaag gaf desgevraagd zelf haar oordeel over tot welke conclusie de motie destijds moest leiden: “Het zou mij in het diepste raken. Laat ik het zo stellen. Ik zou daar mijn eigen conclusies aan verbinden.” Nu verkeerd Kaag dus in dezelfde positie.

Oppositie haalt hard uit naar Kaag en Bijleveld vanwege evacuatiebeleid | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

UPDATE: Sigrid Kaag is op donderdagavond opgestapt als minister. Alle oppositiepartijen inclusief de ChristenUnie stemden voor de motie van afkeuring. Ook Bijleveld van het CDA heeft de motie van afkeuring niet overleeft maar blijft wel aan als minister.

Kaag heeft wel laten weten dat ze onderdeel blijft uit maken van de formatie, dat al sinds maart aan de gang is.


Verspreid de vrijheid!

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
31 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
31
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x