door 15 juni 2018
|Binnen een paar jaar zou er uit stamcellen gekweekt vlees in de supermarkt kunnen liggen. Goed voor de dieren en voor het milieu, zou je zeggen. Toch is er reden om kritisch en terughoudend te zijn.
De zorgen over onze toenemende vleesconsumptie zijn terecht. Door een sterke bevolkingsgroei en gestegen welvaart zijn de gevolgen voor iedereen zichtbaar geworden.
Koeien, kippen en varkens zijn ondertussen met grote afstand de dominante diersoorten op aarde en leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden, die haaks staan op hun natuurlijke aard en behoeften.
Zo beseffen we nauwelijks dat varkens van nature sociaal diergedrag vertonen dat op de boerderijen op geen enkele manier tot zijn recht komt. Dat leidt tot voortdurende stress en psychisch lijden bij deze dieren.
Ook zijn er terechte zorgen over de kwaliteit van het vlees. Het kan bijvoorbeeld door antibiotica en hormonen zijn vervuild. Ook heeft de aard van de dierenvoeding ervoor gezorgd dat de van nature rijkelijk in vlees en vis aanwezige gezonde omega 3-vetzuren zijn vervangen door een ongezonde overmaat aan omega 6-vetzuren zoals linolzuur.
Verder zijn er grote milieuproblemen, onder meer doordat vee enorme hoeveelheden broeikasgassen uitstoot. Als we deze problemen te lijf willen gaan, staan we dus voor de volgende keuze: vegetarisch eten, minder vlees of kunstvlees.
“En ik kan u alvast verklappen dat u dit onderzoek onvrijwillig zult ondergaan, als goedwillende consument aan wie verteld zal worden dat kweekvlees veel gezonder is dan echt vlees.”
Menselijke proefkonijnen
De ervaring die we sinds de Tweede Wereldoorlog hebben opgedaan met vervangers van natuurlijke voeding is vrij desastreus gebleken. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van natuurlijke vetten door suiker en andere koolhydraten, het vervangen van boter door zogenaamd gezondere margarines en de introductie van kunstmatige zoetstoffen.
Al deze ingrepen hebben ons eten aantoonbaar ongezond gemaakt en zijn in feite onverantwoorde experimenten op menselijke proefkonijnen, met een explosie van chronische ziekten tot gevolg.
Verder is het een illusie te veronderstellen dat dit zogenaamde kweekvlees hetzelfde zal zijn als echt vlees. Nee, er moeten straks ongetwijfeld allerlei stoffen aan worden toegevoegd, zoals onnatuurlijke vetten, rode kleurstof, kunstmatige vitamines, smaakstoffen en extra mineralen.
Toch vind ik kweekvlees een interessante ontwikkeling. Ik zal het echter pas zal eten als er uitgebreid en jarenlang onderzoek heeft plaatsgevonden met positieve uitkomst.
En ik kan u alvast verklappen dat u dit onderzoek onvrijwillig zult ondergaan, als goedwillende consument aan wie verteld zal worden dat kweekvlees veel gezonder is dan echt vlees. Een riedel die we bij allerlei industrieel bewerkte voeding al ontelbare keren hebben gehoord.
Voorlopig raad ik u daarom aan om gewoon wat minder vlees te eten en daarbij uitsluitend te kiezen voor vlees dat afkomstig is van vrij rondlopend vee dat met gras in de wei is gevoed. Wel zo veilig
Het originele uitgebreide artikel.
Financiering in de NDAA biedt een proefprogramma om nepvlees aan de marine te voeren.
Alsof rekrutering op dit moment niet moeilijk genoeg is om jonge mensen aan te sluiten bij ons woke leger dat vaccins nodig heeft, zal de marine het extra moeilijk krijgen, want blijkbaar is Bill Gates het menu aan het ontwerpen.