Terwijl het uitgroeide van een slordige startup in Silicon Valley tot een wereldveroverende operatie van meerdere miljarden dollars, promootte Uber zichzelf als een leider van de digitale revolutie.
Maar het technologiebedrijf ontvouwde zijn agenda op de ouderwetse manier. De schandalen en misstappen van Uber in de Verenigde Staten, van het bespioneren van overheidsfunctionarissen tot het uitlekken van wangedrag van de uitvoerende macht, zijn het onderwerp geweest van onderzoeken voor boeken, tv-series en kranten.
Nu onthult een nieuw gegevenslek het inside-verhaal van hoe de executives van de rijdende reus nieuwe markten bestormden, en vervolgens de fall-out beheersden, massa’s contant geld uitgevend aan een wereldwijde corrupte invloedsmachine die werd ingezet om gunsten te winnen van politici, regelgevers en andere leiders, die vaak een handje wilden helpen.
De geheime stukken, de Uber Files, zijn verkregen door de krant The Guardian en gedeeld met ICIJ en 42 andere mediapartners. De cache bevat e-mails, sms-berichten, bedrijfspresentaties en andere documenten van 2013 tot 2017, toen Uber steden binnenstormde in weerwil van lokale wet- en regelgeving, belastingen ontweek en de taxi-industrie probeerde te onderwerpen.
“Op dit moment wordt u als agressief gezien”, zei de Nederlandse premier Mark Rutte in 2016 tegen de oprichter van Uber, Travis Kalanick, volgens de vergadernotities. “Verander de manier waarop mensen naar het bedrijf kijken” door de positieve kanten te benadrukken, adviseerde Rutte. “Hierdoor kom je sympathiek over.” Bent u geïnteresseerd in dit hele verhaal klik dan op deze link.
Voormalig commissaris Neelie Kroes ‘brak de ethische regels’ door te lobbyen voor Uber
Voormalig Europees commissaris Neelie Kroes lobbyde in het geheim voor online taxibedrijf Uber na het verlaten van haar Euro commissariaat, ondanks dat ze expliciet te horen kreeg dat ze daarmee de ethische regels overtrad, blijkt uit een onderzoek.
Kroes nam in 2015 en 2016 contact op met premier Mark Rutte, topambtenaren en andere regeringsfunctionarissen met het verzoek de regels voor de verboden autodeel-app Uberpop te versoepelen.
Kroes was eerder Kamerlid voor Ruttes VVD en minister van Verkeer van 1982 tot 1989.
De Franse president zou naar verluidt hebben gelobbyd om de strakke Franse taxi-industrie te dereguleren voor Uber
De Franse oppositie heeft president Emmanuel Macron bekritiseerd voor een “geheime deal” met Uber na een massale lekkage van vertrouwelijke bestanden die de inspanningen van de transportgigant onthullen om te lobbyen bij vooraanstaande politici.
Volgens een Le Monde-rapport dat zondag werd gepubliceerd, sloot Uber tussen 2014 en 2016 een “geheime deal” met Macron, die toen minister van Economische Zaken was. De toekomstige samenwerking tussen Macron en Uber was vermoedelijk bedoeld om de positie van het bedrijf in Frankrijk te versterken door de strenge arbeidswetgeving af te zwakken.
Uber heeft naar verluidt een bereidwillige partner gevonden in Macron, waardoor de twee partijen een overeenkomst hebben kunnen bereiken die “ervoor zorgt dat Frankrijk voor Uber werkt, zodat Uber in en voor Frankrijk kan werken”. Het originele artikel over president Macron
Dit staaltje van ‘politiek’ geeft ons een mooi kijkje in de keuken van het ‘globalisme’.
Politici die niet het volk representeren als volksvertegenwoordigers maar het bedrijfsleven vertegenwoordigen naar het volk toe, zijn naar de definitie van het woord gewoon volksverraders.
Maar er is nog iets aan de hand met deze berichten die ‘ons Haagse’ zorgen zouden moeten baren. Dat dit naar buiten komt wil ook zeggen dat de mensen die dit soort dingen opzetten en uitvoeren de macht niet meer hebben om tegen te houden dat dit naar buiten komt. Ik raad u ten zeerste aan het artikel hieronder te lezen.
