Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Houd ons in de lucht om mee te strijden voor de vrijheid

Mario Draghi wordt Premier van Italië

Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Artikel geschreven door:

Mario Draghi officieel nieuwe Premier van Italië

Zoals verwacht (zie hieronder), heeft Mario Draghi ermee ingestemd om de functie van de volgende premier van Italië op zich te nemen en zijn ministers te benoemen terwijl hij zich voorbereidt op het leiden van een nieuwe regering die prioriteit zal geven aan de pandemie, een worstelende economie en vooruitgang zal boeken met de Europese integratie.

Het 73-jarige voormalige hoofd van de ECB zal een nieuwe regering van nationale eenheid leiden ter vervanging van de centrumlinkse coalitie van Giuseppe Conte die een maand geleden instortte, waardoor het land stuurloos achterblijft in een ongekende crisis. Draghi keert zaterdagmiddag terug naar het presidentiële paleis om formeel beëdigd te worden.

Nadat hij brede steun had gekregen van alle belangrijkste partijen van het land, behalve de rechtse Broeders van Italië, ontmoette Draghi laat op vrijdag president Sergio Mattarella om de benoeming formeel te aanvaarden en vertelde het staatshoofd dat hij klaar was om een ​​regering te vormen.

Het 73-jarige voormalige hoofd van de ECB zal een nieuwe regering van nationale eenheid leiden ter vervanging van de centrumlinkse coalitie van Giuseppe Conte die een maand geleden instortte, waardoor het land stuurloos achterblijft in een ongekende crisis. Draghi keert zaterdagmiddag terug naar het presidentiële paleis om formeel beëdigd te worden.

Nadat hij brede steun had gekregen van alle belangrijkste partijen van het land, behalve de extreemrechtse broeders van Italië, ontmoette Draghi laat op vrijdag president Sergio Mattarella om de benoeming formeel te aanvaarden en vertelde het staatshoofd dat hij klaar was om een ​​regering te vormen.

Draghi sprak toen alleen om de namen van zijn ministers op te noemen, een mix van politici en technocraten.

De senior vice-gouverneur van de Bank of Italy, Daniele Franco, werd benoemd als de nieuwe minister van Economie, terwijl Roberto Speranza aan zou blijven als minister van Volksgezondheid. Volgens Bloomberg zal “Franco, directeur-generaal bij de centrale bank, een sleutelrol spelen bij het beheer van het aandeel van 209 miljard euro ($ 253 miljard) van Italië in het herstelpakket van de EU, en bij het invoeren van maatregelen om gezinnen en bedrijven te helpen omgaan met de recessie veroorzaakt door de pandemie en lockdowns. ”

Luigi Di Maio zou worden behouden als minister van Buitenlandse Zaken, terwijl de nieuwe regering een grotere rol voor Italië zou gaan spelen. Bloomberg voegt eraan toe dat Roberto Cingolani, een directeur bij Leonardo SpA, een nieuw ministerie voor ecologische transitie zou leiden. Hij zal verantwoordelijk zijn voor het beheer van de uitgaven voor groene projecten in het kader van het herstelpakket van de Europese Unie.

Andere ministers zijn onder meer Giancarlo Giorgetti, minister van Economische Ontwikkeling, die – als ervaren senior wetgever bij de Liga van Matteo Salvini – erop aandringt dat de partij een meer pro-Europese houding aanneemt. Draghi heeft de wetgevers al verteld dat hij zal aandringen op een gemeenschappelijke begroting voor de eurozone, en Italië heeft het roterende voorzitterschap van de Groep van 20 landen op zich genomen.

Draghi krijgt de taak om de economie te herstellen in een land waar meer dan 93.000 mensen met coronavirus zijn omgekomen sinds het het eerste Europese land werd dat een jaar geleden met de volle kracht van de pandemie werd geconfronteerd, en de tol stijgt nog steeds met honderden per dag. .

Door de sluiting van vorig jaar en de golven van daaropvolgende beperkingen stortte de op twee na grootste economie van de eurozone in de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog, en meer dan 420.000 mensen zijn hun baan kwijtgeraakt.

EERDER

Met bijna alle politieke partijen achter zich, ging Mario Draghi vrijdag de laatste fase in van de vorming van een nieuwe Italiaanse regering, meldde de  Local . De voormalige chef van de Europese Centrale Bank, die werd ingeschakeld nadat de vertrekkende centrumlinkse coalitie was ingestort, zou president Sergio Mattarella vrijdag al kunnen bezoeken om officieel tot premier te worden benoemd.

Draghi heeft de afgelopen negen dagen steun gekregen van de Italiaanse politieke partijen, met als doel een ‘regering van nationale eenheid’ te vormen om de dodelijke pandemie die Italië bijna precies een jaar geleden trof, te beheersen en een diepe recessie teweeg te brengen.

Nadat Draghi eind donderdag de steun kreeg van de laatste belangrijke partij, de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S), heeft  Draghi bijna alle grote partijen aan boord.

“De regering van Draghi is geboren”,  kopte het in Rome gevestigde dagblad Il Messaggero, terwijl de Corriere Della Sera de leiding had met “Draghi in de thuiszone”.

De 73-jarige econoom heeft echter laten zien dat hij bereid is zijn tijd te nemen, en dat het nog een paar dagen kan duren om zijn kabinet af te ronden. Zelfs als Draghi figuren van buiten de politiek in zijn team uitnodigt, zoals van hem wordt verwacht, moet hij nog steeds de instemming krijgen van een meerderheid van de wetgevers. Hij onderhandelt sinds vorige week met de verschillende politieke partijen in Italië over een mogelijke deal.

Italië heeft hoge verwachtingen van Draghi, die Super Mario wordt genoemd, nadat hij had gezworen “alles te doen” om de eenheidsmunt van de euro te redden in de schuldencrisis van 2010. Mattarella vroeg hem om in te grijpen op 3 februari nadat de vertrekkende premier Giuseppe Conte ontslag had genomen na weken van politieke onrust.

Italië zit al bijna een maand zonder een volledig functionerende regering sinds voormalig premier Matteo Renzi zijn Italia Viva-partij terugtrok uit de coalitie van Conte, wat de ineenstorting veroorzaakte. Conte nam ontslag in de hoop een nieuwe coalitie samen te stellen en aan het hoofd terug te keren, maar dit gebeurde niet. Na mislukte gesprekken belde president Sergio Mattarella – die als staatshoofd de onderhandelingen leidt – de tijd en riep voormalig hoofdbankier Mario Draghi op om een ​​nieuwe regering te vormen.

Ondertussen heeft de Italiaanse president de urgentie benadrukt om snel te handelen om het politieke vacuüm op te vullen, nu Italië de mijlpaal van 100.000 Covid-19-doden nadert.

Bovendien zou Draghi, als de nieuwe premier, moeten beslissen hoe hij meer dan 200 miljard euro ($ 243 miljard) aan subsidies en leningen van het herstelfonds van de Europese Unie wil uitgeven om het land weer op de been te helpen. Draghi zal de vraag naar onmiddellijke verlichting moeten afwegen tegen de noodzaak van structurele hervormingen op de lange termijn in Italië – spanningen die de laatste regering ten val brachten.

Ondertussen dreigt de werkloosheid – 426.000 hoger dan een jaar geleden – later dit jaar verder op te lopen als de bestaande stopzetting van ontslag niet wordt verlengd. Een andere prioriteit is het versnellen van het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus in Italië, dat in december een veelbelovende start maakte maar sindsdien is vertraagd, tegen een achtergrond van toenemende bezorgdheid over de verspreiding van nieuwe varianten.

Afgezien van de uitdagingen, werd Draghi’s komst met vreugde begroet op de financiële markten – de financieringskosten van Italië daalden deze week tot een historisch dieptepunt. Italiaanse obligaties herstelden zich na het nieuws. Draghi kreeg steun van de Five Star Movement om een ​​regering te vormen, waardoor de 10-jaarsrente voor de vijfde dag op rij naar een recorddiepte werd geduwd, en op vrijdag naar een dieptepunt van 0,422% daalde. De spread van de BTP-bund daalt tot 90 bp, wat overeenkomt met een doelstelling van een aantal bankstrategen.

Volgens Bloomberg kunnen “Italiaanse obligaties een nieuwe periode van lage volatiliteit ingaan, aangezien de datum voor de volgende geplande verkiezingen ruim twee jaar verwijderd is. Natuurlijk is de natie regelmatig vatbaar voor politiek tumult, maar met Draghi aan het roer, weten zelfs leden van Five Star – traditioneel de stem van de anti-establishment in het land – dat ze niet iemand beter kunnen hebben voor de baan, in ieder geval van het perspectief van een economie. “

Bron:
https://www.zerohedge.com/markets/italian-bond-yields-hit-record-low-draghi-set-become-new-pm-soon-today


Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
4 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
4
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x