CommonSenseTV Get real!

Steun het échte nieuws!

Onze Facebook, Twitter en Telegram

Leger bespioneert alternatieve media en groeperingen?

Geen probleem. Wij hebben in ieder geval niets te verbergen en we voelen ons vereerd.

Dit is wat het NRC er over meldt:

De Nederlandse krijgsmacht heeft sinds de Corona-uitbraak heimelijk op grote schaal informatie ingezameld over de Nederlandse samenleving en die geduid en verspreid in rapporten. Daarbij hebben militairen zich maandenlang verdiept in het gedrag van maatschappelijke groepen als Viruswaanzin en Gele Hesjes en het als ‘alternatief’ aangeduide medium Jensen.nl in de gaten gehouden.

Verder:

Ook hebben ze de distributiepunten van de papieren uitgave De Andere Krant in kaart gebracht en de branden in de 5G-zendmasten.

Grote hoeveelheden data over de meest uiteenlopende onderwerpen – van pollen tot faillissementen – belandden in een door defensie gebouwd computersysteem om er geautomatiseerd een coronagolf of maatschappelijke onrust mee te voorspellen.

Dit blijkt uit een reconstructie van het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC), een eenheid die defensie half maart oprichtte om zicht te krijgen op de coronacrisis en de verspreiding van desinformatie. Defensie wilde al langer een centrum om te kunnen experimenteren met informatie als wapen en greep de pandemie daarvoor aan.

De speciale eenheid, LIMC, maakt naast open bronnen ook gebruik van „semi-gesloten bronnen”

Een krijgsmacht die op eigen grondgebied onderzoek doet naar de eigen bevolking is omstreden, ook omdat defensie op Nederlands grondgebied niet veel mag. Ze mag bijvoorbeeld de politie, een ministerie of inlichtingendienst bijstaan als die erom vraagt. Militairen handelen dan volgens de regels en onder toezicht van die instantie. In dit geval handelt het LIMC op eigen initiatief.

Volgens militair historicus Christ Klep is het „voor het eerst dat een militaire dienst structureel wordt gebruikt voor het grootschalig verzamelen van inlichtingen die eigenlijk voor civiele doeleinden.

Geen Stijl meldt:

Wat deed het LIMC? Het maakte ‘gedragspatronen’ om te kunnen voorspellen waar of hoe demonstraties zouden verlopen. Maar militairen werden ook ingezet om sociale media te beïnvloeden, opereerden onder schuilnamen op ‘online platforms van complotdenkers’ en maakten indelingen van media. Interne kritiek of vragen werden gesmoord: “Wie kritiek heeft, wordt soms vervangen of stapt zelf op. Het LIMC moet door.” Officieel heeft de legertop ingegrepen, maar de slotalinea van de volledige NRC-reportage (moetlees, openen in incognito tabblad) luidt:

“De defensietop beslist dat het LIMC niets meer extern mag verspreiden. Volgens bronnen is dit een schijnoplossing, omdat degenen die de rapporten ontvangen nauw samenwerken met externe instanties en de informatie er evengoed belandt. Externe partijen zeggen de rapporten nog altijd te ontvangen.”

Meer op Geen Stijl:
https://www.geenstijl.nl/5156347/defensie-bespioneert-illegaal-de-eigen-bevolking/

Mooi kaartje erbij en wij staan ook in de erelijst. Fantastisch!

Lees verder:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/15/leger-verzamelde-data-in-nederland-a4020180

Zie ook:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/15/hoe-het-leger-zijn-eigen-bevolking-in-de-gaten-houdt-a4020169

En ook:
https://www.geenstijl.nl/5156347/defensie-bespioneert-illegaal-de-eigen-bevolking/

5 1 Stem
Artikelbeoordeling

Kom naar ons Telegram-kanaal

Volg ons op Twitter en Facebook

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES
3
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x
Terug naar boven