Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Houd ons in de lucht om mee te strijden voor de vrijheid

It’s the Economy, stupid!

Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hoe ver kan een overheid gaan?

Een column over politiek en economie in coronatijd.

Wij zouden toch eigenlijk in een democratie moeten leven. Wij hebben zelf voor deze overheid gestemd.

Ja toch?

(Ik weet dat niet zeker want ik doe al 18 jaar niet meer mee met de verkiezingspoppenkast. Voor echt grondige politieke kennis en wijsheid moet u zijn bij Karel Nuks en bij Rients Hofstra (voetnoot 1 en 2))

U heeft wellicht voor dit bewind gestemd. Of althans een meerderheid van de stemmers hebben dat gedaan. Maar wat maakt dat ze? Zijn zij uw baas, bent u de slaaf? Of betalen wij hen vorstelijk om onze belangen, onze zaken zo goed mogelijk te regelen?

Wanneer spreken we nog van een democratie en wanneer kunnen we spreken van een dictatuur? Waar ligt de grens?

Inmiddels bepaalt de overheid of u wel of niet uw familie en vrienden mag ontmoeten. Zij bepalen of u wel of niet uw huis mag verlaten. Zij bepalen of u wel of niet ergens naar toe mag. Zij bepalen dat u een muilkorf op moet hebben. Zij bepalen wat voor informatie u tot u mag nemen. Verkondig je een mening die afwijkt van hun verhaal: Censuur. Flavio Pasquino, een buitengewoon begaafd interviewer, kreeg de politie over de vloer nadat hij een kritisch interview met iemand had afgenomen. Kinderfeestjes krijgen bezoek van een politieleger. Jongeren die bij elkaar komen krijgen te maken met boetes en arrestaties. Omdat ze crimineel zijn? Hier waren een paar mensen flyers aan het uitdelen. (Wat erop de flyer stond weet ik niet). Maar kijk maar eens wat er gebeurt:

En ze bepalen straks ook nog dat u een spuit in uw arm moet laten zetten….. U denkt dat er een motie is die het verplichten van vaccins verbiedt? Nou daar hebben Mark en Hugo een leuk trucje op gevonden: De spoedwet die hun alleenheerschappij geeft.

 

Wanneer kan je spreken van een dictatuur?

Hier in Peru vond kortgeleden een staatsgreep plaats en het heeft weinig gescheeld of van de ene op de andere week zou het land veranderen van een corrupte schijndemocratie in een nog veel corruptere echte dictatuur. Ze waren al begonnen met het neer laten schieten van demonstranten door de politie.

Alleen het leger wilde niet meedoen aan de vieze spelletjes en de legerleiding verklaarde dat ze achter het Peruaanse volk stonden en niet achter de zelfbenoemde nieuwe president. Een nieuw Venezuela was op het nippertje voorkomen.

Maar kijk nou eens wat er in Nederland (en in vele andere Europese landen) gebeurt. Het is niet een staatsgreep van de ene op de andere dag. Hier gaat het subtiel. We pakken dit van je af en wachten even. We pakken dat van je af en wachten even. We pakken zus van je af en wachten even. We pakken zo van je af en wachten even. Zachtjesaan worden we erin geluisd.

Stelt u zich eens voor dat u een jaar geleden in slaap was gevallen en nu wakker zou worden. En u zou zien wat overheden wereldwijd allemaal aan het uitspoken zijn. En u zou zich dan gaan verdiepen in het hoe en waarom hiervan…..

Dan zou u ze allemaal voor gek verklaren en heftig in opstand komen.

En denkt u nu echt dat ze deze macht straks weer op gaan geven? Dat ze straks gaan zeggen tegen u en mij: “Ja hoor, vanaf nu kunnen jullie weer gewoon doen wat jullie willen”. Gezellig bij elkaar komen. “En weg met die muilkorven, wat een onzin”.

Als u dat denkt, dan heb ik een trieste mededeling voor u: Dat gaat niet gebeuren.

Bedenk maar eens wat er is gebeurt na 9/11, op de luchthavens. U mag uw flesje water niet meer meenemen, want dat is crimineel en levensgevaarlijk. Maar rond uw flesje water is er een miljarden kostende industrie opgebouwd die u aan het lastigvallen is met hun onzin als u aankomt op de luchthaven. Ongelofelijk dure apparatuur is aangeschaft om uw lichaam te scannen, maar dan nog moet er een of andere achterlijke werkstudent uw lichaam gaan betasten. Ik vraag altijd aan die mafkezen of zo’n scanapparaat veel geld kost. En altijd bevestigen ze mij dat. “Tja, dan is het toch een beetje weggegooid geld als jij dan nu toch mijn lijf met je vieze handen moet gaan aftasten”. Hetzelfde geldt voor uw koffertje of tasje. Ook die wordt met dure (radioactieve) apparatuur gescand, maar toch moet het koffertje ook nog open en komen idioten met hun handschoentjes aan uw koffertje leeghalen en met een staafje aftasten, omdat ze geen waterflesje hebben kunnen vinden.

We zijn nu bijna 20 jaar verder. Er is in die 20 jaar verder helemaal niets terroristisch ernstigs gebeurd in de luchtvaart. Is dat te danken aan hun fantastische maatregelen? Nee hoor, het is omdat dat 9/11 een eenmalige gebeurtenis was. En wie of wat er ook achter gezeten heeft, daar heb ik geen idee van of mening over, maar als ze nog een keer vliegtuigen willen kapen, dan lukt dat ze echt wel.

Ben ik tegen veiligheid? Nee, natuurlijk niet. Maar ik ben wel tegen idioterie. Elk risico dat je kan uitsluiten moet je overwegen. Wat is het voordeel van de risico-reductie en wat is het nadeel van de risico-reductie.

Naar aanleiding van de fase-3 resultaten van Pfizer, Moderna en AstraZeneca had ik uitgerekend dat de kans om besmet te raken en covid-19 op te lopen ongelofelijk klein is. Bij directe blootstelling aan het sars-cov-2 virus raakt minder dan 1 % van de mensen geïnfecteerd en loopt de ziekte op. Zie mijn column “Hoe passen deze puzzelstukjes in elkaar” (3) Een passage:

Uit de studies van Pfizer, ModeRNA en AstraZeneca blijkt dat de blootstelling aan grote groepen mensen van het SARS-CoV-2 virus, nauwelijks besmettingen oplevert. Bij AstraZeneca (12.000 placebo deelnemers) raakten 110 mensen (0,84 %) besmet. Bij Pfizer (21.830 placebo deelnemers), raakten 162 mensen besmet. Dat is dus 0,74 %. En bij Moderna, met 15.000 placebo deelnemers was de ‘score’ het laagst. Slecht 0,67 % van de deelnemers raakten besmet.

Begrijp dit goed alstublieft: Al deze mensen zijn opzettelijk met het SARS-CoV-2 virus in contact gebracht en vrijwel niemand loopt hierdoor covid-19 op. Waar gaat dit over? Dit vaccin en al deze onzin maatregelen zijn nergens voor nodig.

Iemand reageerde op mijn berekeningen en stelling dat blootstelling aan het virus bijna geen gevaar oplevert. De persoon was het niet met mij eens en maakte een vergelijk met een oversteekplaats bij een school. Een imaginaire test werd gedaan. Kinderen staken 20.000 keer een weg naar school over zonder verkeersdrempel, en een andere groep kinderen staken 20.000 keer een weg naar school met verkeersdrempel over. In de testgroep met drempel waren er 8 incidenten en in de testgroep zonder drempel waren er 162. De mevrouw die me dit schreef vond hiermee bewezen dat alle maatregelen en de vaccinaties wel degelijk zouden moeten plaatsvinden om die 162 incidenten te vermijden. Maar die vergelijking slaat natuurlijk nergens op. Een drempel aanleggen is een eenvoudige handeling en vernietigt niet de economie en het welzijn van een paar miljard mensen.

Er wordt de laatste tijd veel gesproken of het middel niet erger is dan de kwaal.

Ik moet altijd een beetje smalend lachten als ik dat soort discussies hoor. “Het middel is erger dan de kwaal” is wat mij betreft een uitdrukking die je gebruikt als het er een beetje om hangt. Als je hierover een redelijke afweging kan maken.

Maar de hele wereldeconomie slopen, het leven van vele mensen, zowel financieel als geestelijk verwoesten, bedrijven verwoesten, de wereld met nog meer schulden opzadelen, grondrechten schenden, allerlei regimes die wetten aannemen waar u en ik niet om gevraagd hebben maar wel feitelijk dictaturen bewerkstelligen….

Dat is geen redelijke afweging de ene kant……

…….als de andere kant is dat we te maken hebben met een stevige griep.

Sommige mensen worden ziek, sommige mensen gaan dood. Ik hoef de cijfers hier niet nog eens te herhalen. Die zijn al zo vaak breed uitgemeten. Belangrijk is wel om te weten dat er op de hele wereld niet of nauwelijks oversterfte is. Dus statistisch gezien kunnen we stellen dat er niet veel aan de hand is. Dat laat onverlet dat er natuurlijk wel individueel leed is. Ook van mij is een goede vriend overleden met covid. Maar overlijdens vinden altijd plaats.

Dus is het middel erger dan de kwaal, dat is in deze een gotspe. Er worden atoombommen afgevuurd om een muis te doden.

En in werkelijkheid weet de overheid niet eens of die muis wel bestaat. Of die wel rondloopt. Dat zijn allemaal alleen nog maar aannames.

 

Wat mij zo verbaasd is dat in deze corona hoax het merendeel van de bevolking het volste vertrouwen heeft in de overheid. Nederlanders, Belgen en vooral ook Peruanen, die anders vol wantrouwen staan tegenover dat stelletje charlatans, liegers en bedriegers, daar klampen we ons nu aan vast. Hoe kan dat toch? Het is natuurlijk wel zo dat de volgers van- en de ‘believers’ in- de overheid in overwegende mate de mensen zijn met de overheidsbaantjes, semi-overheid, non-profit sectoren, medische industrie en wellicht nog de belanghebbende in een paar zwaar gesubsidieerde bedrijfstakken. Mensen die lekker thuis kunnen blijven en aan het einde van de maand toch gewoon hun salaris doorbetaald blijven krijgen. Ook de kamerleden willen inmiddels liever thuisblijven. Ze hebben Geert Wilders beloofd dat ze dan geen Netflix gaan kijken maar keihard zullen gaan werken…..

 

Onder de non-believers vind je voornamelijk de mensen waarvan hun baan of bedrijf op de tocht staat. De mensen waarvan hun leven en welzijn wordt bedreigd door een stel idioten met hun achterlijke spelletjes.

 

Hier in Peru is, na alle politieke tumult, grotendeels een einde gekomen aan de gekkigheid.

Na de winkels en restaurants, mogen binnenkort ook de discotheken, casino’s, cinema’s en theaters hun deuren weer openen. Vanaf 15 december gaat zelfs de luchthaven weer volledig open en kunnen we eindelijk weer eens naar huis. Alleen de muilkorfplicht blijft bestaan, maar verder zou het gewone leven hier kunnen hervatten. Ik zeg: zóu kunnen!

Want in de praktijk is Peru in 10 maanden veranderd van een land met een booming emerging economy in een economische puinhoop. De schattingen zijn dat de economie op jaarbasis met 40 % is gekrompen. Het straatbeeld bevestigd dit. Restaurants en winkels mochten al langer open maar zo ongeveer de helft van deze winkels en restaurants zijn nog steeds dicht. En dat gaat met de cinema’s, casino’s en discotheken niet anders worden. Eerder dacht ik dat dit wellicht uit angst zou zijn dat ze dichtbleven. Inmiddels weet ik beter. Vele bedrijven zijn gewoonweg failliet. Vele mensen hebben hun baan verloren. De straten lopen over van de bedelaars. Er wordt opnieuw heftig gedemonstreerd in Peru en dit keer wordt er met grof geweld geantwoord, als de politie wil ingrijpen. Het geweld dat de politie onlangs gebruikte tegen demonstranten ligt de Peruanen nog vers in het geheugen. Nu krijgt de politie een koekje van datzelfde deeg. Deze demonstraties zijn van de mensen die geen baan, geen geld, geen leven meer hebben.

 

Overheden hebben over het algemeen weinig kaas gegeten van economie.

Dat komt omdat de meeste overheidsfunctionarissen nog nooit bij een echt bedrijf hebben gewerkt, laat staan er een te hebben opgericht en/of geleid.

Al Gore blaatte afgelopen week dat de corona en klimaatcrisis een geweldige kans was om miljoenen nieuwe banen te scheppen.

Banen scheppen? Deze flauwekul hebben we al vaker gehoord. De overheid zou zich bezig moeten houden met een goede infrastructuur en een goed vestigingsklimaat voor bedrijven, gemakkelijke procedures, ambtenaren die ondernemers van dienst zijn met het krijgen van vergunningen en dergelijke. Dát, in plaats van het ondernemers op alle mogelijke manieren moeilijk te maken, tegen te werken, te frustreren, weg te jagen of te verbieden. Een gezonde economie en een faciliterende overheid, daar schep je banen mee. Bureaucratische- en dictatoriale tegenwerking schept alleen maar armoede.

De overheden zijn tijdens deze hoax alleen maar bezig om nog meer economische schade aan te richten. Maar straks gaan ze banen scheppen hoor! En dat zal wel weer hetzelfde worden als alle keren daarvoor. Meer regels, meer toezichthouders, meer BOA’s, meer commissies, meer ambtenaren, meer werkgroepjes.

Dat is geen banen scheppen, dat komt neer op: We laten iemand een gat graven en een ander dat gat weer dicht gooien. En dan kan de overheid zichzelf op de borst kloppen en zeggen dat ze 2 mensen aan het werk hebben geholpen. En u mag weer betalen.

 

Even een korte cursus economie:

De basis van een economie is landbouw en industrie. De boer zaait zijn zaadjes en met de hulp van de natuur kan hij later producten oogsten en verkopen aan de supermarkt. De staalfabriek delft het ijzererts en maakt daar staal en ijzer van die ze kunnen verkopen aan de autofabriek die daar weer auto’s van maakt. Een beetje simpel voorgesteld, maar dat is het proces van toegevoegde waarde. Essentieel in deze processen is de rijkdom die moeder aarde ons biedt. Dat is de ‘gratis’ input die aan de basis ligt van het toegevoegde waarde proces.

“Maar bah zeg! Die boeren stinken en die fabrieken vervuilen! Weet je wat, laten we de boeren en de industrie wegjagen en een diensten-economie worden”. Zo is het Nederlandse (en Europese) economie beleid.

Zoiets kan alleen maar bedacht worden door idioten die totaal geen verstand van economie hebben. De dienstensector kan namelijk alleen maar bestaan bij gratie van landbouw en industrie. Een dienstensector creëert namelijk geen toegevoegde waarde maar is in wezen een kostenpost.

Als er geen voedsel wordt verbouwd en geen staal wordt geproduceerd, dan hoeft er ook niets vervoerd te worden, dan hoeft er ook niets gefinancierd te worden, dan hoeft er ook niets verzekerd te worden, dan hoeft er ook geen boekhouding gevoerd te worden en hebben we ook geen reclamebureaus nodig.

“Maar al die productie kan toch worden verplaatst naar lage lonen landen”? Zo wordt er geredeneerd.

Ja, dat zou deels kunnen, als we volledige werkgelegenheid zouden hebben. Maar dat is niet het geval. Al zou arbeid in een lage lonenland 10 cent per uur kosten, dan nog is het duurder dan in eigen land mensen tegen betaling thuis te laten niks doen in plaats van die arbeid uit te voeren.

De Chinezen hebben dit al lang geleden goed begrepen. In China is de afgelopen 20 jaar een gezonde combinatie van maakindustrie en dienstensector ontstaan en China is heel hard op weg om de belangrijkste economische speler wereldwijd te worden. Bovendien is China een welvarend en hypermodern land geworden. Ongeacht wat je verder van China en de Chinese overheid kan vinden…..

Donald Trump had dit ook in de smiezen en hij heeft hard zijn best gedaan om de maak-industrie terug naar eigen land te krijgen. Dat was de peiler onder zijn slogan: Make America Great Again.   (Maar ja, sleepy Joe zal deze inspanningen wel weer teniet gaan doen).

In Europa zijn er een paar roependen in de woestijn, inzake de corona hoax en wat betreft het economisch verval. Maar deze roependen worden genegeerd. Binnen het logge bureaucratische dramabestuur is er werkelijk niemand die dit soort economische processen begrijpt. Alleen maar meer bestuurslagen, meer toezichthouders en ambtenaren, meer verstikkende regeltjes, dat is de Europese trend die al meer dan 20 jaar gaande is.

En de basis van de economie? Weet u het nog, landbouw en industrie, dat schip zien we zachtjesaan ten onder gaan…

 

Voetnoot 1, column Karel Nuks:

 

De geest is uit de fles: De dictatuur is een feit

 

 

Voetnoot 2, column Rients Hofstra:

Begripsverwarring

Voetnoot 3, column:

Hoe passen deze puzzelstukjes in elkaar?

 


Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
3
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x