Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Israël stopt met bijna alle Coronamaatregelen

Israël, een land waar het vaccinatiepaspoort was ingevoerd en een van de zwaarste coronamaatregelen ter wereld van toepassing waren, lijkt nu bij te draaien. Vanaf vandaag, 1 juni, zijn de meeste maatregelen vervallen en kan nu weer richting een normaal leven worden gewerkt. Israël stopt met coronamaatregelen.

Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein kondigde 23 mei al aan dat Israël de meeste binnenlandse maatregelen niet zou verlengen na 1 juni.

“Het aantal gevallen is afgenomen, het virus verspreidt zich niet en we hebben geen klinische ziekte in het land”, zei hij. “Zelfs onder de bevolking die niet is gevaccineerd, verspreidt de ziekte zich niet. Kortom, we zijn teruggekeerd naar het normale leven.”

Edelstein zei dat de beslissing, die alle binnen- en buitenrestricties op bijeenkomsten zal opheffen, kwam na rigoureus overleg met ambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid. Het besluit zal ook ervoor zorgen dat alle Israëli’s, alle openbare voorzieningen weer kunnen gebruiken, ongeacht hun vaccinatiestatus.

Het besluit zorgt ervoor dat er, bijvoorbeeld in de horeca en andere evenementen, geen maximumaantal bezoekers meer zal gelden. Ook bij optredens en festivals zullen geen maximumaantal gasten meer worden gehanteerd.

Mondkapjes blijven de komende tijd nog wel verplicht in publieke binnenruimtes, totdat hier een andere beslissingen over wordt gemaakt in nader overleg. De mondkapjesplicht wordt verwacht binnenkort ook te worden opgeheven, schrijft de Times of Israel. Een andere maatregel die nog altijd van kracht blijft is de quarantaineplicht voor ongevaccineerden die het land binnenkomen, al schrijft Ha’aretz dat twee-derde van de inreizigers deze plicht al negeren.

Edelstein drong er bij de Israëli’s op aan om zich voorlopig aan de maatregelen te houden, eraan toevoegend dat als de morbiditeit opnieuw toeneemt, ze opnieuw zullen worden ingevoerd. Hij riep de Israëli’s ook op om niet naar het buitenland te reizen naar bestemmingen met hoge infectiepercentages om geen nieuwe coronavirusvarianten te importeren die de vaccinbescherming zouden kunnen omzeilen.

Met deze stap geeft de Israëlische overheid als eerste regering in de wereld weer vrijheden terug aan de bevolking. Alleen enkele Amerikaanse staten, waaronder Florida en Texas, allemaal geleid door Republikeinen, hebben de stappen genomen om hun staten weer te openen en de maatregelen af te schaffen. Zo heeft Florida’s gouverneur Ron DeSantis tijdens een uitzending van Fox News een sportschooleigenaar ervan verzekerd dat hij er alles aan doet om hun straf te laten vervallen voor het niet dragen en verplicht maken van mondkapjes in hun sportschool.

video

Green Pass

Maar Israël zat tot vandaag nog diep in de coronamaatregelen, met een vaccinatiepaspoort (beter bekend als de Green Pass). Mensen met dit paspoort konden weer meer doen dan de niet-gevaccineerden. Volgens de website van de Israëlische overheid zorgde het paspoort als een “verplichte toegangsbewijs voor bepaalde plaatsen.” Mensen die gevaccineerd zijn of zijn hersteld van COVID-19 kregen die Green Pass van de Israëlische overheid.

De Green Pass was bijvoorbeeld nodig om toegang te krijgen tot de horeca en vele andere sectoren en bedrijven. Vanaf vandaag zullen Israëli’s, zowel gevaccineerd en niet-gevaccineerd, weer de mogelijkheid hebben deel te nemen aan het normale leven zonder de Green Pass. De Green Pass werd in februari ingevoerd voor een periode van zes maanden, deze hebben ze nu voortijdig afgeschaft.

De Israëlische overheid zegt dat ze deze versoepelingen kunnen doorvoeren omdat ze 70 procent van de bevolking hebben gevaccineerd. Er zijn nog maar 49 mensen met kritieke conditie in het ziekenhuis, waarvan maar 36 aan de beademing, volgens cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid. Begin mei was dit nog meer dan 100 mensen met kritieke conditie.

De lockdowns hebben voor miljarden Shekels aan economische schade veroorzaakt, waarbij veel MKB’ers voorgoed moesten sluiten en klaagden over onvoldoende steun vanuit de overheid. De zwaarst getroffen sector was de horecasector, en eigenaren protesteerden regelmatig tegen de draconische lockdown en andere maatregelen.

Beslissingen

Maandag heeft de ministerraad van Israël gestemd om de testvereisten te handhaven voor degenen die het land binnenkomen, ten minste 72 uur voor de vlucht en onmiddellijk na de landing.

Het heeft echter andere beperkingen ingetrokken, waaronder een vereiste afstand van twee meter op de luchthaven en een vereiste voor reizigers om tijdens de vlucht van masker te wisselen en voor luchtvaartmaatschappijen om diensten aan boord te verminderen.

De ministers stemden vrijdag om Rusland en Argentinië toe te voegen aan de lijst met reisverboden van Israël die maandag begint in het licht van de stijgende infectiecijfers op die plaatsen.

Toch heeft coronavirus-tsaar Nachman Ash er bij Israëli’s op aangedrongen om voorlopig nergens naar het buitenland op vakantie te gaan.

Leden van het nationale forum van het ministerie van Volksgezondheid voor het omgaan met de uitbraak van het coronavirus zeiden vorige week dat er voorafgaand aan de aankondiging geen gesprekken waren gevoerd met experts. Volgens de publieke omroep KAN uitte een niet bij naam genoemd lid van het forum zijn grote verbazing over het besluit en stelde hij vragen over de achterliggende motieven. Anderen vertelden de outlet dat ze alleen via nieuwsberichten over het besluit hadden gehoord en vermoedden dat er politieke motieven achter zaten.

Prof. Dror Mevorach, hoofd interne geneeskunde van het Hadassah Medical Center in Jeruzalem, vertelde de Times of Israel echter dat de timing van de terugdraaiing correct was.

“Het aantal gevallen is afgenomen, het virus verspreidt zich niet en we hebben geen klinische ziekte in het land”, zei hij. “Zelfs onder de bevolking die niet is gevaccineerd, verspreidt de ziekte zich niet. Kortom, we zijn teruggekeerd naar het normale leven.”

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
18 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
18
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x
Hide picture