Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Hongarije legt sancties op aan social media

SANCTIES VAN HONGARIJE VOOR BIGTECH

De Hongaarse minister van Justitie Judit Varga heeft maandag het vooruitzicht geopperd om social mediabedrijven te sanctioneren vanwege wat zij “systematisch misbruik” van de vrijheid van meningsuiting noemde.

De minister zei dat ze deze week de Hongaarse mededingingswaakhond zou ontmoeten om mogelijke sancties te bespreken voor wat ze omschreef als oneerlijke handelspraktijken, en om een ​​vergadering bijeen te roepen van de commissie voor digitale vrijheid van het land.

Justitie Judit Varga

In een groeiende golf van kritiek klagen sommige overheidsfunctionarissen over wat zij hebben beschreven als foute intenties van sociale mediabedrijven, waaronder Facebook, om conservatieve opvattingen (lees ook “gezond verstand”) van hun platforms te verwijderen.

“Shadowban” betekent de handeling van aanbieders van sociale media die in het geheim, voor politieke doeleinden, de zichtbaarheid en toegang van ons gebruikersprofiel beperken zonder dat wij hiervan op de hoogte zijn,” zei Varga in een Facebook-bericht.

We weten er alles van. Ook ons wordt het vrijwel onmogelijk gemaakt onze content goed te verspreiden en velen met ons.

“Om hun bereik te verkleinen, beperkt Facebook ook de zichtbaarheid van christelijke, conservatieve, rechtse meningen. Ik heb daar ook persoonlijke ervaring mee ”, zei Varga zonder uit te weiden.

Dit is helemaal waar. We zullen ook, zodra we het juiste moment hebben gevonden en de juiste alternatieven, deze platforms verlaten.

Facebook reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar per e-mail.

Varga heeft bijna 120.000 Facebook-volgers, terwijl Órban meer dan 1 miljoen heeft, wat neerkomt op meer dan 10 procent van de Hongaarse bevolking. De premier maakt regelmatig gebruik van Facebook om regeringsbesluiten over COVID-19 of economisch beleid aan te kondigen.

Een woordvoerder van Varga reageerde niet onmiddellijk op vragen per e-mail om meer informatie te krijgen over de beschuldiging van de minister dat Facebook de zichtbaarheid van haar berichten beperkt.

Varga zei in haar functie dat de kwestie op het niveau van de Europese Unie moet worden geregeld, maar dat snellere actie nodig kan zijn. “Maar vanwege de systematische misstanden moeten we misschien eerder optreden”, zei ze.

Haar opmerkingen komen dagen nadat bondgenoot Polen ook mogelijke actie tegen Big Tech-bedrijven had aangegeven, waarbij de minister van Justitie zei dat bedrijven die berichten verwijderen die zij als beledigend beschouwen, boetes kunnen krijgen.

Orban’s Poolse bondgenoot, de regerende partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS), die een conservatieve katholieke sociale agenda heeft, stelt dat Big Tech-bedrijven een gevaarlijke mate van controle uitoefenen over het publieke debat, door meningen te censureren die niet in overeenstemming zijn met hun eigen liberale wereldbeeld.

Bronnen:
https://www.reuters.com/article/hungary-media-regulations/hungary-mulls-sanctions-against-social-media-giants-idUSL8N2JT2RE
https://financialpost.com/technology/hungary-mulls-sanctions-against-social-media-giants-for-systematic-abuses-of-free-speech

https://www.theepochtimes.com/hungary-mulls-sanctions-against-social-media-giants_3662463.html

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x