Nederland is hard op weg om zijn huishoudboekje gigantisch te laten ontsporen.
Nederland staat daarin niet alleen. Er zijn helaas maar weinig landen die een gezonde financiële huishouding voeren. Lange tijd is dat in Nederland wel redelijk goed gelukt, maar al sinds de laatste 60 a 70 jaren gaan we steeds harder de verkeerde kant op.
Hoe en waarom het in Nederland ‘opeens’ fout gaat heeft een lange historie van interne en externe oorzaken.
Een heel belangrijk onderdeel van het proces is de gaswinning. Kort na de 2e wereldoorlog werd ontdekt dat er zich in het noorden van Nederland gasvelden bevonden die gemakkelijk winbaar waren. Aanvankelijk werden er kleine velden ontdekt en het gewonnen gas werd gebruikt in de regio.
In 1959 werd de gasbel bij Slochteren ontdekt en die gasbel leverde genoeg gas om heel Nederland van aardgas te voorzien en bovendien enorme hoeveelheden te exporteren.
Toen de productie en distributie eenmaal op gang was, leverden de gasvelden de Nederlandse overheid jaarlijks tussen de 10 en de 15 miljard op. Dat is lekker binnenlopen!!!!
In totaal heeft Nederland meer dan 400 miljard verdiend aan de gasverkoop. Nederland was tot voor kort de grootste producent van de EU en de 9e grootste producent ter wereld.
Dan moeten we toch wel een rijk en gaaf land zijn zeker?
De opbrengsten uit de gasvelden werden echter hoofdzakelijk gebruikt om over de balk te smijten. Geld uitgeven dat gemakkelijk binnenkomt is zo’n heerlijke bezigheid voor politici. En smaakt naar meer ook. Want tegelijkertijd met het ontvangen en uitgeven van de aardgasbaten, nam ook jaarlijks de staatsschuld fors toe:
In de jaren 30 van de vorige eeuw, tijdens de wereldwijde crisis, was de staatschuld nog geen 3 miljard.
Na de oorlog steeg die tot boven de 10 miljard.
Toen de aardgasbaten flink op gang kwamen, liep het met de staatsschuld ook steeds verder uit de hand.
1965 : 21 miljard
1970 : 34 miljard
1975 : 50 miljard
1980 : 86 miljard
1985 : 160 miljard
1990 : 187 miljard
1995 : 232 miljard
2000 : 224 miljard
2005 : 266 miljard
2010 : 374 miljard
2015 : 441 miljard
2020 : 435 miljard
2021 meer dan 500 miljard
“Geen probleem om fors geld te lenen en uit te geven, we hebben immers de aardgasbaten”, was de filosofie. Een beetje krom, zult u denken, maar ja, we hadden toen ook al te maken met politici die niet veel anders waren dan het huidige stel leugenaars en bedriegers.
(Uitgedrukt als percentage van het BBP lijkt de hoogte van de schuld in 2021 nog enigszins mee te vallen, maar dat beeld is vertekend omdat de overheidssteun aan bedrijven is meegeteld als onderdeel van het BBP, waardoor er van het rekensommetje niet veel meer klopt).
De honger naar geld uitgeven bleef maar groeien en in de jaren 80 en 90 ontstond een nieuw idee om inkomsten te verwerven: Het verkopen van staatsbedrijven. Er werd grote uitverkoop gehouden. Energiebedrijven, waterbedrijven, openbaar vervoer, het nationale telecom bedrijf, de staatsmijnen en het postbedrijf, de postbank, alles werd verpatst.
Het theoretische doel van dit alles was om de overheid slanker en efficiënter te maken en de lasten voor de burger te verlagen. In de praktijk werd echter ook het geld dat vrijkwam uit de verkoop van overheidsbedrijven over de balk gesmeten en nam zelfs de staatsschuld verder toe. Minder dividend te ontvangen, meer rente te betalen.
De parlementaire onderzoekscommissie privatisering/verzelfstandiging overheidsdiensten heeft in 2012 een lijvig document vervaardigd waarin in nette en wollige bewoordingen wordt geconcludeerd dat de betrokken politici bij de privatiseringen volledig incompetent waren en dat de doelstellingen van de privatiseringen vrijwel volledig zijn mislukt.
verbinding-verbroken
Problemen werden niet opgelost maar verhuld en doorgeschoven. De toekomst zou het allemaal wel oplossen. Het over de balk smijten van (geleende) gelden werkt zeer verslavend en er is in de afgelopen 70 jaar niemand die de tering naar de nering heeft weten te zetten, een slank goed functionerend overheidsapparaat heeft weten op te tuigen en er voor gezorgd heeft dat de inkomsten schuldenvrij besteed werden aan een goed leef en ondernemingsklimaat.
Vergelijk het eens met Noorwegen.
Noorwegen beschikt over zeer grote olievelden. De overheid heeft de opbrengsten van de olievelden in eerste instantie aangewend om een slank en efficiënt overheidsapparaat te bouwen, een goede infrastructuur te bouwen en de laatste 30 jaar zijn de overtollige opbrengsten in het Noors Staatsfonds gestopt. Opgespaard dus. Een flinke appel voor de dorst die inmiddels een imposante som van zo’n 1.200 miljard euro bedraagt.
In plaats daarvan zitten wij nu opgescheept met een falend gezondheidszorg systeem, een falend rechtssysteem, een falend politieapparaat, een volledig apatische 1e en 2e kamer, wordt onze authonomie verkwanseld aan wef, who en andere duistere organisaties, worden er miljarden over de balk gesmeten om ergens het vuur van een geopolitiek conflict in Verweggistan verder te doen oplaaien, tientallen miljarden over de balk gesmeten wegens corona hoax onzin, worden er honderden miljarden over de balk gesmeten aan ‘maatregelen’ om een poging te wagen de luchtsamenstelling en het weer te veranderen. Bovendien zijn we verworden tot een land dat afhankelijk is geworden van anderen voor de levering van gas. En dat allemaal voor u veroorzaakt door meer dan 900.000 ambtenaren en politici.
In de 2e kamer, wat onze volksvertegenwoordiging zou moeten zijn, zijn er nog maar een handjevol leden die zich in zaken verdiepen en trachten op te komen voor de belangen van Nederland en de Nederlanders. Maar ze zijn kansloos tegenover de grote groep die zich nergens in verdiept, geen flauw idee heeft van wat er werkelijk speelt in het land en in de wereld, geen enkele visie of historisch besef hebben en, tijdens de inhoudelijk onderbouwde betogen van dat handjevol wel denkende leden, niets begrijpen van wat er wordt uiteengezet.
Kijk in dit fragmet hoe jetten even uitlegt wat stikstof is. (Voor de goede orde, onze lucht bestaat voor 80 % uit stikstof)


Slechts als aasgieren wachtend tot ze een woordje of een zin horen waarop ze kunnen ageren omdat het ‘in het huis van de democratie’ niet gepast is om een dergelijk woord of zin, tribunaal of uitsluiting bijvoorbeeld, te gebruiken. En dat was het dan. 145 nutteloze domkoppen tegen 5 dappere echte volksvertegenwoordigers is ongeveer de verhouding in de wedstrijd. Dus wij Nederlanders zullen altijd de verliezers zijn.
Inmiddels weten de weldenkende mensen maar al te goed hoe het ervoor staat met het afslanken van het overheidsapparaat en de efficiëntie ervan en ondertussen komen we er ook meer en meer achter dat we hiervoor een steeds hogere prijs moeten betalen. Ondertussen is een deel van onze bedrijvigheid verdwenen naar andere landen (Shell en Unilever bijvoorbeeld), wordt een deel van het MKB om zeep geholpen, wordt een deel van onze agrarische industrie om zeep geholpen, wordt er hard gewerkt aan het nog verder vergroten van het overheidsapparaat en dragen we een steen bij aan het veroorzaken van een atoomoorlog op Europees grondgebied. Als wassen neus, om u voor de gek te houden, worden er van tijd tot tijd onderzoekscommissies ingesteld die lijvige rapporten uitbrengen over het overheidsfalen en tegenwoordig worden falende overheden zelfs steeds vaker beboet. Zoals het ministerie van financiën, die alweer een boete moet betalen aan…….. het ministerie van financiën.
:quality(80)/cdn-kiosk-api.telegraaf.nl/33783b74-bbfa-11ec-9b2a-02d1dbdc35d1.jpg)
:quality(80)/cdn-kiosk-api.telegraaf.nl/33783b74-bbfa-11ec-9b2a-02d1dbdc35d1.jpg)
rutler heeft zojuist forse lastenverzwaringen aangekondigd.
Tegelijkertijd hebben we te kampen met gigantische inflatie en de waanzinnige uitgaven aan meer oorlog en het veranderen van het weer en de lucht. Tegelijkertijd hebben we te kampen met het volledig falen van overheid en politiek op vrijwel alle fronten.
We gaan we vast wel een gaaf land worden!
Lees ook:

