FRIES bedrijf bedenkt oplossing voor STIKSTOF probleem

Het bedrijf  ‘Hi, I’m Algae’ uit Bolsward heeft een formule bedacht.

Het zou zomaar kunnen dat met deze formule en kleine organismen zoals algen het stikstof-en ammoniakprobleem in de landbouw kunnen worden opgelost.

In het Weekend van de Wetenschap toonde het bedrijf een proefopstelling met ALGENTANKS. De opstelling bestaat uit een apparaat dat mest scheidt in een gesloten systeem.

Door het scheiden in een gesloten systeem ontsnapt de ammoniak niet.

Na het scheiden wordt de mest aangeboden aan algen in speciale tanks. De algen maken er dan eiwit van, wat dan weer een grondstof voor eten is.

De algen maken meerdere grondstoffen tijdens dit proces die gebruikt kunnen worden in de farmaceutische industrie. Ze nemen ook CO2 op.

Henk Jan Hulshoff van bedrijf ‘Hi, I’m Algae’ zegt: “Zo kunnen boeren recyclen, volledig zonder stikstof- of ammoniakuitstoot.”

Er ligt dan geen mest meer op het land en door de productie van eiwit hoeft de boer geen krachtvoer meer te gebruiken voor de koeien.

Dat betekent dat veel uit Zuid-Amerika afkomstige soja niet meer hoeft te worden geïmporteerd.

Er hoeft dus ook geen extra oerwoud meer gekapt te worden.

Het systeem is niet alleen geschikt voor de melkveehouderijen maar ook voor kippen- en varkensboeren.

Over een half jaar wil het bedrijf met twee demonstratiesystemen van verschillende groottes de markt verder onderzoeken.

Kijk, hier moeten we in investeren! Wij Nederlanders zijn geniaal in innovatie op zulke gebieden. En aangezien de wereld morgen niet vergaat door deze zelfverzonnen stikstofcrisis zouden we misschien beter even kunnen wachten heel Nederland op z´n kop te zetten en plat te leggen vanwege dit (niet bestaande) probleem?

Maar al zou je dit voorleggen aan Klaver met keiharde bewijzen... Het gaat ze hier niet om. Deze mensen willen DE VEESTAPEL HALVEREN! KOSTE WAT HET KOST. Vooral voor etters als Jesse Klaver is dit een principekwestie geworden. Of denken we dat iemand met zo´n venijnige, bijna psychopatische, blik in zijn ogen tijdens de debatten iets geeft om de burgers en boeren? Nee, van dat geloof zijn wij allang afgestapt. Tenzij ze hier hun geluk komen zoeken. Dat is nog lekker mak stemvee. Daar stropen Jesse en de zijnen hun mouwen nog wel even voor op.

Zie hier de video (in het Fries):

Bron Omroep Friesland:Omroep Friesland

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
nl Dutch
X
1
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x