Lastige positie.

“Nederland heeft rustige vakbonden met matige looneisen”

Ferdinand Grapperhaus, hoogleraar Europees arbeidsrecht

Overheid laat steken vallen

Ferdinand Grapperhaus, hoogleraar Europees arbeidsrecht aan de Universiteit van Maastricht, vindt ook dat de overheid steken laat vallen in deze loonkwestie. “Als de overheid gaat onderhandelen zonder de FNV die 60 procent van de leden binnen de sector vertegenwoordigt, neem je veel risico”, zegt Grapperhaus.

Daarbij brengt deze vete ook schade toe aan de overlegeconomie zoals we die al jaren kennen in Nederland. “Het polderen is iets heel wezenlijks in Nederland. Dat is niet alleen iets van na de Tweede Wereldoorlog. Er werd in de twaalfde eeuw al samengewerkt door alle standen en geloven binnen de samenleving om het water gezamenlijk te lijf te gaan. Overleggen zit in de genen van de mensen die hier wonen.”

Bovendien mag de overheid zich wat Grapperhaus betreft prijzen met het huidige vakbondsklimaat zoals wij dat kennen. “In Frankrijk zijn veel minder mensen aangesloten bij een vakbond, maar wordt er veel vaker gestaakt. Nederland heeft wat dat betreft rustige vakbonden met matige looneisen.

Goed uitpakken

Grapperhaus denkt dat een clash tussen de bonden juist goed zal uitpakken. “Doordat de partijen nu tegenover elkaar staan, zie je dat de polder helemaal niet bestaat uit kleffe achterkamertjes waarin voor de economie slechte handjeklap plaatsvindt, zoals premier Rutte ooit zei toen hij nog staatssecretaris was.”

“Overheid moet zijn uiterste best doen om dit op te lossen”

Grapperhaus

Daarbij gaat het nu ook echt ergens over, vindt hij. “De ambtenaren krijgen met dit loonakkoord voor een belangrijk deel een sigaar uit eigen doos voorgeschoteld zoals de FNV ook zegt. Het gaat wel om mensen die maatschappelijk belangrijk werk doen zoals politieagenten, docenten en ambulancepersoneel. De overheid moet zijn uiterste best doen om dit op te lossen. Ongeacht wie het kort geding wint.”

 

-0-0-0-0-

 

Tevens kunnen we ons afvragen in de huidige tijd ‘waar zijn de vakbonden?’ Zijn de vakbonden gevallen voor de illusie van het ‘stakeholder kapitalisme’? Zijn de vakbonden gevallen voor ‘u zult niets meer bezitten’? Wat niets anders is dan een eufemisme (=een ander woord of zin, voor een woord of zin, dat de ware betekenis verhuld) voor slavernij. Met de toevoeging dat u dan gelukkig bent. Zijn de vakbonden gevallen voor de leugen van “Globaal-Socialisme”? Wat een vervolmaking is van “Nationaal-Socialisme”?

 

Terwijl ik verder werk aan mijn zelfreflectie of ik nu ineens ‘rechts’ geworden ben en mezelf afvraag of het niet de vakbonden zijn die de werknemers belangen niet meer behartigen of de SP of PVDA die daarin verzaken, wens ik u een fijn weekend.