Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Houd ons in de lucht om mee te strijden voor de vrijheid

Antivaccin accounts tarten regels en gedijen goed op sociale media

Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Antivaccin accounts tarten regels en gedijen goed op sociale media

Nu vaccinatie tegen COVID-19 in volle gang is, zeggen sociale platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter dat ze hun strijd hebben opgevoerd tegen verkeerde informatie die erop gericht is het vertrouwen in vaccins te ondermijnen.

Jarenlang hebben dezelfde platforms de propaganda van anti-vaccinatie laten floreren, waardoor het moeilijk is om dergelijke ¨gevoelens¨ nu uit te roeien. En hun pogingen om andere vormen van verkeerde informatie over COVID-19 uit de wereld te helpen – vaak met feitencontroles, informatielabels en andere terughoudende maatregelen, zijn jammerlijk traag verlopen.

“Hoewel ze geen actie ondernemen, gaan er levens verloren”, zegt Imran Ahmed, CEO van het Center for Countering Digital Hate, een waakhondgroep. In december ontdekte de non-profitorganisatie dat 59 miljoen accounts op sociale platforms accounts van anti-vax-propaganda volgen – van wie velen immens populaire superspreaders van desinformatie zijn.

Pogingen om nu de verkeerde informatie over vaccins aan te pakken, genereren censuurkreten en zetten sommige posters ertoe aan om stiekem tactieken te gebruiken om ¨banning¨ te vermijden.

“Het is een moeilijke situatie omdat we dit zo lang hebben laten liggen”, zegt Jeanine Guidry, een assistent-professor aan de Virginia Commonwealth University die sociale media en gezondheidsinformatie bestudeert. “Mensen die sociale media gebruiken, kunnen al bijna tien jaar alles delen wat ze willen.”

Van de meer dan 15 pagina’s geïdentificeerd door NewsGuard, een technologiebedrijf dat de geloofwaardigheid van websites analyseert, blijft ongeveer de helft actief op Facebook, ontdekte de AP.

Former Associated Press technician Ed Smith dies at 71, Knoxville cremation service confirms

Een van die pagina’s, The Truth About Cancer, heeft meer dan een miljoen Facebook-volgers na jarenlang ongegronde suggesties te hebben geplaatst dat vaccins autisme kunnen veroorzaken of de hersenen van kinderen kunnen beschadigen. De pagina werd in november door NewsGuard geïdentificeerd als een “COVID-19-superverspreider van verkeerde informatie over vaccins”.

Onlangs stopte de pagina met posten over vaccins en het coronavirus. Het geeft mensen nu opdracht om zich aan te melden voor de nieuwsbrief en de website te bezoeken om vermeende ‘censuur’ te voorkomen.

Facebook zei dat het “agressieve maatregelen neemt om verkeerde informatie in onze apps te bestrijden door miljoenen stukjes COVID-19 en vaccininhoud op Facebook en Instagram te verwijderen tijdens de pandemie.”

“Onderzoek toont aan dat een van de beste manieren om de acceptatie van vaccins te bevorderen, is door mensen nauwkeurige, betrouwbare informatie te tonen. Daarom hebben we 2 miljard mensen aangesloten op bronnen van gezondheidsautoriteiten en hebben we een wereldwijde informatiecampagne gelanceerd”, aldus het bedrijf in een verklaring. .

Facebook verbood ook advertenties die vaccins ontmoedigen en zei dat het waarschuwingslabels heeft toegevoegd aan meer dan 167 miljoen stukjes extra COVID-19-inhoud dankzij ons netwerk van factcheckpartners. (The Associated Press is een van de factcheckpartners van Facebook).

YouTube, dat over het algemeen hetzelfde soort onderzoek heeft vermeden als zijn collega’s op sociale media, ondanks dat het een bron van verkeerde informatie was, zei dat het sinds oktober meer dan 30.000 video’s heeft verwijderd, toen het valse beweringen over COVID-19-vaccinaties begon te verbieden. Sinds februari 2020 heeft het meer dan 800.000 video’s verwijderd met betrekking tot gevaarlijke of misleidende informatie over het coronavirus, zei YouTube-woordvoerster Elena Hernandez.

CommonSenseTV wordt verwijderd van YouTube (een kleine update)

Voorafgaand aan de pandemie hadden sociale mediaplatforms echter weinig gedaan om verkeerde informatie uit de wereld te helpen, zei Andy Pattison, manager digitale oplossingen voor de Wereldgezondheidsorganisatie. In 2019, toen een uitbraak van mazelen in de Pacific Northwest toe sloeg en tientallen doden achterliet in het Amerikaanse Samoa, smeekte Pattison grote technologiebedrijven om de strengere regels rond verkeerde informatie over vaccins, waarvan hij vreesde dat ze de uitbraak zouden verergeren, nader te bekijken – zonder resultaat.

Pas toen COVID-19 wraak nam, begonnen veel van die technologiebedrijven te luisteren. Nu komt hij wekelijks samen met Facebook, Twitter en YouTube om trends op hun platforms en te overwegen beleid te bespreken.

“Als het gaat om verkeerde informatie over vaccins, is het echt frustrerende dat dit al jaren bestaat”, zei Pattison.

De doelen van dergelijk hardhandig optreden passen zich vaak snel aan. Sommige accounts gebruiken opzettelijk verkeerd gespelde woorden – zoals “vackseen” of ” v @ x ” – om verwijdering te vermijden. (Sociale platforms zeggen dat ze hierin verstandig zijn.) Andere pagina’s gebruiken subtielere berichten, afbeeldingen of memes om te suggereren dat vaccins onveilig of zelfs dodelijk zijn.

“Als je sterft na het vaccin, sterf je aan alles behalve het vaccin”, vertelde een meme op een Instagram-account met meer dan 65.000 volgers. De post suggereerde dat de regering sterfgevallen als gevolg van het COVID-19-vaccin verbergt.

“Het is een zeer dunne lijn tussen vrijheid van meningsuiting en het uithollen van wetenschap”, zei Pattison. Leveranciers van verkeerde informatie, zei hij, “leer ze de regels en ze dansen de hele tijd op de rand.”

Twitter zei dat het zijn regels voortdurend herziet in de context van COVID-19 en ze verandert op basis van begeleiding en info van experts. Eerder deze maand voegde het een ¨verwijderings¨ beleid toe dat Twitteraars over het coronavirus en verkeerde informatie over vaccins dreigt te verwijderen.

Maar het is overduidelijk dat valse COVID-19-informatie blijft opduiken. Eerder deze maand beweerden verschillende artikelen die online circuleerden dat meer bejaarde Israëli’s die het Pfizer-vaccin namen, door het vaccin werden “gedood” dan degenen die stierven aan COVID-19 zelf. Een dergelijk artikel van een antivaccinatiewebsite werd bijna 12.000 keer gedeeld op Facebook, wat eerder deze maand leidde tot een piek van bijna 40.000 vermeldingen van ‘sterfgevallen door vaccins’ op sociale platforms en internet, volgens een analyse van media-inlichtingenbedrijf Zignal Labs. .

Medische experts wijzen op een praktijkonderzoek dat een sterke correlatie aantoont tussen vaccinatie en afname van de ernstige COVID-19-ziekte in Israël. Het nationale ministerie van Volksgezondheid zei donderdag in een verklaring dat het COVID-19-vaccin het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames “grondig” heeft verminderd.

Naarmate de vaccinvoorraad in de VS blijft toenemen, zullen de immunisatie-inspanningen binnenkort verschuiven van het richten op een beperkte voorraad aan de meest kwetsbare bevolkingsgroepen naar het krijgen van zoveel mogelijk injecties in zoveel mogelijk armen. Dat betekent het aanpakken van het derde deel van de bevolking van het land dat zegt dat ze het niet zullen of waarschijnlijk niet zullen nemen, zoals gemeten door een AP-NORC-peiling in februari.

“Aarzeling om te vaccineren en verkeerde informatie zou een grote belemmering kunnen zijn om genoeg van de bevolking te laten vaccineren om een ​​einde te maken aan de crisis”, zegt Lisa Fazio, hoogleraar psychologie aan de Vanderbilt University.

Gewoon even alles op een rijtje van wat ons tot nu toe is verteld.

Sommige gezondheidsfunctionarissen en academici zijn over het algemeen van mening dat de inspanningen op het gebied van sociale platforms nuttig zijn, althans in de marge. Wat niet duidelijk is, is hoe groot de impact is op het probleem om dit te doen stoppen.

“Als iemand echt gelooft dat het COVID-vaccin schadelijk is en ze de verantwoordelijkheid voelen om dat met vrienden en familie te delen … dan zullen ze een manier vinden,” zei Guidry.

En sommigen geven nog steeds de schuld aan bedrijfsmodellen waarvan ze zeggen dat ze de platforms hebben aangemoedigd om boeiende, indien onjuist, onjuiste informatie over het coronavirus te verstrekken om te profiteren van advertenties.

Toen het Center for Countering Digital Hate onlangs de cross-over tussen verschillende soorten desinformatie en haatdragende taal bestudeerde, ontdekte het dat Instagram de neiging had om verkeerde informatie te kruisbestuiven via zijn algoritme. Instagram kan een account dat een QAnon-samenzweringssite volgt, meer berichten sturen van bijvoorbeeld blanke nationalisten of anti-vaxxers.

“Je laat toe belangrijke informatie verloren te laten gaan door vermenging van verkeerde informatie en informatie op je platforms”, zei Ahmed, de CEO van het centrum.

 

Anthony Fauci zet de toon voor verplicht – vaccin


Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
1
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x