Europees Hof beperkt vrijheid van meningsuiting via Facebook

“Als een rechter in een EU-land Facebook opdraagt een hatelijke of beledigende boodschap over iemand te verwijderen, moet het ook identieke of overeenstemmende posts van andere gebruikers ontoegankelijk maken op zijn netwerk, oftewel Wereldwijd. Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald.”

“Voor het verwijderen van berichten die lijken op de oorspronkelijke hatelijke boodschap hoeft Facebook, of bedrijven die vergelijkbare diensten aanbieden, geen inhoudelijke beoordeling te maken. Het moet kunnen met „geautomatiseerde technieken.”

Aan een geautomatiseerde techniek hangen echter nadelen, omdat een algoritme moeilijk onderscheid kan maken tussen kritiek, laster en satire. En maakt het lastiger voor mensen om hun gevoelens/mening uit te drukken via Facebook

“Het hof deed uitspraak in een zaak rond de Oostenrijkse politica *Eva Glawischnig-Piesczek*. Facebook had een beledigend bericht over haar na een rechterlijke uitspraak geblokkeerd in Oostenrijk. De hoogste rechter van het land vroeg daarna aan het EU-hof hoever de verplichting gaat om onwettige posts te verwijderen.”

Glawischnig was een politicus voor de Oostenrijkse Groenen, die een hoop negatieve reacties over zich heen kreeg nadat ze, in 2016, suggereerde om ‘Lidstaten te betalen om vluchtelingen op te nemen’.

Dat leidde tot beschuldigingen van landverraad, corruptie en “lidmaatschap van een (eco-)fascistische partij”. Beschuldigingen die zij beschouwd als laster.

De rechtzaak:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1818669210/hof-facebook-moet-haatboodschap-verwijderen
https://www.nytimes.com/2019/06/27/opinion/facebook-censorship-speech-law.html

Vluchtelinguitspraak Eva G-P:
https://web.archive.org/web/20190528172621/https://www.gruene.at/themen/menschen-grundrechte/fluechtlinge-weg-von-der-wagenburgpolitik

Deel deze post!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on reddit
Reddit
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
  Subscribe  
Abonneren op