CommonSenseTV Get real!

Steun het échte nieuws!

Onze Facebook, Twitter en Telegram

Energievoorziening vervangen met “duurzame” energiebronnen? Kan dat?

Column van Jeroen.

Het klimaatakkoord is inmiddels een feit en de eerste botsingen met de dagelijkse realiteit beginnen we te zien.

Tot nu toe vooral in de vorm van PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) en de stikstof problematiek. We weten dat het uiteindelijk het doel is om zoveel mogelijk in onze energie te voorzien met “duurzame” energiebronnen. Maar is dat realistisch? Ik wil met dit stuk proberen om dit beter in kaart te brengen, door cijfers die we hebben, van bijvoorbeeld het CBS en het PBL, te gebruiken voor extrapolatie van de klimaatplannen.

Waar ik cijfers en gegevens heb gebruikt, zal ik bronnen tonen. Want wie stelt, heeft de bewijslast…

Feiten per jaar

Anno 2010-2020 verbruiken we gemiddeld 120 miljard kWh en produceren we gemiddeld zo’n 100 miljard kWh (bron). Netto hebben we dus een tekort van gemiddeld 20 miljard kWh met steenkool, olie en nucleaire elektriciteitsproductie. Bovendien voorzien we voor 62% (20 gigajoule van de 32 gigajoule per inwoner) van onze huishoudelijke energiebehoefte met aardgas. (bron).

Onze industrie verbruikt gemiddeld 1192 petajoule aan energie waarvan 51,40% olie, 26% aardgas en 7,10% kolen (bron) als fossiele brandstoffen nog steeds een enorme rol spelen. Elektriciteit voorziet slechts voor 9,4% in het energie verbruik van de industrie. We kunnen dus stellen dat 84,5% van onze industriële energievoorziening bestaat uit fossiele brandstoffen. Dit is op jaarbasis 279 miljard kWh energie dat wordt gewonnen uit fossiele brandstoffen en niet hernieuwbare elektrische bronnen. Overigens staat voor die 9,4% elektrische voorziening ook niet vast dat deze energie uit een hernieuwbare bron komt.

Waarom is het belangrijk om deze gegevens uit elkaar te zetten?

We hebben vandaag de dag een jaarlijks tekort van 20 miljard kilowattuur energie met een enorm aandeel fossiele brandstoffen. Het klimaatakkoord pleit er echter voor dat al (bron) onze energie voor 2050 koolstofdioxide vrij moet zijn. Voor 2050 moet onze nationale energievoorziening dus van fossiele brandstoffen zoals aardgas, kolen en olie af zijn. Dit betekend dus dat een extra 84,5% van de industriële energievoorziening en 62% van onze huishoudelijke energievoorziening moet transformeren naar CO2 “vrije” bronnen zoals windmolens en zonnepanelen.

Op dit moment in onze berekening hebben we voor consumenten de aardgasbehoefte vervangen met elektriciteit. We hebben nog geen rekening gehouden met een grotere inherente elektriciteitsbehoefte door andere technologieën zoals warmtepompen, boilers en convector radiatoren i.p.v. een CV. Op dit moment verbruikt een tussenwoning gemiddeld 3060 kWh per jaar (bron). Volgens Vattenfall mag je rustig 3500 kWh per jaar optellen bij het totale verbruik voor een warmtepomp (bron). Een elektrische boiler verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1900 kWh per jaar (bron). Het nieuwe totale verbruik van een gemiddeld huishouden komt hierdoor in totaal op 8460 kWh per jaar. Dit is een toename van 176,5%.

Wat betekend dit concreet op dit moment?

Als we zonder nieuwe technologieën en ontwikkelingen in de vorm van wind- en zonneparken zouden overstappen. dan zal het jaarlijks elektriciteitstekort oplopen. naar:

Nieuw tekort = ((Huidig tekort 20 miljard kWh ) + (279 miljard kWh uit industrie (PJ > miljard kWh)) + (96 miljard kWh + (5400 kWh warmtepomp, boiler enz. *  7,9 miljoen huishoudens (bron) = 42 miljard kWh) uit transformerende huishoudens (20 GJ aardgas * 17,3 miljoen inwoners (bron) = 346 PJ > miljard kWh)))

Van 20 miljard kWh tekort wordt het nieuwe energie tekort: 437 miljard kWh per jaar. Dat is een toename van 2085%!

Technische obstakels

Molens en zonnepanelen genereren niet 24/7 energie maar wanneer het waait of de zon schijnt. Dit zorgt voor enorme pieken en dalen in energieproductie die opgevangen moet worden door conversie van elektrische energie naar een andere vorm waar verlies bij optreedt. In Scandinavië is het gebruikelijk om water op te pompen in grote stuwmeren en wanneer er energiebehoefte is, dit opgepompte water weer te gebruiken om energie op te wekken door waterturbines beneden het stuwmeer. In Nederland is dit gezien de vlakte geen optie en zou het bovendien ontzettend beschadigend zijn voor de omgeving. We zouden nog kunnen denken aan waterstof, accu’s en thermische opslag van energie maar hierbij treden enorme verliezen op en bovendien is dit verre van CO2 vrij.

Laten we ervan uit gaan dat het tekort van 437 miljard kWh moet worden gegenereerd door zonnepanelen en windmolens. Op dit moment komt 17 miljard kWh uit hernieuwbare bronnen (bron). Dit betekend dus concreet dat we onze “vloot” molens en panelen met 25 maal moeten vergroten. Een windmolen park genereert gemiddeld 1100 kW per km2 (bron). Windmolens blokkeren elkaars wind waardoor de opbrengst in een park exponentieel afneemt. Als we 437 miljard kWh willen genereren met windmolens, hebben we dus ontzettend veel grond nodig. Hetzelfde geldt voor zonnepanelen maar dan nog erger.

Dan is er nog de vraag of windmolens en zonnepanelen wel echt co2 vrij zijn. Deze energiebronnen moeten immers ook ergers gefabriceerd worden. Hierbij komt veel CO2 vrij.

Conclusie

Een energietransitie met ontzettende primitieve technologie op het gebied van energie generatie in de vorm van elektriciteit en het opslaan daarvan maakt het simpelweg technisch onmogelijk om onze energiebehoefte te transformeren. We hebben niet de kennis om dit te doen met molentjes en paneeltjes, misschien nog net met kerncentrales of thorium reactoren. Daarnaast vraag ik me af of ons energienetwerk wel in staat is om een dusdanige hoeveelheid elektrische energie te transporteren. Wat men ook niet moet vergeten is dat deze energietransitie op termijn Europa breed zal plaatsvinden en het dus ook niet meer mogelijk zal zijn om energietekorten aan te vullen met import.

Het is simpelweg technisch onmogelijk, dus economische zelfmoord en pure waanzin om met deze energietransitie door te zetten.

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES
1
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x