Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Houd ons in de lucht om mee te strijden voor de vrijheid

Denemarken, Noorwegen, IJsland schorten AstraZeneca COVID-VACCIN op na bloedstolselrapporten

Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Denemarken, Noorwegen, IJsland schorten AstraZeneca COVID-VACCIN op na bloedstolselrapporten

KOPENHAGEN – Gezondheidsautoriteiten in Denemarken, Noorwegen en IJsland hebben donderdag het gebruik van AstraZeneca’s COVID-19 vaccinatieschoten opgeschort   na berichten over de vorming van bloedstolsels bij sommige gevaccineerde mensen.

Oostenrijk stopte eerder met het gebruik van een partij AstraZeneca-injecties tijdens het onderzoek naar een sterfgeval door stollingsstoornissen en een ziekte door een longembolie.

Oostenrijk schort het gebruik van AstraZeneca COVID-19-vaccinpartij na overlijden op

Toch zei de Europese regelgevende instantie voor medicijnen, EMA, dat de voordelen van het vaccin groter waren dan de risico’s en verder zouden kunnen worden toegediend.

Europa worstelt met het versnellen van de uitrol van vaccins na vertragingen in de levering door Pfizer en AstraZeneca, zelfs nu een piek in gevallen te midden van een meer besmettelijke virusvariant heeft geleid tot nieuwe lockdowns in landen als Italië en Frankrijk.

Denemarken schortte de vaccinatie twee weken op nadat een 60-jarige vrouw, die een AstraZeneca-injectie kreeg van dezelfde batch die in Oostenrijk werd gebruikt, een  bloedstolsel had gevormd  en stierf, aldus de Deense gezondheidsautoriteiten.

Hun reactie werd ook ingegeven door meldingen “van mogelijke ernstige bijwerkingen” uit andere Europese landen.

“Het is op dit moment niet mogelijk om te concluderen of er een link is. We zitten in een vroeg stadium, het moet grondig worden onderzocht ”, zei minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke op Twitter.

Minister van volksgezondheid Magnus Heunicke.

 

Het vaccin zou in Denemarken 14 dagen worden opgeschort.

“Dit is een voorzichtige beslissing”, vertelde Geir Bukholm, directeur infectiepreventie en -bestrijding bij het Noorse Instituut voor Volksgezondheid (FHI), op een persconferentie.

FHI heeft niet gezegd hoe lang de schorsing zou duren.

“We … wachten op informatie om te zien of er een verband is tussen de vaccinatie en dit geval met een bloedstolsel,” zei Bukholm.

IJsland heeft donderdag de prik met het vaccin opgeschort in afwachting van de resultaten van een onderzoek door de EMA. Italië zei donderdag ook dat het het gebruik van een andere AstraZeneca-batch zou opschorten dan die in Oostenrijk.

Sommige gezondheidsdeskundigen zeiden dat er weinig bewijs was om te suggereren dat het AstraZeneca-vaccin niet mag worden toegediend en dat de gevallen van bloedstolsels overeenkwamen met het percentage van dergelijke gevallen in de algemene bevolking.

“Het probleem met spontane meldingen van vermoedelijke bijwerkingen van een vaccin is de enorme moeilijkheid om een ​​causaal effect te onderscheiden van toeval”, vertelde Stephen Evans, hoogleraar farmaco-epidemiologie aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine, aan Reuters.

Evans voegde eraan toe dat de ziekte van COVID-19 zeer sterk geassocieerd was met bloedstolling.

Phil Bryan, hoofd van de Britse Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) zei dat de meldingen van bloedstolsels tot dusver niet groter waren dan wat er van nature zou zijn opgetreden bij de gevaccineerde bevolking.

“Beschikbaar bewijs bevestigt niet dat het vaccin de oorzaak is”, zei hij.

Tot dusver zijn in het VK meer dan 11 miljoen dosissen van het AstraZeneca’s vaccin toegediend.

AstraZeneca vertelde Reuters in een schriftelijke verklaring dat de veiligheid van zijn vaccin uitgebreid was bestudeerd in proeven bij mensen en peer-reviewed gegevens bevestigden dat het over het algemeen goed werd verdragen.

De medicijnmaker zei deze week dat er “geen bevestigde ernstige ongewenste voorvallen in verband met het vaccin waren”. Het zei dat het in contact stond met de Oostenrijkse autoriteiten en hun onderzoek volledig zou steunen.

De drugsregulator van de Europese Unie, de EMA, zei woensdag dat er tot dusver geen bewijs was dat AstraZeneca in verband werd gebracht met de twee zaken in Oostenrijk.

Het zei dat het aantal trombo-embolische voorvallen – gekenmerkt door de vorming van bloedstolsels – bij mensen die het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen niet hoger was dan bij de algemene bevolking, met 22 gevallen gemeld onder de 3 miljoen mensen die de injectie hebben gekregen als van 9 maart.

Het EMA zei te begrijpen dat het besluit van Denemarken en Noorwegen uit voorzorg is genomen.

Vier andere landen – Estland, Litouwen, Luxemburg en Letland – hebben de inentingen uit de batch gestopt terwijl het onderzoek doorgaat, zei het EMA.

De batch van 1 miljoen doses ging naar 17 EU-landen.

De Zweedse autoriteiten zeiden dat ze onvoldoende bewijs hadden gevonden om de vaccinatie te stoppen met de prik van AstraZeneca.

“Niets wijst erop dat het vaccin dit soort bloedstolsels veroorzaakt”, vertelde Veronica Arthurson, hoofd van de geneesmiddelenveiligheid bij het Zweedse bureau voor medische producten, op een persconferentie.

Het Deense Geneesmiddelenbureau zei dat het samen met overeenkomstige instanties in andere EU-landen en het EMA een onderzoek naar het vaccin had gestart.

Tot nu toe hebben 138.148 Denen een injectie met het AstraZeneca’s-vaccin gekregen in een land met 5,8 miljoen inwoners. Het Scandinavische land, dat ook vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna gebruikt, zal de komende maanden 2,6 miljoen dosissen van AstraZeneca ontvangen.

De Deense gezondheidsautoriteit zei dat de uiterste datum waarop zij verwacht dat alle Denen volledig zijn gevaccineerd, met vier weken zou worden verschoven naar 15 augustus.

Spanje zei donderdag dat het tot nu toe geen gevallen van bloedstolsels had geregistreerd die verband hielden met het vaccin van AstraZeneca en dat het de injecties zou blijven toedienen.

De drugsregelgever van de EU heeft donderdag het COVID-19-vaccin van Johnson & Johnson goedgekeurd.

Antivaccin accounts tarten regels en gedijen goed op sociale media


Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
4 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
4
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x