Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Houd ons in de lucht om mee te strijden voor de vrijheid

De Trias Politica is dood. Lang leve de Bananenrepubliek

Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechtsprekende macht dienen in een zichzelf respecterende democratische rechtsstaat gescheiden te zijn.

De Franse filosoof Baron de Montesquieu heeft dit systeem bedacht om de staat zo in te richten dat de drie machten gescheiden van elkaar elkaars functioneren het beste kunnen bewaken. Alleen zó kan nooit één van deze machten de overhand krijgen. Hij beoogde daarmee onderdrukking door de machthebbers te voorkomen en het volk vrijheid te garanderen.

Hoe werkt dit systeem in Nederland?

De wetgevende macht is in Nederland niet strikt gescheiden van de uitvoerende macht, omdat de uitvoerende macht, de regering, ook wetgevende taken heeft. Deze wetgevende taken deelt de regering samen met de Eerste en de Tweede Kamer. De regering wordt gecontroleerd door zowel de Staten-Generaal als de rechterlijke macht.

Deze rechtsprekende macht bestaat uit alle rechtbanken en de Hoge Raad die onafhankelijk en gescheiden van de overige machten kunnen werken. De positie van het Openbaar Ministerie en de Raad van State is niet helemaal duidelijk, omdat het Openbaar Ministerie beïnvloed kan worden door de uitvoerende macht. Daarnaast heeft de Raad van State, als rechtsprekende instantie, zelf de bevoegdheden om het wetgevingsproces te beïnvloeden door middel van het uitbrengen van adviezen. Dat er sprake kan zijn van directe beïnvloeding hebben we gezien bij het Wilders-proces. Hoewel het bewijsmateriaal ontbreekt, is het zeer waarschijnlijk dat bewindslieden uit het kabinet hebben samengewerkt met het O.M. om Wilders veroordeeld te krijgen. Dat blijkt uit het gedrag van enkele voormalige bewindslieden die essentiële aantekeningen en verslagen kwijtraakten en uit hun spontaan optredend geheugenverlies op cruciale momenten. Daarmee hebben ze het O.M., de rechtstaat en het Nederlandse volk in grote verlegenheid gebracht en de Trias Politica ondermijnt.

Er is vervolgens niets mee gedaan, ook niet toen Wilders’ advocaten het overduidelijk aantoonden, want ‘Barbertje moest hangen’ in opdracht van de premier zelf, die Wilders ooit de garantie gaf dat hij hem en zijn partij de PVV kapot zou maken. Hierdoor veranderde Nederland ook meteen in een Bananenrepubliek zoals je die in Afrika, Zuid-Amerika en Azië wel vaker tegenkomt, maar daar kennen ze Baron de Montesquieu niet zoals wij in Nederland en Europa! De eerlijke rechtspraak is nu niet langer vanzelfsprekend en rechtenfaculteiten en hun studenten hadden onmiddellijk en massaal op de bres moeten springen en van zich laten horen, ook al waren ze het politiek gezien misschien niet eens met Wilders. Maar de storm bleef uit en het staatsrecht ondermijnende gedrag van premier Rutte heeft zijn verwoestende werk gedaan. Het eindigde als een storm in een glas water en rechtskundigen hebben dus geaccepteerd dat politiek belang hoger staat dan het recht van een individu.

Het grote gevaar is dat het zo van kwaad tot erger kan worden en de rechtsstaat bevindt zich nu al op een hellend vlak. Immers als het ondermijnen van de Trias Politica bij een eerste keer al geen gevolgen heeft, kan het een volgende keer ook weer met een sisser aflopen en dan is het einde zoek…

En inderdaad: de rechtsstaat heeft inmiddels opnieuw twee ferme deuken opgelopen. Het is nauwelijks in het nieuws geweest en daar zal de premier ook zeker weer de hand in hebben gehad, maar het benoemen van twee staatssecretarissen en een minister terwijl het kabinet demissionair is, aftredend dus, is een farce! Taalkundig is het al onmogelijk: de Koning benoemt Wiersma, Weyenberg en Yesilgöz-Zegerius tot aftredende staatssecretarissen en aftredend minister (!) en ze worden daardoor lid van een afgetreden kabinet.

Lees dit goed vertaalde stuk hier verder bij EJBron en like zijn post even. Al meer dan 10 jaar vertaalt hij dagelijks vrijwillig belangrijke artikelen.

LEES HIER VERDER:
Bij EJBron: Al tientallen jaren altijd goede vertalingen.

Bron:
https://ejbron.wordpress.com/2021/08/23/de-trias-politica-is-dood-lang-leve-de-bananenrepubliek/#more-279660

 


Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
2
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x