Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Houd ons in de lucht om mee te strijden voor de vrijheid

De prijs van een bitcoin en de waarde van een bitcoin

Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Recent berichten de kranten weer dagelijks over de prijssprongen van de bitcoin en andere crypto’s. Spectaculaire stijgingen tot boven de $ 30.000 en voorspellingen dat het nog veel verder omhoog kan met de prijs.

Vervolgens weer berichten over dalingen tot $ 20.000. We hebben het in het verleden al vaker gezien en het spel wordt op een steeds hoger prijsniveau gespeeld.

Als financieel analist heb ik al heel lang geleden, in 2010, een onderzoek gedaan naar het hoe en wat van de bitcoin. We zagen in de begindagen prijsstijgingen van 6 cent naar 12 cent. Dat is een verdubbeling. En dat is natuurlijk spectaculair. Niet voor de msm natuurlijk, want maar 6 cent, maar analisten denken in procenten. En daarna steeg de prijs zelfs naar 25 cent en op een dag bereikte de ‘koers’ van de bitcoin de magische grens van 1 dollar. Hoe zit dat, wat is dit, hoe kan dat?

Analyseren is mijn vak. Maar hoe hard ik ook zocht, hoe grondig ik ook analyseerde, ik begreep er helemaal niets van. Ik kwam alleen maar hele ingewikkelde verhalen, beschrijvingen en motivaties tegen die, zelfs als ik ze 6 keer achter elkaar doorgenomen had, mij nog steeds geen inzicht gaven over wat er nou achter zat.

Tot op een dag het kwartje bij mij viel en ik begreep opeens waarom ik het niet begreep.

Er valt aan bitcoin namelijk niets te begrijpen. Want het is helemaal niets.

Het is lucht in een plastic zakje, maar dan zonder het plastic zakje en zonder de lucht.

(zelfs de afbeelding is nep. Een computer animatie, net zoals bij de afbeeldingen van het corona virus)

De enthousiastelingen van bitcoin beweren dat de bitcoin de functie van geld gaat overnemen. Ik zou niet weten waarom dat zou gaan gebeuren. Geld zoals we dat nu hebben en zoals we er betalingen mee kunnen doen, wereldwijd, werkt prima zo. De verstorende factor van ons huidige geldsysteem is de ongebreidelde drang van centrale bankiers om het ongelimiteerd bij te drukken. Dat is een groot gevaar voor toekomstige inflatie-ontwikkeling. Daar kom ik later nog wel eens op terug. Maar een bitcoin kan daar niets over oplossen. Geld vertegenwoordigd in principe de onderliggende economische waarde van het betreffende land of valutagroep. Bijdrukken maakt de spoeling dunner. Maar hoeveel geld er ook bijgedrukt wordt, uiteindelijk heeft het een onderliggende waarde. En dat heeft bitcoin niet.

Maar je kunt er bij sommige bedrijven toch mee betalen? Zult u zeggen.

Dat lijkt wel zo maar dat klopt niet. U kunt bij sommige bedrijven alleen met de tegenwaarde betalen. U kunt wellicht ook iets kopen en de rekening vereffenen door uw auto te overhandigen. Maar dat wil niet zeggen auto’s het geld kunnen of zullen vervangen.

Maar de koers van de bitcoin is over de jaren toch enorm gestegen? Zult u zeggen.

Dat klopt, tenminste, de prijs van een bitcoin. Koers zou ik het niet willen noemen. Ook daarmee had ik moeite om het te begrijpen. Totdat ook dat kwartje viel.

Hier zijn een paar hele slimme partijen aan het werk met de grootste ‘ponzy scheme’ variant dat er ooit op de wereld heeft plaatsgevonden. Dat werkt als volgt: De ‘uitgever’ verkoopt 1 bitcoin aan zijn zakenpartner voor $ 1.000. Morgen verkoopt de partner het weer terug voor $ 2.000 en de dag daarna hetzelfde spelletje voor $ 3.000 en $ 4.000. Net zo lang totdat de media de spectaculaire prijsstijgingen gaan opmerken, erover berichten en de mensen ‘wakker’ maken. De eerste instappers kunnen wellicht iets verdienen maar wanneer er voldoende mensen voor een hele hoge prijs bitcoins gaat kopen, dan dondert kort daarna de prijs weer in elkaar wegens aanbod maar geen vraag meer. Vervolgens kan er nog eventueel een 2e golf komen of een tijdje rust voordat hetzelfde spelletje kan worden herhaald. De prijsvorming van de bitcoin is heel ondoorzichtig. Nergens worden transacties en transactie volumes vermeld. Het enige dat ‘gepubliceerd’ wordt is de prijs die ervoor betaald wordt.

Er zijn wel vaker ‘ponzy schemes’ en andere rages geweest en die zijn uiteindelijk allemaal slecht afgelopen. Zeker voor de late instappers.

U heeft vast wel eens gehoord van de tulpenbollen rage die van 1634 tot 1637 heeft geduurd. Op het hoogtepunt van deze gekte werd er een bedrag betaald voor één tulpenbol, waarvoor je ook een Amsterdams grachtenpand had kunnen kopen. Die tulpenbollentransactie vond plaats in Haarlem. 6.000 gulden voor één enkele tulpenbol (maar natuurlijk wel een hele bijzondere). Dat was toen ongeveer de prijs van een grachtenpand. In 1635 werden in één transactie veertig tulpenbollen verhandeld voor een prijs van 100.000 gulden. Voor een andere ‘zeldzame’ bol werd een prijs van 3.000 gulden overeengekomen. Een analist (wellicht mijn voorvader) wees er in zijn pamflet Claere ontdeckingh der dwaesheydt uit 1636 op dat die bol daarmee evenveel waard was als 2 karrenvrachten tarwe, 4 karrenvrachten rogge, 4 vette ossen, 8 vette varkens, 12 vette schapen, 2 vaten wijn, 4 vaten bier, 2 tonnen boter, 1000 pond kaas, een bed, een zilveren kelk, een aantal kledingstukken plus een schip om dat allemaal te vervoeren.

Maar voor dat geld had je dan nog wel een tulpenbol. Met een bitcoin betaal je voor helemaal, helemaal niets.

 

Maar er zijn toch mensen die er heel veel geld mee verdient hebben? Zult u zeggen.

Ja, dat klopt. De slimme jongens hebben ook veel geld verdient met de tulpenbollen rage. Maar ik vraag me af of daar ook veel argeloze, hebberige burgers/beleggers tussen zaten en nu zitten? De snelle instappers zullen wellicht een paar kruimels kunnen oppakken.

Ik weet wel zeker dat de ‘uitgevers’ van de crypto-onzin waanzinnig rijk geworden zijn. Maar wat mij betreft zijn het niet anders dan criminelen.

Waarom kan dit dan toch blijven doorgaan?

Omdat de theoretische verhalen rondom de crypo-onzin zo gecompliceerd zijn dat bijna niemand die ballon kan doorprikken en we dus allemaal maar instemmend blijven knikken als het over de geweldige voordelen van de crypto’s gaat. Dit stopt pas als er voldoende mensen zijn, inclusief analisten en monetaire autoriteiten, die de ballon lekprikken. Ik had dit kort na de 1e golf verwacht maar in de 12 jaar dat deze fraude nu al aan de gang is zijn er maar weinig mensen die dit doorhebben. De toezichthouders beginnen zo langzaamaan zelfs een wettelijk en juridisch kader te scheppen. Allemaal puur gebaseerd op onwetendheid.

Herkenbaar gedrag in deze tijden: Het lijkt de corona-hoax wel!

Adviezen over bitcoin kan ik niet geven. Wel mijn analyse. Speculeren met bitcoin kunt u alleen doen op basis van ‘The greater fool theory’: “Eigenlijk ben ik gek dat ik het koop, maar morgen is er misschien wel iemand nog gekker dan ik”.

Waar kan de prijs van bitcoin nog naartoe? Ik heb geen idee! The sky can be the limit met deze waanzin. Maar er komt een dag dat de prijs van de bitcoin gelijk gaat zijn aan de intrinsieke waarde. En die is welgeteld 0,00.

Crypto, heel veel betalen voor iets wat 0,00 waarde heeft. Kan het nog gekker?

Jawel, het kan nog gekker. Geld toe moeten betalen als u uw geld op de bank zet of uitleent aan de Nederlandse staat. Als u uw geld 6 maanden uitleent, kost dat u 0,64 % op jaarbasis. Voor 3 jaar betaald u 0,72%, voor 10 jaar betaalt u 0,44 %. En als u uw geld voor 30 jaar zou uitlenen dan kost dat u 0,13 %. Elk jaar betaalt u 0,13 %.

Nou, daar kunt u de vermogensrendementsheffing wel van betalen zeker? En dat compenseert de inflatie zeker wel? En dan houdt u daarna nog een aardig zakcentje over zeker?

Oh, maar als u zelf geld wilt lenen, dan moet u uiteraard wel rente betalen.

Maar gekker dan dit wordt het toch niet, zeker?

Jawel, het kan nóg gekker! Overheden zouden er eigenlijk voor moeten zorgen dat er een goede infrastructuur wordt gebouwd en onderhouden. Een infrastructuur waarin voorzien wordt in gezondheidszorg, onderwijs, vervoer, politie, justitie en vooral een goed ondernemersklimaat. Want uiteindelijk moeten wij het met zijn allen, overheden en burgers, hebben van ondernemers en ondernemingen. Die creëren waarde, banen en belastinggeld. Zo werkt een economie. Zo werkt een samenleving.

Maar wat doen de overheden? Ze verbieden ondernemers te ondernemen, ze verbieden burgers om te werken, ze verbieden de samenleving om samen te leven. En in ruil hiervoor creëren ze uit het niets geld dat wordt uitbetaald als compensatie voor de schade die de overheden de ondernemers, de burgers en de samenleving aandoen. En dat compenseren geldt dan nog alleen maar voor de Westerse wereld, want in grote delen van de wereld kun je het gewoon bekijken als je geen werk of geen bedrijf meer hebt.

Deze ponzy scheme zet de hele wereld op zijn kop. Uiteindelijk kunnen ook de Westerse overheden hier niet mee door blijven gaan. Alhoewel ze tot het uiterste zullen blijven doorgaan. Maar dat gaat leiden tot de grootste en diepste financiële, economische en maatschappelijke malaise die er ooit geweest is.

Stoelriemen vast, want we gaan een heftige rit tegemoet.

[the_ad id=”40495″]

Zie ook:

It’s the Economy, stupid!


Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
21 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
21
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x