Laatst las ik een boek waarin dataverzameling een grote rol speelde. De bottom line? Alle gegevens die u kunt verzinnen over uw persoon zijn ergens opgeslagen. Hetzij bij overheden, bij bedrijven of beiden.
Veel van uw gegevens worden verzameld en opgeslagen door zogenaamde dataminers, gegevensverzamelaars. In eerste instantie denken de meeste mensen dan aan commerciële verzamelaars zoals Google, FB, YouTube en meer van soortgelijke boven de wet opererende bedrijven. Zij verzamelen gegevens voor financieel gewin door ze door te verkopen. Dat doen ze via internet. Een heel eenvoudige vorm is de advertenties die u op een website ziet verschijnen. U heeft gekeken naar een nieuwe auto van merk X en plots verschijnen er advertenties van merk X op andere sites die u bezoekt. De cookies in je internetbrowser zorgen daarvoor. FB heeft zelfs geprobeerd de biometrische kenmerken van uw gezicht te stelen.
Moderne auto’s zijn niet meer dan rijdende computers op vier wielen. Uw gehele rijgedrag wordt opgeslagen. Hoe vaak u de auto gebruikt, wanneer u de auto gebruikt, hoeveel ritjes van x kilometer, hoe hard u rijdt, hoe vaak u gas op de plank geeft, alles wordt geregistreerd. Verzekeraars eisen (!) soms dat een leaseauto wordt voorzien van registratieapparatuur met gps waarmee zij het rijgedrag kunnen uitlezen om zo de hoogte van de premie te bepalen.
Dit zijn nog maar een paar voorbeelden hoe uw gegevens verzameld worden. Of u dat allemaal oké vindt, of uw privacy daar niet mee geschaad wordt, is al die bedrijven een rotzorg. Vaak staat er in de kleine lettertjes van zo’n multinational dat u met het gebruik van het product of het betreden van de zaak, automatisch instemt met dergelijke onderhandse praktijken.
Maar niet alleen multinationals kunnen er wat van. Ook de Staat DDR Nederlanden, ingegeven door een diepgeworteld wantrouwen jegens de burger, doet er niet voor onder.
Gegevensverzameling door de Staat DDR Nederlanden
Wellicht zult u zich ook de rel herinneren uit 2019 over het gegevens verzamelen vanuit WhatsApp. De staat DDR Nederlanden wilde toegang tot gegevens die de commerciële dataminers verzamelen. Ook Apple werd door de overheid onder druk gezet om gegevens die zij hebben over Mac-gebruikers met hen te delen. Dat hele verhaal leek in de vergetelheid te verdwijnen.
Maar dergelijke grootschalige spionagemogelijkheden moeten natuurlijk toegevoegd worden aan het reeds overweldigende arsenaal van de totalitair politiestaat DDR Nederlanden. De minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid liet dat weten naar aanleiding van Kamervragen. Via een vacature van dat ministerie lekt het plannetje uit en Regiem Rutte werd gevraagd hoe de vork in de steel zat. Tja, ze vinden het maar vervelend dat allerlei chatdiensten zoals Telegram en Signal geen wettelijke verplichting kennen om de digitale versleuteling op het berichtenverkeer vrij te geven. De minister is verbolgen ‘want zo zijn er geen bevoegdheden en passende juridische waarborgen om de ernst van criminele feiten of dreiging’ vast te stellen. En deze woorden komen uit de mond van een lid van een kabinet waarvan de kopstukken volgens alle normen, behalve de Nederlandse strafrechtelijke normen, bestempeld kunnen worden als criminelen.
Natuurlijk zien we de gebruikelijk reflex bij de Staat om al dat spioneren recht te praten. Bijvoorbeeld terrorisme voorkomen. Dat wordt dan de hand in eigen boezem steken, zou ik denken gezien de terreur die zij uitoefenden in de achterliggende twee jaar. Dat feit daargelaten, de dreiging van terrorisme wordt schromelijk overdreven. Tussen 2000 en 2018 stierven zo’n kleine 1800 Europeanen bij terroristische aanslagen zowel binnen als buiten Europa tezamen. Ter vergelijking, in 2020 vielen zo’n 18.900 doden in het verkeer in de EU. Kortom, tien keer meer EU-verkeerslachtoffers in één jaar dan EU-slachtoffers door terrorisme in 18 jaar wereldwijd. Je zorgen maken over het gevaar van terroristische aanslagen is klinkklare onzin. Of bent u iedere keer bang niet thuis te komen wanneer u aan het verkeer deelneemt? Maar ja, de opgeklopte berichtgeving jaagt angst aan. Dat komt de Staat DDR Nederlanden goed uit en de goegemeente gelooft het nog ook. En angst is de moordenaar van het gezond verstand, zoals u weet. Echter, feitelijk is het argument van terroristische dreiging een drogreden en staat totaal niet in verhouding met het daadwerkelijke risico.
Ook terugdringing van (zware) criminaliteit hoort bij de redenen die de Staat aanvoert. Laten we hopen dat de opsporing van de witteboordencriminaliteit ook behoort tot de redenen voor al dat spioneren. Banken hebben meer ondeugdelijke producten aangeboden dan een mens kan verzinnen. Denk aan de woekerpolissen (waarde in Nederland 100 miljard) en de beleggingshypotheken om er twee te noemen. Maar wie weet spioneert het regiem ook in eigen kringen en wordt het duidelijk hoe vijf miljard Euro onder bezielende leiding van Hugo de J. vanuit VWS kon ‘verdwijnen’. U zult begrijpen dat het bij uitstek niet gaat over dit soort crimineel gedrag maar over de mogelijke pekelzonden van de gewone burger.
Maar helaas leidt al die dataverzameling niet tot een stijging van het oplossingspercentage van misdrijven. In 2018 lag dat iets hoger als 25%. Aldus de politie zelf. De politie rekende zich daarbij wel rijk overigens. Wanneer een veelpleger (bijvoorbeeld winkeldiefstal of inbraak) wordt gepakt, rekenen ze ook niet opgeloste winkeldiefstallen/inbraken in die omgeving voor gemak maar mee. Dat is goed voor de statistieken, nietwaar? Andere bronnen hebben het over een oplossingspercentage van 20%. Maar zelfs dat cijfer is uiterst geflatteerd omdat een misdrijf als opgelost wordt beschouwd als een verdachte in beeld is geweest. Dat is totaal iets anders dan dat iemand daadwerkelijk schuldig is bevonden! Tja, met cijfers kun je alles aantonen zoals bekend.
Ondanks dat keiharde gegevens bewijzen dat al die dataverzameling niets maar dan ook niets bijdraagt aan de effectiviteit van de Polizei tegen (zware) criminelen, werd dit argument doodleuk gebruikt om de Sleepwet (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017) erdoor te drukken. Wie anders als Rutte en zijn handlangers waren daarvoor verantwoordelijk. Er was een hoop kritiek en het referendum was negatief maar met wat gerommel in de marge keurde het regiem in wording de wet uiteraard goed. Meer recent, in 2020 verzamelde de krijgsmacht via het zoveelste subversieve clubje, de LIMC, zonder formele bevoegdheid, heimelijk en op grote schaal informatie over gewone mensen die de machinaties van Rutte en zijn kornuiten spuugzat zijn. Denk daarbij aan groepen als Gele Hesjes, Viruswaarheid, de Ander Krant, enz., enz. Dat die LIMC daar totaal geen bevoegdheid toe had doet er in een totalitair dictatuur uiteraard niet toe.
Waar dat uiteindelijk toe leidt, is dat we Chinese toestanden krijgen. Burgers worden daar overal structureel gevolgd via hun phone, nummerplaatherkenning en gezichtsherkenning. Bij het begaan van de geringste overtreding krijgen ze volautomatisch een boete op de mat; Gij Zult Gehoorzamen. Goedschiks of kwaadschiks! Uiteindelijk draait het om macht. Macht die misbruikt wordt om het volk te knechten en totale controle uit te oefenen over alles en iedereen. De Staat DDR Nederlanden; little Chinatown.
Vervelend om (verder) te lezen
Veel mensen zeggen dat ze niets te verbergen hebben. Hoe naïef kun je zijn? Vraag zo iemand maar eens wat hij verdient en hoeveel hij op de bank heeft staan. Daar krijg je geen antwoord op. Raar toch?
De lijst die u te zien krijgt is vervelend om te lezen. Vervelend in twee opzichten. De lijst is ‘nogal’ lang ondanks dat hij al aanzienlijk is ingekort… En ten tweede is het nogal schokkend om te zien in welke mate Big Brother, i.c. de Staat DDR Nederlanden, u in de gaten houdt, u analyseert, u onder hun microscoop legt.
Ik vraag me af of de ik-heb-niets-te-verbergen-naïevelingen ook geschokt zullen zijn van de onderstaande opsomming.
Diepgeworteld wantrouwen
Zo, lust u nog peultjes? Letterlijk al uw activiteiten vanaf het moment dat u ter wereld kwam tot dat u uw graf in gaat, worden door de Staat DDR Nederlanden geregistreerd, opgeslagen, geanalyseerd, gebruikt om redenen waar ze geen opening van zaken over wensen te geven.
En wanneer u denkt dat dit onzin is, helaas, het is het niet. Sterker nog, Rutte en zijn kompanen zijn bezig met het maken van een wet die in de wandelgangen SuperSyri wordt genoemd. Dit is de opvolger van de wet Syri. Deze laatste wet werd door de rechter afgeschoten nadat Privacy First een rechtszaak had aangespannen tegen die wet. Volgens de rechter schond Syri de Grondwet en heeft geen plaats in ons rechtssysteem. Maar zoals we eerder gezien hebben, over gerechtelijke uitspraken maakt de Staat DDR Nederlanden zich geen zorgen. Sterker nog, bij de aanloop naar SyRI werd volop geëxperimenteerd met persoonsgegevens van burgers om het voorspellend algoritme te testen. De Staat DDR Nederland, aangestuurd door politici en apparatsjik, doet ‘gewoon’ waar men zin in heeft. Strafbaar? Nou, en? De politie komt niet langs om onderzoek te doen en de rechter heeft geen zwaardmacht in de zin dat deze beschikt over een arrestatieteam dat hij op verdachten werkzaam in de hoogste regeringskringen kan afsturen. Bovendien, de Pikmeer-arresten vormen voor politici en apparatsjik een ultiem safe house om strafrechtelijk gezien alles aan hun laars te kunnen lappen.
Kortom, de Staat DDR Nederland acht zich boven niet alleen boven de wet verheven maar is door de rechter (!) boven de wet verheven. De wet SuperSyri gaat op grond van voorspellingssoftware (algoritme) en de gegevens die het regiem over u heeft verzameld aan de slag. Deze voorspellingssoftware gaat bepalen of u een potentiële fraudeur of zwartwerker bent, uw neiging tot klokkenluidersgedrag, of uw profiel wijst op ‘creatief’ omgaan met uw belastingaangifte, u sympathie heeft voor groepen die zich verzetten tegen de Staat DDR Nederlanden en ga zo maar door. Letterlijk elke potentiële bedreiging, reëel of eentje bedacht door een malende politicus of ambtenaar die een wit voetje wil halen bij de politiek, kan ingeprogrammeerd worden en op u worden losgelaten. U bent bij voorbaat verdacht. Dat is een volkomen omkering van het rechtsprincipe dat u onverdacht ben tot er een daadwerkelijke feitelijke aanleiding is u te verdenken van een strafbaar feit. De wet Syri deed hetzelfde maar dan uitsluitend op sociale wetgeving en uitkeringen. Dat leidde tot de toeslagenaffaire onder de bezielende leiding van Rutte inclusief een doofpotaffaire geleid en georkestreerd vanuit de hoogste regeringskringen.
Met 5G worden de mogelijkheden tot gegevensverzameling nog aanzienlijk uitgebreid. De Staat DDR Canadezen liet weten dat ze 89% van de geprikten systematisch hebben gevolgd via diverse track and trace-systemen tijdens de coronahoax. Nu al. Zonder 5G.
Vlaggen
Wanneer je bekijkt wat de Staat DDR Nederlanden over iedereen verzamelt, is het meer dan waarschijnlijk dat iedereen is gevlagd die zich heeft verzet tegen de coronaterreur op welke manier dan ook. Net als de boeren die zich hardnekkig blijven verzetten. Of de burgers die zich teweerstellen tegen de roetveegpietwaanzin of zich actief verzetten tegen de terreur van de BLM-beweging of zich laatdunkend uitlaten over de genderdiscussie. Allemaal verdacht want niet politiek correct dus potentiële bedreiging.
De Staat DDR Nederlanden zal dat vlaggen en de deze schendingen van onze fundamentele grondrechten aan de lopende band uiteraard met een uitgestreken gezicht bij hoog en laag ontkennen: ‘Dat doen wij niet. Wij zijn integer en u kunt ons vertrouwen want wij zijn immers de Staat.’ We weten allemaal wat dat waard is. Zeker bezien in het licht dat het parlement (2e en 1e Kamer) slechts stemvee is dat stemt zoals de partijbonzen hen opdragen.
Het artikel Over kadaverdiscipline en falende controle door de volksvertegenwoordiging beschrijft hoe de bewaking van fundamentele grondrechten van burgers is geregeld. Die taak rust bij wetgevende macht; de regering en de 2e en 1e Kamer. Maar die wetgevende macht wordt volledig gecontroleerd en gemanipuleerd door de regering en de partijbonzen. Het is de slager die zijn eigen vlees keurt.
Is dat populistische praat? Oordeel zelf
In de periode 2013-2016 gingen 10.000 wetten, moties en wijzigingsvoorstellen door de wetgevingsmolen. Deze gegevens komen van Datagraver, een bedrijf gespecialiseerd in dataverzameling. Gezien alle recessen van de Kamers, blijven er hooguit 200 werkdagen per jaar over voor onze parlementariërs om die 10.000 wetten, moties en wijzigingsvoorstellen allemaal te behandelen en op kwaliteit en grondwettelijkheid te controleren. Dat komt erop neer dat beide Kamers zich ruim 16 maal per dag (!) de vraag moeten stellen of die wet, motie of wijziging een fundamenteel grondrecht aantast. Daarnaast hebben ze de plicht dit degelijk te onderzoeken.
En dat gebeurt uiteraard niet of op zijn best belabberd om het voorzichtig te zeggen. Het zijn hamerstukken die er aan de lopende band doorheen gejaagd worden. Tjeenk Willink, voormalig voorzitter van het adviescollege Raad van State die de wetgever adviseert omtrent de kwaliteit van wetgeving, heeft meerdere malen zeer kritisch zijn zorgen hierover uitgesproken. Veel dichter op het vuur wordt het niet, lijkt mij.
En in onze politiestaat DDR Nederlanden is het niet anders.
Ik wens u vrijheid en de wijsheid er zorgvuldig mee om te gaan.
Karel Nuks