De politieke situatie in Spanje – Een linkse coalitie maar…

Ondanks de enorme opkomst van VOX en de groei van rechts zit Spanje voorlopig toch met een linkse regering opgezadeld.

Omdat we de afgelopen weken druk zijn geweest met onze website hebben we geen verslag kunnen doen van de Spaanse verkiezingen, dus bij deze een verslag.

Spanje heeft voor het eerst in de geschiedenis sinds de jaren 30 een coalitie-regering. De sociaal-democraten PSOE van Sanchez en de radicaal linkse activisten van Podemos (We Kunnen) van Pablo Iglesias Turrión tekenden 2 dagen na de parlementsverkiezingen al een principeakkoord om zo een progressieve regering te vormen.

De twee vielen elkaar hartstochtelijk in de armen na de stemmingen en in het congres barstte de Paardenstaart in huilen uit. (bron)

La Coleta (De paardenstaart) en Sanchez

Een bizarre vertoning want voor de verkiezingen konden de twee elkaars bloed wel drinken. De kans was er om toen al een coalitie te vormen, maar Sanchez wilde de huilebalk alleen accepteren als gedoogpartner, terwijl Pablo ook aan de knoppen wilde komen.

Na veel onenigheid over de verdeling van de baantjes, klapte de formatie en gokte Sanchez erop om met nieuwe verkiezingen meer onderhandelingsmacht te krijgen. Dat was verkeerd gegokt. Het kostte de partij 700.000 stemmen waarvan er 300.000 naar VOX gingen. (bron) (bron)

Uitslag verkiezingen Spanje november 2019. Met 28A worden de zetels na de eerste verkiezingen op 28 april van 2019 bedoeld.

VOX

De patriotten van VOX kwamen tijdens de eerste verkiezingen in mei 2019 vanuit het niets binnen met maar liefst 24 zetels (2.7 miljoen Spanjaarden). De partij bestond ruim een jaar geleden nog maar uit een paar man die regionaal in Andalusië actief waren maar nu, een jaar later, is de partij uitgegroeid tot de 3e partij van Spanje met maar liefst 52 zetels.

De conservatieven van VOX staan voor een verenigd Spanje en ziet dat die eenheid wordt bedreigd door immigratie en de separatisten. Ze pleiten onder andere voor een muur tussen Spanje en Marokko:

De partij is een verademing om te zien in de Kamer van het gecompliceerde Spanje.
Hier een impressie van VOX in de Spaanse Kamer.

 

Heel veel speerpunten van de partij komen overeen met die van partijen zoals de AfD in Duitsland en ook met die van het Forum voor Democratie in Nederland.

VOX staat zeer kritisch tegenover de EU, linkse indoctrinatie op scholen en linkse hobby´s  zoals de genderwaanzin, de diversiteit en de klimaatreligie.

Deze thema´s waren, net als een aantal jaar geleden in Nederland, lange tijd niet bespreekbaar. Maar 2019 werd eindelijk ook voor Spanje het jaar dat een hele grote groep Spanjaarden zich eindelijk vertegenwoordigd voelden in de politiek.

Al reeds voor, maar vooral na deze overwinning werd VOX door de media en andere politici constant weggezet als extreem-rechts en fachas. Ook de Spaanse staatsomroep TVE noemt VOX (nog steeds) steevast extreem rechts. Het is een fenomeen dat we in ieder land in Europa zien.

Maar ook hier in Spanje lijkt de massale heksenjacht op partijen die de bevolking wakker schudden geen vruchten af te werpen.

Tijdens de tweede verkiezingen in november 2019 vorig jaar wist VOX dus binnen een half jaar tijd nog eens een krappe miljoen extra Spanjaarden achter zich te krijgen en VOX is nu met 52 zetels ineens de 3e partij van Spanje. En dat allemaal in nog geen jaar tijd.

VOX werd de grote winnaar van de afgelopen verkiezingen.

Zie hier de overwinningsspeech:

 

Wankele coalitie

De verkiezingen pakten dus verkeerd uit voor links en zowel de PSOE als Podemos verloren respectievelijk 3 en 7 kamerzetels.

Na beloftes van Sanchez om nooit een coalitie met Podemos te vormen werd er direct na de verkiezingsuitslag in november een voorlopig akkoord gesloten tussen de PSOE en Podemos, wetende dat een 3e keer fataal af zal lopen voor links.

Deze coalitie heeft geen meerderheid maar kunnen toch een regering vormen omdat kleinere onafhankelijkheidspartijen zich onthielden van stemmen. Resultaat: 167 voor, 165 tegen en 18 onthoudingen.

De liefde tussen Sanchez en Iglesias is vooral gebaseerd op angst voor rechts. Het is niet te rijmen dat je eerst met een meerderheid niet tot een akkoord kunt komen en datzelfde jaar blijven.

Het worden hele spannende tijden, al zijn de verkiezingen nu achter de rug. De bevolking lijkt steeds meer wakker te worden. Ook is Spexit ineens een thema in Spanje nadat het land aan de lijve heeft kunnen ondervinden hoeveel macht de Europese Unie daadwerkelijk heeft.

Nadat het Europese Gerechtshof de beslissing van de Spaanse rechter naast zich neerlegde over de Catalaanse separatist Oriol Junqueras brak de woede uit in Spanje.

Het ECJ besloot dat Junqueras vrijgelaten moet worden en immuun verklaard terwijl hij door de Spaanse rechtbank tot 13 jaar cel werd veroordeeld vanwege het illegale referendum 1 oktober 2017.

https://commonsensetv.nl/chaos-in-brussel-ook-spanje-dreigt-uit-eu-te-stappen/

De koning van Spanje hield ook een opvallende Kerst-toespraak afgelopen december. Het leek op een formelere versie van het partijprogramma van VOX. Zo werd dat ook door veel Spanjaarden ervaren.

https://commonsensetv.nl/er-kriebelt-iets-in-spanje/

Zoals Matteo Salvini vaak in verschillende bewoordingen zegt:“Ze kunnen blijven rennen maar het houdt een keer op. Deze geest is uit de fles en gaat er nooit meer in.” daarmee doelend op de bewustwording van de bevolking in Europa.

Meer video´s van VOX kun je vinden op ons Youtubekanaal.

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle comments
nl Dutch
X
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x