Op CSTV hebben we al een aantal keer bericht over het desastreuze beleid dat de ECB voert. Het beschermen en ondersteunen van landen die alle regels voor deelname aan de Euro aan hun laars lappen en het uitlokken van inflatie als dekmantel daarvoor, ontvouwd zich nu in een ineenstorting van het financiële stelsel en de afbraak van de Euro.
De belangrijkste taak van de centrale bank zóu moeten zijn het bestrijden van inflatie. In tegenstelling daartoe heeft de ECB op semi illegale wijze frauduleuze zuiderse landen gepamperd door de bankbiljettenpers aan te zetten en daarmee Griekse, Italiaanse, Spaanse, Portugese, Franse en Belgische staatsobligaties op te kopen en zodoende de rente die deze landen moesten betalen kunstmatig laag te houden. Aanvankelijk stuitte deze illegale praktijken nog op enig protest uit Nederland en Duitsland maar op een of andere manier hebben ze de locale sukkels kunnen wijsmaken dat het goed zou zijn voor de economie.
Ik ben maar een eenvoudig econoom en opgevoed met het idee dat inflatie ergens goed voor is. “De smeerolie van de economie”, werd vaak argumentloos geroepen. Maar ik kan in de verste verten geen argument bedenken waarom prijsstabiliteit iets slechts zou zijn. Ik ken héél veel voorbeelden van landen die in diepe miserie gestort zijn, juist door inflatie. Ik ken geen enkel land dat ooit in miserie gestort is wegens prijsstabiliteit. Het geblèr over 2 % inflatie als streefgetal was alleen maar een afleidingsmanoeuvre voor het wanbeleid dat ze aan het voeren waren. Die 2 % als ideale inflatie is overigens ooit eens door een econoom uit Nieuw Zeeland bedacht en op één of andere manier door de hele wereld klakkeloos overgenomen.
Argentinië en nog een paar Zuid Amerikaanse landen zijn wellicht voorbeelden van ver weg waar idioten als Draghi en Lagarde, die aan de monetaire touwtjes mochten/mogen trekken, zich blijkbaar door hebben laten inspireren. Veel dichter bij huis hebben we Turkije. Die kampen nu met 80 % inflatie. U bent al boos dat uw boodschappenmandje nu 130 euro kost voor dezelfde producten die een jaar geleden nog 100 euro kostten. Maar in Turkije praten we nu over 180 euro……
De ECB mogen we, sinds Draghi, gerust bestempelen als de meest incompetente economische club uit de westerse geschiedenis. Sinds de ‘Griekenland’ crisis is de ECB volledig ontspoord met hun beleid. En nu ondervinden we de zure vruchten en de desastreuze gevolgen van het ECB wanbeleid. Dat wanbeleid is nu al 14 jaar aan de gang en de huidige malaise, oncontroleerbare inflatie en het ineenstorten van de waarde van de euro, is allemaal en alléén maar dáárdoor het gevolg ervan.
Tijdens de Griekenland crisis heb ik destijds een oplossing bedacht, daarover een artikel geschreven en dat aangeboden aan het Financiële Dagblad, het ministerie van economische zaken, de Nederlandse bank en de ECB. Zij hadden geen interesse en meer vertrouwen in hun Europese aanpak: Meer geld lenen aan Griekenland om het probleem van teveel schulden op te lossen. Volgens mij zouden kinderen vanaf zo’n 8 jaar kunnen begrijpen dat dat een niet zo goed idee is.
In het verdrag van Maastricht zijn duidelijke afspraken gemaakt omtrent de spelregels waar de euro-aangesloten landen zich aan zouden moeten houden. Die afspraken zijn door de meeste Zuiderse landen met voeten getreden en sancties zijn niet toegepast. Op het moment van de schuldencrisis waren er vele landen die niet aan de voorwaarden voldeden. Het probleem was dat Duitsland, normaal het beste jongetje in de klas, ook eens een keertje fractie over de streep was gegaan. De zuidelijke landen vonden daarin een vrijbrief om volledig hun eigen gang te gaan.
Mijn oplossing destijds was om niet de landen met teveel schulden te gaan ondersteunen met nog meer leningen, maar om alle deelnemende landen hun schulden kwijt te schelden tot het niveau van de afspraken die waren gemaakt (staatsschuld maximaal 60 % van het Bruto Binnenlands Product). Dat lijkt in eerste instantie een oneerlijke of toch op zijn minst zeer controversiële oplossing. Maar gezien de mogelijkheden die er waren: meer geld lenen om het teveel aan leningen op te lossen of de ineenstorting van het EURO blok, was deze oplossing de minst slechte van alle kwaden. Maar mijn oplossing was wel onder de stikte voorwaarde dat vanaf dat moment de regels rücksichtslos zouden moeten worden nageleefd, op straffe van uitsluiting van het Euro-Blok.
Stel dat we dat gedaan zouden hebben. Griekenland, Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk en zelfs België, een groter of minder groot deel van de schulden kwijtschelden… Hoe? Gewoon door Euro’s bij te drukken. Iedereen een nieuwe start en nu zonder uitzondering aan de regels voldoen. Hoe denkt u dat de Euro wereld er nu uit zou zien? Denkt u dat een Euro ook nog maar één dollar waard zou zijn? Nee, als dit plan was uitgevoerd zou de euro een keiharde valuta zijn. Zoals de D-Mark en de Gulden voorheen en de Zwitserse Frank nu nog steeds.
In plaats daarvan is de geldpers aangezet om de staatstekorten van de zwakke landen tegen 0 of bijna 0 rente te financieren en daardoor de problemen alleen maar groter te maken. De schuldenberg van alle probleemlanden is in de afgelopen jaren alleen maar schrikbarend verder gestegen en (vrijwel) onhoudbaar geworden.
(De schuldenberg van de Europese Centrale Bank)
Gelukkig is er nu een oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Dan kunnen ze de oorlog lekker de schuld geven van de gigantische economische problemen die zijn veroorzaakt door hun 14 jaar wanbeleid.
En, om met de woorden van mark rutler te spreken, “omdat deze oorlog ‘onze’ oorlog is, laat daar geen misverstand over ontstaan”, stort Europa zich, onder aanvoering van onze eigen wef-dictator, in een nog veel groter verderf. Met alle economische sancties, inmiddels pakket 6, heeft Europa zich eerst in de ene voet, vervolgens in de andere voet, vervolgens in de ene knie, vervolgens in de andere knie, daarna door de longen geschoten en we staan nu op het punt om onszelf 2x door het hoofd te schieten.
(De ECB balans en het inflatiepeil)
En waar zijn we nu aanbeland? Een inflatie van zo ongeveer 10 % (althans, dat beweren ze, U en ik weten dat het eerder in de buurt van de 20 uitkomt) en een rentetarief nog steeds onder nul. De rente kan namelijk niet omhoog omdat dan de meeste eurolanden hun rentelasten niet meer kunnen betalen. Maar dat betekent dat de inflatie niet onder controle kan worden gebracht. Dat zou überhaupt al niet gekund hebben als gevolg van 14 jaar wanbeleid, maar in theorie zou de rente hoger moeten zijn dan de inflatie. Ziet u het al voor u? Een rente tarief van 12 % of misschien zelfs wel 20, om de inflatie te bestrijden?
En inmiddels hebben we ook nog met een handelsbalanstekort te kampen:
Hoe krijg je het voor elkaar om alles, maar dan ook alles naar de kl*ten te helpen??????????????
Er is nog maar één, zeer pijnlijke, uitweg en dat is een diepe zware recessie. Een ineenstorting van de economie. Terug naar af, ga niet langs start! Een proces dat enkele jaren gaat duren en heel veel leed gaat veroorzaken. Uiteindelijk zou van daaruit er een nieuwe gezonde economie kunnen herrijzen.
Dragi is alvast vertrokken, want die ziet de bui wel hangen.
Maar ál die mafkezen die nu de dienst uitmaken moeten weg!
WEG!!!!!