De blauwe moskee en gebedsoproepen in Nederland

Opiniestuk van onze gastschrijfster Baduhenna.

In Amsterdam West, net als op een aantal andere plekken in ons kikkerlandje, krijgen wij nu een Arabisch (versterkte) gebedsoproep van de blauwe moskee omdat het volgens de wet kan en omdat het nodig is volgens hoofd Imam Yassin Elforkani.

Hij wil de Islam en het islamitische gebed graag normaliseren en zorgen dat als mensen Allahu Akbar horen dat zij niet direct denken dat er iets gewelddadigs staat te gebeuren.

Het normaliseren wil hij doen omdat vele mensen de Islam en de specifieke oproep tot gebed associëren met terroristische aanslagen, dood en verderf maar in plaats van dat te zeggen zegt hij het volgende:

Yassin Elforkani, de hoofd imam van De blauwe moskee, vertelde eerder in de Volkskrant dat de oproep tot gebed vooral moet worden gezien als een uitnodiging voor de niet-islamitische inwoners van Amsterdam-West om met de moskee in gesprek te gaan. Op deze manier probeert de moskee bij te dragen aan het normaliseren van de islam in Amsterdam.

Dus je doet als moskee, als Imam of als moslim iets in een taal die alleen jij verstaat, in een seculier land en dat dring je een hele wijk op.

Mensen die inmiddels een beetje bang zijn voor de Islam of er inmiddels een beetje genoeg van hebben dienen begrip te tonen, alle narigheid te vergeten om te concentreren op al het positieve vanuit deze gemeenschappen, het geloof en de culturen die daarbij horen.

Dwang lijkt mij nooit een goede opzet voor een fijne relatie. Laat het toch maar allemaal over je heen spoelen anders ben je bekrompen, fout of iets lelijks. Eenzijdig begrip, de ene geeft zijn vertrouwen en grond weg en de ander slokt het op en vraagt waar de rest is..en dat zou een uitnodiging zijn naar alle andere mensen?

Als je mensen bij jouw persoonlijke geloof/leven wilt betrekken of nader wilt komen tot een ander dan mag je best wel wat good will laten zien in plaats van af te dwingen en door te douwen. Vertrouwen, warmte, begrip en alle andere goede dingen moeten wel van twee kanten komen. Ik pas me een beetje aan en jij past je een beetje aan.

Deze harde hand of bekeringsdrang lijkt mij ongepast..maar nee nu moet een hele wijk of een heel land zich gaan aanpassen aan een geloof die er niet bepaald bekend om staat compromissen te sluiten en deze islamitische Arabische gebedsoproep is daar wat mij betreft een perfect voorbeeld van.

Natuurlijk kan deze oproep niet in het Nederlands, wij ongelovigen en/of anders denkende moeten niet zo zeuren. We hoeven het helemaal niet te kunnen verstaan en we hoeven het er niet mee eens te zijn maar het moet wel continu in ons gezicht gesmeten worden.

Waarom vind men het zo nodig om anderen lastig te vallen met zijn of haar geloof of ongeloof?  Nederland is niet aan zet betreffende het laten zien van goede wil naar specifiek de Islam en als Amsterdam of Nederland men dwingt om andermans religie te aanschouwen of aanhoren dan vind ik dat een probleem. Nederland Seculier? Daar moeten we denk ik even over nadenken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat kunnen kritische Jip, Janneke, Bertje of Henk verwachten wanneer zij langs gaan bij de Moskee?

Men is welkom om langs te komen voor een gesprek. Dus okay, Henk gaat googlen wat er word gezegd in de oproep omdat Henk zoals de meeste Nederlanders geen Arabisch verstaat. Henk wil weten wat hij elke vrijdag te horen krijgt en heeft daar inderdaad misschien wel vragen, opmerkingen of klachten over. Wat kan Henk verwachten als hij bij de moskee langs gaat? 

Word er iets met uitgesproken kritiek en klachten gedaan? Waar mag of kan een niet-moslim over spreken? Volgens mij mag je alleen over de Islam discussiëren als je hiervoor gestudeerd hebt en alles tot je kan nemen in het Arabisch omdat jij en je argumenten anders gewoonweg niet worden erkent onder het mom van dat je het gewoon niet snapt of omdat je de echte Arabische versie niet hebt gelezen..dus hoezo discussie? Hoezo gesprek? Men mag langskomen voor een eenzijdig gesprek waarin je alles gewoon klakkeloos moet aannemen omdat je anders waarschijnlijk een onredelijke, racistische rotzak bent (ookal staat de Islam los van een ras of etniciteit).

Omdat ik geen glimlach denk te verwachten in dergelijke situatie, vraag ik me af hoe het zit met de veiligheid van een persoon die langs gaat bij de moskee maar geen groot fan is van de religie of haar huidige ontwikkelingen. Ik kan me namelijk voorstellen dat de moskee geen begrip zal hebben voor zij die niet elke vrijdag hun huis uit getetterd willen worden met leuzen en teksten waar zij niets van verstaan en/of niets mee hebben.

En dat is nog los van of je gelovig bent of niet. Als christen lijkt het mij niet leuk om elke vrijdag te horen dat jouw god onzin is omdat Allah de enige is. Als ongelovig persoon vind ik het vreselijk om allerlei religieuze teksten op straat te horen. En wat nou als je een afvallige moslim bent? dan voel je je ook niet veiliger/beter op het moment dat de Islam de boventoon voert of dominanter word in jouw wijk.

 

Wat gaat de gemeente doen voor de mensen die naast de Moskee wonen en deze ontwikkelingen niet fijn vinden?

Mogen deze mensen met hulp van de gemeente verhuizen naar een andere plek? Het zijn voornamelijk huurhuizen in de wijk van De blauwe moskee, mensen die financieel gezien alleen konden huren en nu waarschijnlijk geen kant uit kunnen, eigenlijk gewoon pech hebben. Wat denkt de gemeente nou dat hier gaat gebeuren?

De mensen die weg kunnen verhuizen gaan weg en de mensen die juist hier naartoe verhuizen doen dat ook met een specifieke reden. Dat zou betekenen dat we over een X aantal jaar een wijk hebben met echt alleen maar moslims omdat niemand anders daar vrijwillig gaat wonen.

Later krijgen we daar vast weer gelazer van, een geïsoleerde wijk met alleen moslims lijkt me geen goede opzet betreffende de samensmelting van het volk of voor de inburgering ook al gok ik dat er eerder een slachtoffertjes verhaal zal worden opgehangen over een ghetto wijk. Ik kom zelf uit Amsterdam west en je waant je daar nu al in een Arabisch land, dat gaat er echt niet beter op worden met dit soort taferelen.

 Moslims worden opgeroepen tot het gebed door middel van de azan, hieronder ziet u wat dit inhoudt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Als wij moslims onze oproep niet mogen dan moet je de kerkklokken ook afschaffen.”

Het is dus belangrijk om het over kerkklokken te hebben, hiermee word vaak geschermd als je tegen de versterkte islamitische oproep bent. Als wij moslims onze oproep niet mogen dan moet je de kerkklokken ook afschaffen. Onzin. In Nederland worden de klokken niet alleen geluid door de kerk maar ook om de tijd aan te geven bijvoorbeeld. Ik ben een atheïst maar als ik een klok hoor dan denk ik niet meteen aan de kerk.

Een klok is neutraal, een klok claimt geen waarheid of een waarheid boven andermans waarheid, een klok word door iedereen hetzelfde gehoord, een klok sluit mensen niet uit zoals Arabische spraak dat doet in een land als Nederland, een seculier land. Van een klok trek ik me niets aan, een klok heeft geen mening en een klok zou niets veranderen aan het straatbeeld.

De burgers lijken wel een soort foie gras ganzen die steeds meer onzin door hun strot geduwd krijgen maar zich hier niet tegen kunnen verzetten.

Alles is aanstootgevend tegenwoordig en krijgt de volle aandacht. Behalve als jouw klachten niet bij links passen, jouw klachten zijn namelijk onterecht en lelijk word er dan gezegd. We zitten in een tijd waarin het woord belediging erg veel kracht heeft. Voornamelijk door links georiënteerde mensen worden steeds meer dingen gezien als aanstootgevend.

Ik snap veel linkse mensen niet omdat ik ze vaak oneerlijk en selectief vind en lui & laf in debat. Ik vind deze hele kwestie aanstootgevend en de stilte van links hierover ook enorm aanstootgevend. Er word van alles bij de Nederlandse en westerse burgers afgedwongen of weggewuifd, de burgers een soort foie gras ganzen die steeds meer onzin door hun strot geduwd krijgen maar daar niets van mogen zeggen.

Zij die kritisch zijn op de Islam of links beleid worden voor rotte vis uitgemaakt en de mond gesnoerd met termen uit 2e wereld oorlog door mensen die zich daar nimmer in hebben verdiept en dat is kwalijk, zeer kwalijk. Emotionele chantage door mensen die geen zelf geen empathie hebben is een gevaarlijk iets. Mensen zullen heel veel verduren om maar niet iets lelijks genoemd te worden.

Elke vrijdag zal er in het Arabisch over speakers, letterlijk van de daken geroepen worden dat Allah de man is en dat je naar de moskee moet komen als je weet wat goed voor je is. Hartstikke inclusief om een oproep tot gebed te gaan verkondigen in een seculier land waar de meeste mensen geen Arabisch verstaan.. nietwaar?

Tolerantie is een mooi iets als alle partijen tolerant zijn, als deze tolerantie niet van twee kanten komt dan heb je naar mijn mening geen basis voor een relatie. Empathie werkt ook alleen goed als dit van twee kanten komt, anders word één van de twee continu benadeeld. Ik denk niet dat de Islam erg veel empathie heeft voor Nederland of haar burgers in geschrift of in handelen en ik denk ook niet dat we veel tolerantie kunnen genieten in een islamitische wereld dus ik snap niet waar Amsterdam en Nederland mee bezig zijn maar ze moet weten dat we allemaal meekijken en dat er steeds meer mensen wakker worden en de puinhoop zien voor wat het is.

Blijf alsjeblieft kritisch mensen. Stem slim en verdiep je in wat er mis is.

Met vriendelijke groet,

Baduhenna.

LAAT JE MENING HOREN! Reageer onder dit artikel in de comment section. Houd het netjes!

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle comments
nl Dutch
X
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x