COLUMN:
Ieder jaar is er in de winterperiode een piek van sterfgevallen, waarvan het grootste gedeelte ouderen, bij het CBS noemt men dit verschijnsel ‘wintersterfte’.
Veel mensen gaan dood aan griep, en ook aan griep-gerelateerde aandoeningen, gewone verkoudheid met bijkomende complicaties zoals longontsteking of komen bijvoorbeeld ten val.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/10/hogere-sterfte-onder-ouderen-afgelopen-winter
Jaarlijks nemen in ieder geval meer dan 40.000 ouderen afscheid van ons, zoals waarschijnlijk ook dit jaar weer.
Met bevolkingsgroei/ babyboomers in acht genomen vormt deze ‘wintersterfte’ mijns inziens de achtergrond waartegen de huidige coronacrisis gehouden moet worden.
Als de leeftijdsgrens van de jongste coronapatienten aangehouden wordt dan kan er met de cijfers van het CBS gemakkelijk gekeken worden of er nou daadwerkelijk meer mensen dan andere jaren zijn gestorven over dezelfde meetperiode van 20 weken, dan over deze periode in andere jaren.
Ook als de crisis nog buiten deze meetperiode aanhoudt zal het duidelijke (en meetbare) effecten hebben op de wintersterfte van 2020/2021.
Als er dit jaar bijvoorbeeld onevenredig veel ouderen sterven door corona, dan zal er het komende seizoen wellicht een daling in gevallen van wintersterfte zijn.
Ook als er dit jaar in totaal bijv. 5.000 minder sterfgevallen zijn in deze meetperiode van 20 weken, kunnen we daar zeker een en ander van afleiden.
Het lijkt misschien voor de hand liggend om alleen een vergelijking met griep sterfte te maken, maar volgens berichten uit Italië hadden de meeste van de gestorven coronapatiënten verschillende onderliggende aandoeningen.
Waar deze mensen dan ook aan gestorven zijn, ze tellen wel mee bij de totale sterfte die als coronasterfte gezien wordt.
Zo komt de gemiddelde jaarlijkse wintersterfte in beeld als een betrouwbare bron van cijfers en informatie die ons kan helpen om inzicht te krijgen in deze crisis die ons overkomen is.
Mijn uiteenzetting staat verder los van graad van besmetting of de zwaarte van verschijnselen die wel dan niet ervaren worden, hierover verschillen de berichten nogal.
Een vraag van mij is waarom we nu beelden van doodskisten zien op het journaal, de alarmistische toon, en waarom er weinig gerelativeerd wordt, terwijl er in het nabije verleden niet zo met berichtgeving omgesprongen werd.
Tijdens de epidemie van 2018 waar er volgens Het Dagblad van Het Noorden meer dan 8.000 doden zijn gevallen ging het er zo in ieder geval niet aan toe
Met vriendelijke groeten,
Hans van R.
Deel dit artikel met vrienden en familie!
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Reddit (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Skype te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Meer