NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol

Column – Vuurwerkverbod en handhaving?

Waarom snap ik nou zo veel niet?

Als vuurwerk een aloude traditie zou zijn, hoe oud dan? Wanneer is iets een traditie?

Als je 3 maal op een vaste tijd iets van hetzelfde doet, mag je dat dan zelf het begin van een traditie noemen? Vinden anderen wellicht dat een vast patroon over veel meer jaren consequent herhaald moet worden, voordat ‘t het etiket traditie mag krijgen? Maar elke dag eten en dat 80 jaar lang volhouden, is dat traditie, of is dat ordinair lijfsbehoud?

60 jaar geleden was de vuurwerktraditie nog leuk en vrij onschuldig. Hoewel?
Niet iedereen vond dat ook toen al. Je had gillende keukenmeiden en gewone rotjes, waarbij je hooguit een schriksprongetje maakte als zo’n ding, zelf onwetend, vlak achter je afging. Huisdieren kropen toen ook al angstig onder het bankstel.
100 Jaar geleden bestond het oud/nieuwfeest slechts uit lawaai maken, vreugdevuren ontsteken en her en der in een weiland een carbidbus laten knallen.

Het afsteken van rotjes en ander vuurwerk met Oud en Nieuw sloot mooi aan bij de van oorsprong Germaanse gewoonte kabaal te maken rond de jaarwisseling. Dit om boze geesten en demonen te verjagen. Die traditie bleef tot ver in de negentiende eeuw bestaan.
Ook in Nederland werd het een ‘traditie’ om tijdens de overgang van het oude naar het nieuwe jaar veel lawaai te maken. Een gewoonte die te herleiden is tot de Germaanse Joel- en midwinterfeesten. Men trok zingend door de straten, ontstak vreugdevuren en soms werd er zelfs met vuurwapens of carbid geschoten.

Hoewel in andere Europese landen tijdens oud en nieuw ook vuurwerk afgestoken wordt, blijken de Nederlanders de grootste vuurwerkconsumenten te zijn. In geen enkel ander land wordt per hoofd van de bevolking zo veel geld uitgegeven aan vuurwerk dan hier. De gevaren en overlast van het vuurwerk wekken echter steeds meer weerstand op.

Een algeheel vuurwerkverbod voor particulieren zou logisch kunnen zijn, maar niet met corona als excuus. Dat is hypocriet! De zorg ontzien is een drogreden. Daarvoor is er wel iets anders te verzinnen: o.a. preventie, gezonde leefwijze, zink, selenium en vitamines C & D slikken. En HCQ en interferon als geneesmiddelen accepteren.
Tijdens (volks)feesten zou op centrale plekken georganiseerd siervuurwerk kunnen worden afgestoken. Dit is veel beter voor het milieu, oudjes en huisdieren. Niet dagenlang meer knallende herrie, zoals nu ver voor en lang na Nieuwjaarsdag. En natuurlijk niet overal meer van die roodgekleurde rotjeszooi.

Maar ik hoor alweer mensen klagen dat de overheid zich niet met een traditie moet bemoeien, ook al kost het de gebruiker klauwen met geld en her en der ook de eigen klauwen. Op 31 december 2019 en 1 januari 2020 zijn in totaal 385 ernstige vuurwerkslachtoffers naar de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis gegaan. Zo’n 900 slachtoffers met lichtere verwondingen werden bij een huisartsenpost geholpen (bron VeiligheidNL)

Vervolgens hoor ik al weer diverse doemdenkers denken dat een vuurwerkverbod niet te handhaven is en dat denk ik ook. Hoewel?
Veel mensen volgen, volledig onbegrijpelijk braaf op bevel van Hugo de Jonge, de 1,5 meter en de mondkapjesplicht kritiekloos op, terwijl er geen enkel sluitend bewijs voorhanden is dat beide maatregelen werkelijk werken. Zelfs de WHO en ook dierenarts Van Dissel van het RIVM geven te kennen dat mondkapjes een schijnveiligheid creëren. En nadenkende leken weten al tijden dat 1,5 meter buiten onzin is (WHO gaf begin dit jaar zonder wetenschappelijke staving 90 cm -3 foot- aan als norm, Engeland laat op basis van dezelfde ontbrekende wetenschap de onderdanen 6 foot -1.80 meter- van elkaar ‘samenleven’. Dus kwam Hugo logischerwijs met een polderafstand van 1,5 meter!)
Vuurwerk is hierboven aangegeven aantoonbaar zorgelijk voor de zorg. Bijna 1300 slachtoffers in één nacht is een feit en behoeft geen jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Het is voor (huis)dieren een ramp en oudjes maak je er niet blij mee, terwijl het milieu er absoluut niet bij gebaat is.

ORIGINAL CSTV SINTERKLAAS EN ZWARTE PIET SHOP!

 

Maar gezien de volgzaamheid betreffende de noodwetverordeningen bijna massaal kritiekloos optimaal is, zal een vuurwerkverbod om die reden ook massaal geëerbiedigd gaan worden, denk ik. Onze gezagsgetrouwheid overstijgt inmiddels die van de Duitsers wellicht. Daar zou nou eens een grundlich jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar moeten worden ingesteld.

Kortom handhaving is het probleem niet. Immers, mensen met een mondkapje zullen gezagsgetrouw als ze zijn uiteraard ook nooit tegen de zin van de regering vuurwerk afsteken.
En wat betreft het wegvallen van een traditie? Dat is al opgelost: voortaan elke dag 1,5 meter met een mondkapje voor. De nieuwe traditie van de toekomst is er al!

Is ’t gek dat ik zoveel niet snap?

Rients Hofstra

Beoordeel dit artikel alstublieft. Het helpt mee om door de censuur heen te komen.

0 0 Stem
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle comments

We hebben uw hulp hard nodig

Ondersteun je immuunsysteem!

Laatste nieuws

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x