NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoEspañol

Column Rients Hofstra – Symboolpolitiek

Symboolpolitiek

Voor politici is symboolpolitiek een graag toegepaste strategie, met angst als uitgangspunt.

Veel gedragingen vloeien voort uit angst. Je verzekeren tegen rampspoed is hier een exponent van, met soms onnodige overlappende dekkingen. Angst voor de toekomst van jezelf of van je kinderen, je baan verliezen of rond kunnen komen, kan noodzakelijk aangepast gedrag tot gevolg hebben. Heel veel mensen hebben angst voor domweg veranderingen en latent of bewust voor de dood.

De overheid speelt regelmatig verholen in op angst bij de burgers. Niet zelden wordt angst gecreëerd. Covid-19 is hier een voorbeeld van. In eerste instantie uit onkunde, in de loop van dit jaar willens en wetens. Daarbij wordt nogal eens bewust aan symboolpolitiek gedaan en voorbijgegaan aan of juist rekening gehouden met symboolsignalen. Voor beide zijn veel mensen gevoelig.

Regels als 1,5 meter, mondkapjes en overdreven desinfecteren, zijn voorbeelden van symboolpolitiek zonder echte wetenschappelijke onderbouwing. Intussen zien we foto’s van Willem Alexander en Maxima die aanschurken tegen een Griekse restauranthouder en geeft onze Minister van Justitie een bruiloftsfuif, waarbij iedereen tegen iedereen aankleft. De huwbare excellentie die tijden geleden iedereen voor aso hield die zich niet aan de net genoemde, eenzijdig opgelegde regels wilde houden.

Snel wordt verzonnen de boete te verlagen, waardoor een aantekening op het strafblad wordt voorkomen, waardoor de minister mag aanblijven. Symboolsignalen in combinatie met signaalpolitiek om de eigen nek te redden. Ondertussen komt de vraag op of de heren Lex en Ferd meer weten over de (niet erg) besmettelijkheid van deze coronavariant.

Voor de bühne diep door het stof gaan, om het angstsyndroom bij de burgers erin te houden, was het enige wat hen restte. Voor politici niet zo moeilijk, immers ze zijn symboolgerommel gewend. Voor elke verkiezing wordt er van alles beloofd (symboolsignalen om de moed erin te houden), om vervolgens in achterkamertjes een en ander in de prullenbakken te laten verdwijnen. Kiezersbedrog als meest verwerpelijke vorm van symboolpolitiek. 

Een maatregel die de symboolpolitiek ver voorbij dendert, is de nieuwe spoedwet, puur om de angst maar weer eens aan te wakkeren. Een wet met ernstige gevolgen, omdat rechters al decennia in verband met art. 120 van de grondwet niet mogen ingrijpen, om aan te tonen dat wetten ongrondwettelijk kunnen zijn. Ongrondwettelijker dan deze door de Kamer waarschijnlijk gesanctioneerde wet kan bijna niet.

Tip: Ben je de angst enigszins of al volledig voorbij, zorg dan dat je te allen tijde de foto’s van Willem met die Griek en Ferd met zijn trouwstoet in je kontzak hebt. Al was het maar om symbolensignalen te kunnen tonen, als de boa’s weer eens overactief aanwezig zijn.

Rients Hofstra

 

Meer van Rients Hofstra:

Perspectiefloos demonstreren?

Enkele getallen naast falend beleid

Nog meer van Rients:
https://alternatiefstaatsbestel.nl/

5 7 votes
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
1 Reactie
meest gestemd
nieuwste oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Knalkopje1

Ik wil hier melden dat een nieuw type bangmakerij is opgestart door de massamedia: de combinatie van het griepseizoen en een ‘tweede golf’ van Corona. Van de NPO: https://www.youtube.com/watch?v=xRxqIYhDcEo Een reageerder die het helemaal bij het juiste eind heeft: willemdeschaker Kenmerken van een fascistisch of totalitair regime… 1: Roven van burgerlijke vrijheden 2: Volkbangmakerij door de staatsomroep (WNL en NOS e.a.) 3: Censuur (thans op internet) 4: Genocide (op inwoners van verpleeghuizen) 5: Verklikcultuur, aangemoedigd door de overheid 6: Inzetten van (KG)Boa’s (zoals de voormalige bruinhemden)* 7: Uitstellen en vervolgens ontmantelen van de verkiezingen 8: demonstratieverbod 9: Invoering van Ermächtigungsgesetz… Lees verder »

Last edited 17 dagen geleden by Knalkopje1

Doe normaal…en  DRAAG HET UIT!

THIERRY BAUDET'S NIEUWE BOEK

POLITIEK VAN HET GEZOND VERSTAND

Van: Thierry Baudet

24,95 bij Succesboeken

Laatste nieuws

EURODYNAMYCA

Van: Jean Wanningen

19.95 bij succesboeken.nl
DE BILDERBERGS CONFERENTIES

Van: G.Aalders

22,50 bij Succesboeken
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x