NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoEspañol

Column – De reguliere media

Tegenwoordig zijn er steeds meer alternatieve media onder andere door de leugens van de reguliere media (MSM). Maar hoe zit dat precies met de MSM?

Wat de meeste mensen helaas niet weten is dat ze beheerd worden door een kleine groep mensen die grotendeels dezelfde opvattingen delen. De twee Belgische bedrijven Mediahuis  en DPG Media bezitten de volgende zes landelijke kranten: NRC Handelsblad, De Telegraaf, Metro (tegenwoordig enkel online), Algemeen Dagblad, de Volkskrant en Trouw. Vreemd genoeg lijkt niemand van de mainstream zich ooit af te vragen of dit niet ten koste van o.a. de onafhankelijkheid gaat.

In een interview met Jensen legde Dries Van Langenhove eerder al uit dat al deze kranten ook indirect gesubsidieerd worden door de Belgische staat. Met daarnaast de NOS die door de Nederlandse staat wordt betaald en dus niet onafhankelijk en neutraal genoemd kan worden lijkt het me niet vreemd dat mensen vragen gaan stellen.

Wat veel mensen ook niet beseffen is dat iedere redacteur of presentator in de MSM kan kiezen wat en hoe ze iets verspreiden. Ze kunnen bijvoorbeeld een blanke persoon die vermoord wordt negeren en een zwarte persoon die vermoord wordt veel aandacht geven, terwijl dit allebei even erg is. Maar ook kunnen ze bij een ziekte als COVID-19 alles zo voorstellen dat het veel erger lijkt dan dat het is.

Ze kunnen bepaalde statistieken vermelden en andere verzwijgen, bijvoorbeeld het percentage zwarten dat door politiegeweld wordt vermoord wel vermelden en het percentage van de gevangenisbewoners dat zwart is niet. Hierdoor krijgen mensen een vertekend beeld.  Maar ook kunnen ze dit doen door wel het aantal corona doden te vermelden maar dat van de griep in 2018 te verzwijgen, ze laten context dus weg.

Uit een filmpje met de hoofdredacteur van het AD die zei ‘We kunnen Wilders premier maken’ blijkt wel wat voor soort mensen er in de media werken.

Het is dus belangrijk om te weten dat ze alles kunnen verdraaien en slechts een gefilterde versie van het nieuws brengen.

Talkshows kunnen personen die bij hun politieke kleur passen vaker uitnodigen en amper tegengas geven terwijl ze iemand van de andere zijde de hele tijd kunnen onderbreken en met dingen van een hele tijd terug blijven confronteren.

De MSM zijn niet neutraal, hoe ze zich ook voordoen. Je kan ze beter in de kolom propaganda plaatsen, alternatieve media en sociale media zorgen er voor dat er meer een heel verhaal kan ontstaan.

Kunnen sociale media echter ook een nieuwe vorm van MSM worden? Als ze net als de reguliere media dingen complottheorieën, racistisch,… gaan noemen en deze dan censureren dan lijkt het er wel op. Net als alternatieve media ontstaan er dan gelukkig ook alternatieve sociale media zoals Bitchute in de plaats van YouTube. Er zitten helaas echter minder mensen op.

Tot slot kan de MSM ook gewoon met leugens komen, dat was recent nog te zien bij de demonstraties tegen de lockdown. Op 5 mei bijvoorbeeld werden mensen met bussen afgevoerd naar het politiebureau, de NOS zei dat er meerdere bussen werden gebruikt zodat er aan social distancing gedaan kon worden. In de bussen zaten de demonstranten echter gewoon tegen elkaar. Ook over Trump en anderen zijn er de afgelopen jaren veel leugens verteld. Toch krijgen deze media zelden een tik op hun vingers of komen ze er bijna nooit later op terug om zich te excuseren.

4.6 21 votes
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
6 Reacties
meest gestemd
nieuwste oudste
Inline Feedbacks
View all comments
kaiheever

Hoi Quinten, zoals je wel weet ben ik het volledig met je eens! Maar hoe zit het met RTL nieuws? Die word hier niet genoemd en dat terwijl zij net zo hard meedoen met de framing!

Last edited 3 maanden geleden by kaiheever
kaiheever

Duidelijk! Thanks!

Arjaan

Ook WNL, verlengstuk van het neoliberale VVD, niks anders

kaiheever

In het begin had ik nog wel respect voor WNL maar dat was al snel vervlogen

Don Quijotte

Mooie site! Dank.

Doe normaal…en  DRAAG HET UIT!

THIERRY BAUDET'S NIEUWE BOEK

POLITIEK VAN HET GEZOND VERSTAND

Van: Thierry Baudet

24,95

succesboeken.nl

Laatste nieuws

EURODYNAMYCA

Van: Jean Wanningen

19.95

succesboeken.nl

Gerelateerde berichten

DE BILDERBERGS CONFERENTIES

Van: G.Aalders

22,50

succesboeken.nl

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x