CommonSenseTV Get real!

Steun het échte nieuws!

Onze Facebook, Twitter en Telegram

China opent aanval op critici terwijl WHO-chef de theorie van het lekken vanuit laboratorium nieuw leven inblaast

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Radio Free Asia en is met toestemming herdrukt.

Message from WHO Director-General Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus - YMCA International - World Alliance of YMCAs

Tedros Adhanom Ghebreyesus

China veroordeelde woensdag zijn critici als ‘onethisch’ nadat het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat het de hypothese zou blijven overwegen dat het coronavirus dat de COVID-19-pandemie veroorzaakte, lekte uit een hoog beveiligd virologielaboratorium in de centrale Chinese stad Wuhan.

Deskundigen die door de wereldwijde gezondheidsorganisatie waren ingehuurd om een ​​politiek gevoelig onderzoek uit te voeren naar de oorsprong van de pandemie, hadden aanvankelijk gezegd dat een lek uit het laboratorium “uiterst onwaarschijnlijk” was.

Maar WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus zei woensdag tegen verslaggevers dat “alle hypothesen open zijn” en dat de theorie nader onderzoek rechtvaardigde.

Zijn opmerkingen volgden op de publicatie van een rapport over de oorsprong van de pandemie, aangezien 13 landen kritiek hadden op een “gebrek aan transparantie” door China.

Het rapport concludeerde dat een dierlijke oorsprong voor het coronavirus waarschijnlijk was, waarbij een andere soort mogelijk als link naar de mens fungeerde.

China heeft herhaaldelijk geprobeerd te beweren dat het virus zijn oorsprong heeft buiten zijn grenzen en wordt geïmporteerd in diepvriesproducten.

Zhang Hai, gevestigd in Wuhan, die campagne voert voor compensatie voor de families van vroege slachtoffers van de COVID-19-uitbraak in de stad, zei dat de autoriteiten hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor het feit dat de pandemie in Wuhan is ontstaan, en niet langer moeten beweren dat het naar China gebracht is in diepvriesverpakkingen.

Waar andere nabestaanden in Wuhan opgeven, gaat Zhang Hai door: zijn vader zal gewroken worden | De Morgen

Zhang Hai

“Het is eigenlijk vrij simpel”, zei Zhang. “Als het in diepvriesproducten naar China is gekomen, waarom was er dan niet eerst een uitbraak in het buitenland? Waarom vond de uitbraak plaats in China? ”

“Nu is zo’n belangrijke vraag verwikkeld geraakt in de bureaucratie van de WHO, en nu is het niet goed onderzocht”, zei hij. “De WHO heeft geen onafhankelijkheid en is teruggebracht tot de status van marionet [voor China].”

“De families van het zeer grote aantal slachtoffers in Wuhan dringen aan op compensatie en een openbare verontschuldiging, en op strafrechtelijke vervolging voor de functionarissen die mensen hebben vermoord door te verdoezelen wat er gebeurde,” zei hij.

Oproep voor volledige toegang

De VS en 12 andere landen hebben dinsdag een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin staat dat door deskundigen aangestuurde fase 2-onderzoeken nu cruciaal zijn om de oorsprong van de huidige pandemie te begrijpen.

“Het is van cruciaal belang voor onafhankelijke experts om volledige toegang te hebben tot alle relevante gegevens over mens, dier en milieu, onderzoek en personeel dat betrokken is in de vroege stadia van de uitbraak, relevant om te bepalen hoe deze pandemie is ontstaan”, aldus de verklaring.

Ondertekend door Australië, Canada, Tsjechië, Denemarken, Estland, Israël, Japan, Letland, Litouwen, Noorwegen, de Republiek Korea, Slovenië, het Verenigd Koninkrijk en de VS, riep de verklaring op tot een geleid mechanisme ”dat de behoefte aan transparantie en wetenschappelijke integriteit respecteert.

Wuhan Survivors, Caught Between Grief and Surveillance, Want Accountability | Voice of America - English

Hoewel China niet rechtstreeks in de verklaring werd genoemd, had een van de WHO-onderzoekers eerder gezegd dat Chinese functionarissen weigerden ruwe gegevens over vroege COVID-19-gevallen te verstrekken aan het team tijdens zijn missie naar Wuhan, een bewering die werd versterkt door Tedros van de WHO. nadat het oorsprongsrapport was gepubliceerd.

 

 

5 5 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
7 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES
7
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x